Bunama vakalarının yarısı önlenebilir!

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Hastalıklar ve tedavi yöntemleri
Bunama vakalarının yarısı önlenebilir!

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü yaklaşırken konunun uzmanlarından Prof. Dr. Başar Bilgiç'ten önemli açıklamalar geldi. Prof. Dr. Bilgiç, “Milyonlarca insanın yaşamını etkileyen bunama (demans) hastalığı, yeni bilimsel bulgular ışığında önlenebilir” ifadesini kullandı.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü yaklaşırken Türkiye'de de söz konusu hastalık hızla artıyor. Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç dünya genelinde insan ömrünün uzadığını ancak beraberinde Alzheimer hastalarının sayısının da küresel ölçekte olduğu gibi Türkiye'de de artacağını ifade etti. Bunama vakalarının yaklaşık yarısının önlenebileceğini dile getiren Bilgiç şu önemli uyarılarda bulundu:

YÜKSEK KOLESTROL BUNAMAYI ETKİLİYOR

“Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite, sigara, hareketsizlik, depresyon, düşük eğitim düzeyi, işitme ve görme kaybı bunama riskini etkileyen faktörler arasındalar. Yeni bulgular orta yaşlarda yüksek kolesterol seviyelerine sahip olmanın da artık önemli bir etken olduğunu ortaya koymakta. Ülkemizde göz ardı edilen bu riski ise kolesterolü düşüren ilaçlar, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle önleyebiliriz. Diğer yandan yangın dumanı, özellikle de orman yangınlarındaki duman beyin sağlığı için en tehlikeli hava kirliliği türü olarak öne çıkıyor.

[email protected]

 

Kaynak: Haber Merkezi