Bülent Ecevit 13'üncü yıl dönümünde anıldı!

Bülent Ecevit 13'üncü yıl dönümünde anıldı!

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 13'üncü yıl dönümünde bugün Ankara'da mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Devlet Mezarlığı'ndaki törene, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Yıldırım Kaya, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile CHP'li bazı milletvekilleri, DSP Parti Meclisi üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.

Bülent Ecevit'in kabrine çelenk bırakmasının ardından konuşan Önder Aksakal, Ecevit'in ezen ve ezilenin olmadığı, çokça üretip hakça paylaşılan insanca-hakça bir düzende, tam bağımsız Türkiye'nin yaratılması ve sonsuza kadar yaşatılmasını hedeflediğini belirtti. 

Aksakal, Ecevit'in bu uğurda emperyalist politikalara karşı adeta göğsünü siper ettiğini ifade ederek, "Ecevit, Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz bekçisi, gerçek bir cumhuriyetçi, gerçek bir halkçı, milliyetçi, devletçi, laiklik ilkesine inançlara saygı kavramını yükleyen gerçek bir devrimciydi." değerlendirmesinde bulundu. 

Engin Altay ise Ecevit'in salt bir siyasetçi değil aynı zamanda sanat ve duygu insanı olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu günden bugüne yetiştirdiği büyük devlet adamları arasında yer aldığını söyledi. 

Ecevit'in siyaseti, sevgi ve barış şiarıyla yürüttüğünü belirten Altay, Ecevit'in herkese umut ve öz güven aşıladığını ifade etti. 

Ecevit'in temiz siyaset anlayışının CHP ve DSP tarafından sürdürülmeye devam edileceğini kaydeden Altay, "Cumhuriyetimizin demokrasiyle taçlanması ve herkes için özgürlük ve adalet için Merhum Genel Başkanımız Ecevit'in bize bıraktığı bayrağı, nihai hedefe taşıyana kadar durmadan yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

BÜLENT ECEVİT KİMDİR?

Mustafa Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. 1943-1950 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu milletvekili olarak görev yapan Prof. Dr. Fahri Ecevit ve ressam olan Fatma Nazlı'nın oğludur.

Liseyi Robert Kolej'de edebiyat kolunda okuyan Ecevit, 1944'te bu okulu bitirdi. Önce Ankara Üniversitesi'ne, sonra da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ne kayıt yaptırdı. Hint felsefesiyle ve Doğu mistizmiyle ilgileniyordu. 

1944'te Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nde çevirmen olarak başladığı çalışma hayatına, 1946'da Londra'daki elçilikte Türk Basın Ateşeliği katibi olarak devam etti. Bu sırada da Londra Üniversitesi'ne kayıt yaptırmıştı, burada İngiliz dili ve edebiyatı, Sanskritçe, Bengalce ve sanat tarihi üzerine eğitim aldı ancak eğitimini tamamlamadı.  1946 yılında Rahşan (Aral) Ecevit ile evlenmiştir.

1955 yılına gelindiğinde ise Ecevit Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Karolina eyaletinin Winston-Salem şehrinde, The Journal and Sentinel'de konuk gazeteci olarak çalışmıştır. 1958'de ise Rockefeller Foundation Fellowship Bursu ile Harvard Üniversitesi'nde sekiz ay sosyal psikoloji ve Orta Doğu tarihi üzerine incelemeler yapmıştır.

Mustafa Bülent Ecevit, Forum Dergisi, Milliyet Gazetesi, Özgür İnsan, Arayış gibi dergilerde çeşitli kademelerde çalışmıştır.

27 Ekim 1957'de, İsmet İnönü'nün damadı Metin Toker'in adaylığı ona devretmesinin yardımıyla CHP'den milletvekili adayı oldu, böylece aktif siyaset hayatı da başlamış oldu.

1961 yılında bir kez daha milletvekili olarak meclise giren Ecevit 1961 ve 1965 yılları arasında İsmet İnönü başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinin üçünde de çalışma bakanı olarak görev almıştır. 

Takvimler 1974 yılını gösterdiğinde Milli Selamet Partisi ile koalisyon hükümeti kurarak 8 ay kadar başbakanlık görevini icra eder. 

20 Temmuz 1974′te Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştirerek Türk ordusunun adaya çıkmasını sağlar. 1977 senesinde Cumhuriyet Halk Partisi azınlık hükümetinde yeniden başbakan olur. 

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra gözaltına alınan Bülent Ecevit'in 1982′de siyasetle uğraşması 10 yıl yasaklanmıştır.  

1987'de yapılan halk oylaması ile siyaset yasağı kaldırılınca Demokratik Sol Parti genel başkanlığına getirilmiştir. 

1991 yılına gelindiğinde Zonguldak milletvekili olarak meclise girmiş ve 1997 yılı seçimlerinde ANAP ile kısa süreli bir koalisyon hükümeti kurmuştur. 1999'daki seçimlerin ardından 28 Mayıs 1999'da MHP ve ANAP ile koalisyon hükümeti kuran Ecevit, başbakanlık koltuğuna oturmuştur. 

DSP 2002 seçimlerinde barajı aşamayınca aktif siyaseti bırakma kararı almıştır. 

Yücel Özbilgin'in cenazesinde beyin kanaması geçiren Ecevit 5 Kasım 2006 yılında, 81 yaşındayken hayata gözlerini yummuştur.

Bülent Ecevit DSP