Bu yaz nasıl geçiyor?

Rusya
Bu yaz nasıl geçiyor?

Bill Gates, 2022 yazını aşıların da etkisiyle rahat geçireceğimizi söylemişti. 2022 yazına Covid değil ama dışarıda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çin’in Tayvan etrafındaki askeri manevraları ve yüksek benzin fiyatları damgasını vurdu. İçeride siyaset ısınırken, ekonomik sorunlara çözüm aranıyor.

Pek çok insan bütün kış, yaz aylarını bekliyor. Havaların güzelleşeceği, daha fazla sosyalleşeceğimiz, doğalgaz faturasını düşünmeyeceğimiz bir yaz mevsimini düşlemek çoğu insanın hakkı. Ancak yaz aylarının bazı insanlar için gergin bir tarafı da var. Son yıllarda sayısı artan orman yangınları, pandeminin getirdiği kısıtlı tatiller ve pahalılık yaz aylarının da tadını bir nebze kaçırıyor.

Öte yandan bu yaz yurt dışına seyahat etmek isteyen dünyadaki hemen hemen herkes havalimanı kaosundan nasibini alıyor. 2022 yılının Temmuz ayında dünyanın en kalabalık havalimanı önce yıllarda da olduğu gibi ABD, Atlanta oldu. Geçen aya göre yüzde 4 fazla koltuk satışı ile söz konusu havalimanından kalkan ve inen yolcu sayısı aylık 4.8 milyon olarak kayıtlara geçti.

Dubai Uluslararası Havalimanı’na ise geçen ay önceki aya göre yüzde 28 daha fazla yolcu indi. İstanbul Havalimanı ise dünyanın transfer merkezi olma özelliğini tekrar ortaya koyarak, Temmuz ayında en fazla yolcunun indiği dördüncü havalimanı oldu. İHL’nı 3 milyon 794 bin 620 yolcu kullandı. Bu kalabalık havalimanları içinde bir yerden bir yere gitmenin stresi yorucu olabiliyor. 

Bu yaz nasıl geçiyor? - Resim : 1

SICAKLARIN İNSAN PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ NE?

Avrupa’yı kavuran ölümcül sıcaklar Türkiye’de de etkisini gösteriyor. ABD’deki Iowa Üniversitesi’ndi Psikolog olarak görev yapan Craig A. Anderson’a göre sıcak bizi daha asabi yapıyor. İspanya Psikoloji Genel Konseyi Üyesi Valentin Martinez-Otero, "Ilık hava, bizi dışarı çıkmaya ve sosyal ilişkiler kurmaya teşvik eder" diyor. Martinez-Otero şöyle devam ediyor:

Sıcaklıklar aşırı değerlere çıktığında, genel olarak davranışımızı da etkiler. Örneğin, iş performansında bir düşüş olur. Öfkeye eğimli kişilerde sinirlilik hali görülür. Depresyon, anksiyete bozuklukları ve diğer patolojileri olan kişilerde yüksek ısı önemli stres yaratabilir. Bu kişiler ruh hallerinde daha fazla dalgalanma tecrübe edebilir, daha fazla sinirli olabilir ve daha fazla hayal kırıklığı yaşayabilirler.

İŞGALİN GÖLGESİNDE BİR YAZ

Bu yaza Rusya’nın Ukrayna’yı işgali de damgasını vurdu. Rusya ülkenin doğusunda baskısını artırırken savaşın merkezini Herson’a doğru kayırdığı gözleniyor. Avrupa’nın en büyük nükleer santralı Zaporijya için tehlike çanları çalmakta. Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin yankıları hala sürerken Çin, Tayvan yakınlarında gerçekleştirdiği askeri harekatlar ile dikkat çekiyor.

Bu yaz nasıl geçiyor? - Resim : 2

İÇERİDE NE KONUŞUYORUZ?

Türkiye içeride de hareketli bir yaz geçiriyor. Sığınmacıların durumu, 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı, yüzde 80’e tüketici enflasyonu ve yüzde 140’ı aşan üretici enflasyonu gündemin bir numaralı maddelerinden. Yunanistan’ın Ege’de tutunduğu tahrik edici tutum da bu yaza damgasını vurdu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’nin kuzeyine düzenlenebilecek olası bir harekat hakkında dikkat çekici mesajlar veriyor. Erdoğan dün yaptığı açıklamada, “Güney sınırımızda 30 kilometre derinliğinde güvenli bir hat kurma kararımız bakidir” ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASI DURUŞUNU BOZMADI

Merkez Bankası yaz aylarındaki Para Politikası Kurulu toplantılarında da enflasyonun oldukça altında faiz politikasını değiştirmedi. Başkan Şahap Kavcıoğlu, geçen günlerde katıldığı İstanbul Sanayi Odası toplantısında bazı sanayicilerin uygun koşullarda aldıkları TL krediler ile döviz almasını eleştirmiş, bu açıklamaları gündem olmuştu.

DOLAR/TL 18 SEVİYESİNE GERİ GELDİ

Geçen yıl Aralık ayında ortaya konan Kur Korumalı Mevduat ile 18 seviyesine gelen dolar/TL kuru 12’ler seviyesine gelmişti, bu yaz Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve dünyadaki yüksek faiz trendinin de etkisiyle dolar/TL yeniden 18 seviyesine geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe verilerine göre; geçen haziran ayında Kur Korumalı Mevduat’ın bütçeye etkisi 37 milyar TL oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun son verilerine göre bu finansal enstrümanda 1 trilyon 40 milyar TL birikti.

COVID’DE GÜNLÜK VAKA 60 BİNE DAYANDI

2022 yazının en büyük meselelerinden biri Covid’i bitirmek olacaktı. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın en son açıkladığı 25 Temmuz – 1 Ağustos arası haftalık verilere göre; vaka sayısı 406 bin 322 oldu. Yani günlük vaka sayısı 60 bine dayandı. Yaygın aşılamanın etkisiyle vaka sayıları yüksek olsa da salgının şiddetinin düştüğünü söylemek mümkün. Öte yandan sağlık çalışanlarına şiddet, doktorların ülkeyi terk etmesi de bu yazın sıcak konularından olmaya devam etti. 

Kaynaklar: Sağlık Bakanlığı, Merkez Bankası, AA, El Pais, OAG, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Rusya