Bu paraları kim ödeyecek? Özel okul fiyatları katlandı

Gündem haberleri Ekonomi haberleri Ocak zammı Eğitim Enflasyon Yaşam Haberleri Türk lirası ÖZEL HABERLER Zam
Bu paraları kim ödeyecek? Özel okul fiyatları katlandı

Türkiye genelinde yaklaşık 14 bin özel okulda, 1.5 milyondan fazla öğrenci eğitim görüyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir'deki birçok özel eğitim kurumu 400, 500 bin TL'den kapı açarken, yıllık yemek ücretlerinin 80, 90 bin TL seviyesine ulaşması ise velileri isyan ettiriyor.

Özel okulların, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için velilerden talep ettiği ücretler büyük tepkilere neden olmuş durumda. Önümüzdeki yıl için tavan zam oranı yönetmeliğe göre yüzde 57 olarak belirlense de, birçok özel eğitim kurumunun bu oranın üzerine çıkması tartışmaları alevlendirdi. Bilindik bir eğitim kurumunun yönetmeliğe aykırı olarak yüzde 57'nin üzerinde zam yaptığı iddia edilirken, bir diğer özel okulun velilerden istediği fahiş yemek ücreti ise soru işaretlerini  beraberinde getirdi. İstanbul'da 500 ile 750 bin TL arasında değişen anaokulu fiyatları da söz konusu. 

1.SINIF İÇİN 640 BİN TL 

Türkiye genelinde Yaklaşık 14 bin özel okul bulunurken, öğrenci sayısı ise yaklaşık 1 milyon 578 bin olarak telaffuz ediliyor. Bazı özel okulların velilerden talep ettiği yemek ücretleri ise velileri isyan noktasına getirdi. Son olarak iki çocuğu da, İstanbul'da bilindik bir özel okula giden Avukat Yiğit Akalın, "1. Sınıf ücretlerini açıkladı, yemek dahil 640 bin TL. Geçen sene o günkü kur ile 13 bin 500 dolar, bugün ise 21 bin 300 dolar. Bir senede dolar bazında zammın izahı yok" açıklaması, gözleri bir kez daha özel okul zamlarına çevirdi.

Bu paraları kim ödeyecek? Özel okul fiyatları katlandı - Resim : 1
Özel okulların bir kısmı gelecek yılın fiyatlarını açıklarken, birçok okul ise halen güncellenmiş rakamları açıklamış değil.

YÜZDE 200 ZAM OLUR MU? 

'Haberglobal.com.tr'ye konuşan kalın; "Kızım 6.sınıfta 7'ye geçecek ve kızım için talep edilen zam oranı yönetmelikte belirlenen yüzde 57 seviyesinde. Ancak anaokulundan birinci sınıfa geçecek oğlum için yüzde 200'e denk gelen ücret talep edildi. Geçen yıl 224 bin TL verirken, geçiş dönemi bahanesiyle, yemek de dahil olmak üzere 640 bin TL talep edildi. Yemek ücretindeki artış yüzde 200'e yakın. Özel okullar öğretmenlerine yüzde 228 zam yaptı mı? Türkiye'de bir yılda hangi ürün yüzde 228 zamlandı. Resmen aklımızla dalga geçiyorlar" dedi. 

"YETKİ BİZDE"

Artan tartışma ve tepkiler üzerine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir kez daha özel okulları uyarırken, ara sınıflar için özel okulların fiyatlarını belirleme yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğunu söyledi. Bakan Tekin, zam oranlarına dikkat çekerken, "Ara sınıflar için TEFE -TÜFE bölü 2, artı yüzde 5 kadar zam yapma hakları var. Tekrar ediyorum ara sınıflarla ilgili yönetmelik hükümlerine tabiler Onlardan beklentim toplumda rahatsızlık yaratmayacak bir eğitim öğretim süreci oluştururlarsa mutlu oluruz" diye konuştu. 

HAKKIMIZI ALAMIYORUZ

Velilerden gelen tepkileri sorduğumuz Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk ise "Hiçbir şey söylemek istemiyorum. Medyanın tutumu taraflı ve hak ettiğimiz yıllık artışları alamıyoruz. 30, 40 özel okulun ücreti üzerinden algı yaratılıyor. Masraflarımız o kadar arttı ki, bu yükü kaldıramaz duruma geldik. Önümüzdeki günlerde birçok okulun kapandığını ve istihdam sorunlarını görmemiz kaçınılmaz" ifadelerini kullandı.

Bu paraları kim ödeyecek? Özel okul fiyatları katlandı - Resim : 2
Özel Okul Velileri Platformu sözcüleri ise talep edilen fahiş rakamların nerelerde kullanıldığının açıklamasını talep ediyor. 

KABUL EDİLEMEZ

Ancak derneğin eski yöneticilerinden bir isim; 80, 90 bin TL olarak açıklanan yemek ücretlerinin izah edilemeyecek tutarlar olduğunu belirtirken, şunları söyledi: "100 bin TL'ye varan yemek ücreti kabul edilebilir bir rakam değil. Tüm masrafları topladığımızda bir öğrencinin bir günlük yemek masrafı 250 TL'yi geçmez. Yıllık 50 bin TL'den fazla yemek ücreti olmaz."

MAAŞLARI AÇIKLANSIN!

Özel Okul Velileri Platformu sözcüleri de, zam oranlarına tepki gösterirken, şu serzenişte bulundular: "Veliden yıllık 500 bin TL alan okulların, öğretmenlere verdiği maaşlar açıklansın. Açıklanan fiyatlar abartılı. Kaç yıldır mücadele ediyoruz. CİMER'e şikayet dilekçeleri yazsak sonuç aynı."  

mert.inan@haberglobal.com.tr