Bu neyin ücreti? Araç muayenede 77 TL tepkisi
TÜVTÜRK'ün kredi kartlı ödemelerde ek 77 TL istemesi tepki çekiyor. Yasaya göre, üye işyerlerinin ek ücret isteme hakkı bulunmuyor. Uzmanlar, 77 TL ödeyen kişilerin Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak iade almalarını söylerken, Tüketici Federasyonu ise konuyla ilgili dava açmaya hazırlanıyor.
Araç muayene ücretlerine yapılan zamların ardından son olarak TÜVTÜRK'ün kartlı ödemelerde tek çekim olsa bile 77 TL tahsilat farkı aldığı ortaya çıktı. Yıllarca nakit çalışan firma, gelen talepler doğrultusunda pos cihazı kullanımına geçmişti. Tüketicilerin şikayetlerinin sosyal medyada artması üzerine konu gündeme taşındı. 2 yılda bir yapılan muayene ortalama 30 dakika sürüyor. Araç muayene ücreti bin 149 TL'den, bin 821 TL'ye, traktör, motosiklet için 586 TL'den 927 TL'ye yükseltildi. Ücret tarifesi, otobüs, kamyon, tankerler için de 2 bin 462 TL olarak belirlendi.
2021'DE AÇILMIŞTI
Yasal mevzuat bu olmasına rağmen tüketicilerden alınan ücretlerin iadesi için ilk kez 2021 yılında Tüketici Konfederasyonu(TÜKONFED) Şikayet Masası'ndan Sedat Tulum, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmuş o dönemdeki kesinti miktarı olan 10,69 TL’nin iadesini talep etmişti. Hakem heyeti kararına itiraz eden TÜVTÜRK konuyu Tüketici Mahkemesine taşımış ve Tulum'un parası iade edilmişti. TÜKONFED'in bu kez de 77 TL'lik ek ücret için de dava açma hazırlığı içerisinde olduğu öğrenildi.
HUKUKA AYKIRI
Tüketici Konfederasyonu Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kartıyla tek çekim ödemelerinde ilave ücret alınmasının hukuka aykırı olduğunun altını çizerken, "TÜVTÜRK bu iadelerin alındığına dair emsal dava kararları olmasına rağmen devam ediyor. Üye işyeri ile ilgili şikayetler gelmesi durumunda bir yıl boyunca pos cihazı kullanması yasaklanacaktır. Tüketiciler bu farkı ödedilerse bile geri almak için internet üzerinden Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilir" diye konuştu.
İLAVE ÜCRET İSTENEMEZ
Avukat Doç. Dr. Yıldırım Keser ise, TÜVTÜRK'ün özel hukuk tüzel kişisi olduğunu belirterek, bu istasyonların ücretlerinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlendiğini belirtti. Kredi kartı nedeniyle ek ücret istenmesiyle ilgili konuşan Keser, "Kredi kart hamiline mal ve hizmet satmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler post cihazı almak için ilgili bankalar ya da kredi kuruluşlarıyla 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu gereğince üye işyeri sözleşmesi yaparlar. Üye işyeri olan gerçek ve tüzel kişi de kanunda öngörülen her türlü yükümlülüğe uymak zorundadır. 5464 sayılı Kanunu’nun 17. maddesinin 1. fıkrası gereğince, üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez" dedi.
Kredi kartından alınan ücretler ile ilgili Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabileceği bilgisini paylaşan Keser, "Önce arabuluculuğa gidilir, anlaşma sağlanmaması durumunda da dava açma hakkı var" ifadelerini kullandı.
MEVZUATTA YOK
Tüketici Konfederasyonu Başkanvekili İbrahim Güllü de söz konusu ücretin yasaya aykırı olarak alındığının altını çizerek şöyle konuştu: "Araç muayenesi için kredi kartı kullanımı nedeniyle 'Ödeme Kuruluşu Hizmet Bedeli', kredi kartı tahsilat farkı adı altında ücret mevzuatta yer almamıştır."
"Aracın muayenesini yaptırmak için gerekli bedeli kredi kartından tek çekimle tüketici ödediğinde 'Ödeme Kuruluşu Hizmet Bedeli' kredi kartı tahsilat farkı 77 TL ücret tahsil edilmesi açıkça kanuna aykırılık teşkil eder. Çünkü yasa gereği üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave ödeme isteyemez. Bu durumda tüketici miktar itibariyle yerleşim yerindeki kaymakamlıktaki yada firmanın bulunduğu yerdeki il, ilçe tüketici hakem heyetine başvurarak bedelini ticari avans faizi ile birlikte isteyebilir."
Kaynak: Web Özel