Bu nasıl hesap? Zam tartışması

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri İstanbul Enflasyon Ocak zammı Zam Emekli maaşı zammı Memur maaşı zammı Metrobüs
Bu nasıl hesap? Zam tartışması

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, UKOME toplantısında yüzde 65'lik zam talep etmeye hazırlanırken, "Vatandaşımız taksiye biner, taksiyi tercih eder sebebine gelince taksi toplu taşımadan ucuz" dedi. Ancak mevcut toplu taşıma ücretleri Aksu'nun sözleriyle uyuşmuyor.

Asgari ücrete yapılan zammın yanı sıra, yıllık enflasyonun yüzde 64,7 olarak açıklanması taksicileri harekete geçirdi. Son iki yıldır adı sık sık gündeme gelen isimlerden İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, 8 Ocak'ta gerçekleştirilmesi planlanan UKOME Toplantısı öncesinde Aksu, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı'na yüzde 65'lik zam talep ettiklerini belirtirken, "İndi-bindi ücreti en az 120 lira olmalı. Vatandaşımız taksiye biner, taksiyi tercih eder sebebine gelince taksi toplu taşımadan ucuz" dedi.

Bu nasıl hesap? Zam tartışması - Resim : 1
Mecidiyeköy ile Maslak arasında ise taksi ile seyahat akıcı trafikte 163 ile 198 arası TL arasında değişirken, aynı güzergah metro ile 10 TL tutuyor. 

MİSLİ FARK VAR

Aksu'nun açıklamalarından sonra İstanbul'daki toplu taşıma araçlardaki fiyatları mercek altına alırken, durumun hiç de Aksu'nun söylediği gibi olmadığı ortaya çıktı. Mecidiyeköy ile Beylikdüzü arasındaki 39.5 km mesafe, akıcı trafikte taksi ile 674 TL ile 878 TL arasında bir ücretle gidilirken, metrobüs ile aynı güzergah 22.2 TL'ye kat ediliyor. Mecidiyeköy ile Maslak arasında ise taksi ile seyahat akıcı trafikte 163 ile 198 arası TL arasında değişirken bu rakamlar, trafiğin zirve saatlerinde ise katlanabiliyor.

DENİZDEN ULAŞIM 20 TL 

Aksu'yu yalanlayan diğer ücret örnekleri deniz yolu taşımacılığı için de söz konusu. Karaköy-Kadıköy; Eminönü-Kadıköy; Beşiktaş-Kadıköy hatlarında tam biletle 19,5 TL'ye, öğrenciler ise 9,5 TL'ye yolculuk yaparken, aktarmalı yolculuklar da ise bu rakamların üzerine 15 ile 20 TL arasında değişen artı ücretler eklenebiliyor. 

METRO 10 TL 

İstanbul'da halihazırda tam aylık akbil ücreti 1.177 TL olarak ücretlendirilirken, metroyu tercih edenler ise 9,9 TL ücret ödüyor. Metroda öğrenci kartına sahip olanların ödedikleri ücret 4,8 TL'den devam ederken Marmaray'da ise tam bilet, en kısa yolculukta 15 TL, en uzun yolculuklarda 33 TL olarak uygulanıyor. 

Bu nasıl hesap? Zam tartışması - Resim : 2
Aksu, yüzde65'lik zam talebi için artan giderleri örnek gösteriyor. 

"EN UCUZU BİZDE"

Öte yandan haberglobal.com.tr'ye açıklamalarda bulunan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ise "Yüzde altmış beş oranında zam talebimiz var. Yıllık enflasyon yüzde altmış beş asgari ücrete yüzde elli oranında zam yapıldı. Biz de giderlerimiz, sigorta giderleri, araç fiyatları, demirbaş giderlerimize yüzde 100'ün üzerinde zam yapıldığı için en az yüzde 65 zam istedik. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bütün vatandaşlarımız, turistlerimiz şu ifadeyi kullanıyorlar 'Dünyada ve Türkiye de bütün illerde en ucuz taksimetre ücreti İstanbul" ifadelerini kullanıyor. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel