Bu kez hedefi tetanoz aşısı, yalana büyük tepki

Sağlık Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri
Bu kez hedefi tetanoz aşısı, yalana büyük tepki

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın hamilelere yapılan tetanoz aşısının, bebeklerin sakat doğmasına yol açtığına ilişkin sözlerine, bilim dünyasından büyük tepki geldi. Karatay'ın bilimsel veriye dayanmadan halk sağlığını hiçe saydığı uyarısı yapıldı.

Bugüne kadar yaptığı açıklamalarla meslektaşları tarafından halk sağlığını tehlikeye atmakla eleştirilen Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Canan Karatay'ın yine tepki ve tartışma  yaratan sözlere imza attı. Pandemi öncesi “Gebelikte şeker yüklemesi testi bebeği zehirliyor” açıklamasında bulunan Prof. Dr. Karatay, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir TV programında, SMA hastalığına ilişkin, “Hamile hanımlara, anne adaylarına tetanoz aşısı yapılıyor. Tetanoz aşısı yapılır mı? Tabi ki çocuklar sakat çıkar” sözlerine bilim insanlarından büyük tepki gelidi.

DİKKATE ALINMAMALI  

Prof. Dr. Karatay'ın bilimsel verilere dayanmadan konuştuğu ve halk sağlığını tehlikeye attığını söyleyen uzmanlar, vatandaşların yapılan bu tür açıklamaları dikkate almamaları gerektiğine dikkat çektiler.  Bilimsel kanıtı olmadığı halde aşı karşıtlığını teşvik edecek sözlere karşı mesleki yaptırımın gündeme getirilmesi gerektiğini de belirten uzmanlar, hem  Dünya Sağlık Örgütü, hem de Sağlık Bakanlığı'nın programında gebelere tetanoz aşısının yer aldığı dikkat çektiler.  

Bu kez hedefi tetanoz aşısı, yalana büyük tepki - Resim : 1
Sağlık Bakanlığı tarafından  son 5 yıl içinde tetanoz aşısı olmayan gebelerin, hamileliğin 5.ayından sonra 2 doz aşı olmaları öneriliyor.

BİLİMSEL VERİYE DAYANMIYOR 

'Haberglobal.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu, "Karatay'ın sözlerinin bilimsel açıdan geçerliliği yok" derken, şunları söyledi: "Tetanoz aşısı normalde yeni doğan bebeklere de yapılıyor. Yetişkinlerin de 5 yıl aralıklarla tetanoz aşısı olması gerekiyor. Hamileler, son 5 yıl içinde tetanoz aşısı olmamışlarsa, gebeliğin beşinci ayından sonra 2 doz aşı olurlar.  Tetanoz aşısı nedeniyle doğumdan sonra sakat kalınmasına ilişkin bir tane bile bilimsel veri olmadığı gibi, bu yalan sözler halk sağlığını hiçe saymaktır."

KABUL EDİLEMEZ SÖZLER 

Dünya Sağlık Örgütü ile Sağlık Bakanlığı'nın aşısız hamilelerin gebeliğin 5.ayından sonra aşılanmasının önemine dikkat çektiğine de değinen Dr. Emanetoğlu, "Tetanoz aşısı zorunlu değil. Gebelere 5.aydan sonra 2 doz yapılma nedeni tam bağışıklığın sağlanması. Sizin ayağınıza çivi battığında, hastanede hem tetanoz aşısı yapılıyor, hem de serum veriliyor. Doğum öncesi ve doğum sırası tetanoz riskine karşı aşılanmak koruyuculuk sağlarken,  Karatay'ın sözleri kabul edilemez" diye konuştu. 

HALKA YANLIŞ BİLGİ VERİYOR

Prof. Dr. Karatay'In açıklamalarından sonra sorularımızı yanıtlayan Pediatri Uzmanı Prof. Dr. Haluk Topaloğlu ise  SMA'nın genetik geçişli bir hastalık olduğunu belirterek, "Tetanoz aşısı ile SMA veya sakat doğumun en ufak bir ilgisi bulunmuyor.  Gebelikte tetanoz aşısına ilişkin bin 600'den fazla bilimsel makale var ancak aşının anne veya bebeğe zarar verdiğine ilişkin bir tane bile kanıt yok. Karatay'ın sözleri doğruyu yansıtmadığı gibi halkı yanlış yönlendiriyor.  Tetanoz aşısı hamileliğin 5.ayından itibaren yaptırılabilir ve hem anne, hem bebeği için koruyucudur" ifadelerini kullandı. 

Bu kez hedefi tetanoz aşısı, yalana büyük tepki - Resim : 2
Prof. Dr. Karatay, 2018'de; "Gebelikte şeker yüklemesi testi bebeği zehirliyor” sözleriyle tepkileri üzerine çekmişti.

ETİK DAVRANMIYOR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Duran Tok da hamilelere, gebeliğin 5.ayından sonra tetanoz aşısı yapılabileceğine dikkat çekerek, şu bilgileri sıraladı: "Tetanoz aşısı canlı değildir.  Canlı olmayan bir aşıda risk olmaz. Karatay, bugüne kadar kaç sakatlık saptamış ki, böylesi bir açıklamada bulunuyor. Ortada bir tane bilimsel veri yok. Tahminden öte yorumlar yaparak halk sağlığı hiçe sayıyor. Karatay, meslek etiğine aykırı davranıyor" diye konuştu.

 MESLEKİ YAPTIRIM UYGULANMALI

Karatay'ın halka sürekli yanlış bilgiler verdiğini gündeme taşıyan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise yönetmeliğe rağmen, yanlış bilgilerin servis edilmeye devam ettiğini vurguladı. "Karatay ne dediğini bilmiyor" diyen Prof. Dr. Ceyhan, uyarılarını şöyle sıraladı: "Birileri Karatay'ın önüne bütenleri koyuyor, o da ekranda ortaya atıyor. Mesleki yaptırım gündeme gelmeli. Gebelere tetanoz aşısı, Sağlık Bakanlığı tarafından öneriliyor. Tetanoz aşısı olmayan hamilelere,  gebeliklerinin son 3 ayında, 30 gün arayla 2 doz aşısı olabilir. Bebeğin ölü ya da sakat doğması gibi bir durum asla söz konusu değildir. Karatay, ilgi çekmek için bunları söylüyor ancak halk sağlığını riske attığının farkında bile değil."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

SMA tetanoz halk sağlığı Canan Karatay gebelik aşı Hamilelik genetik hastalıklar tetanoz aşısı