Bisikleti çalan hırsızlar kameraya böyle yakalandı!

Gündem haberleri Bursa

Bursa'nın İnegöl ilçesinde park halindeki bisikleti çalan hırsızlar kameraya yansıdı.

Olay, Kemalpaşa Mahallesi Adnan Menderes bulvarı üzerinde meydana geldi. Ayhan Y. işyerinin önüne bisikletini park edip çalışmaya başladı.

Yolda yürüyen 2 şahıs, park halindeki bisikleti rahat hareketlerle alıp binerek kayıplara karıştılar.

Bisikletini yerinde bulamayan sahibi, güvenlik kameraları inceleyince çalındığını gördü.

İLK DEFA HIRSIZLIK YAPAN CEZA ALIR MI?

Suçu işleyen kişi eğer ilk defa hırsızlık suçuna karışmışsa, yasalar gereği defalarca kez suça karışan kişilerle aynı şekilde yargılanır. İlk defa hırsızlığa karışmış olan bir kişi eğer basit hırsızlık suçu işlediyse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilir.

MARKETTEN BİR ŞEY ÇALMANIN CEZASI NEDİR?

Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

FİNANSAL BİLGİ HIRSIZLIĞI NEDİR?

Bilgi hırsızlığı olarak da bilinen veri hırsızlığı, kişisel, gizli ya da finansal bilgilerin yasa dışı bir şekilde depolanması ya da aktarılmasıdır.

HIRSIZLIK CEZASI PARAYA ÇEVRİLİR Mİ?

Basit hırsızlık suçunun alt sınırı 1 yıldır, eğer mahkeme bu suça alt sınırdan ceza verirse hapis cezası, adli para cezasına çevrilebilir. Aynı zamanda, kanunun ön gördüğü daha az cezayı gerektiren haller oluştuğunda da hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.

CEZA MAHKEMESİ KAÇ DURUŞMADA SONUÇLANIR?

Ceza yargılama sisteminin temel mahkemelerinden biri olan ceza mahkemesi, diğer mahkemelerin görevleri arasında yer almayan tüm davalara ceza mahkemeleri bakar. Ceza mahkemeleri ağır ceza mahkemesi, asliye ceza mahkemesi, çocuk mahkemesi, çocuk ağır ceza mahkemesi, fikri ve sinai haklar ceza mahkemesi gibi sınıflara ayrılır. Kişinin işlemiş olduğu suç niteliğine göre yargılanacağı ceza mahkemesi de ilgili kişiler tarafından belirlenir.

Suç nedeni ile kişiye verilecek olan cezalar Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilir. Görev kuralları gereğinde hangi mahkemenin, hangi dava ve sonuçlara bakacağı maddeler halinde belirlenmiştir. Ceza mahkemelerinin görevle belirlenmesinde ağırlaştırıcı ya da hafifletici nedenler gözetmeksizin kanun içerisinde yer alan suçun cezasının üst sınırda olmasına dikkat edilir. İzmir ağır ceza avukatları, kişiye tanımlanan suç süresini en aza indirmek için elinden gelenin fazlasını yapar.

CEZA MAHKEMELERİ HANGİ DAVALARA BAKAR?

Ceza mahkemeleri genellikle tek hakim ile yürütülen ve belirli suç tiplerinin yargılanması görevini üstlenirler. Ceza mahkemelerinde genel anlamda suçun ceza niteliğinin en az 10 yıl ya da hapis cezasının gerek görüldüğü durumlarda dava ve işlere bakmakla yükümlüdür. Türk Ceza Kanunu’na göre ceza mahkemeleri kasten adam yaralama, taksirle yaralama, cinsel taciz, basit cinsel saldırı, uyuşturucu kullanılmasına yol gösterme, vergi kaçakcılığı, tehdit, hakaret, şantaj, hırsızlık, mala zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, parada sahtecilik, cumhurbaşkanına hakaret, basit dolandırıcılık suçu ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma gibi suçların yargılama salonlarıdır. Sıralanan suçlarda delil durumu, tanık ve sanıkların mahkemede hazır edilmesi, kişinin mahkemeye sunmuş olduğu belgelerin yeterliliği mahkeme sürecini belirler. Ayrıca ceza mahkemelerinde sanığın avukat savunması da büyük önem taşır. İzmir ceza avukatı yapmış olduğu savunmalar ile ortalama 2 celsede davayı sonuçlandırır.
Bisikleti çalan hırsızlar kameraya böyle yakalandı! - Resim : 1

 




Kaynak: İHA

Bursa hırsız bisiklet