Bilinçsiz diyetler genç kızlarda sağlık sorunlarına neden oluyor! Çözüm ne?

Bilinçsiz diyetler genç kızlarda sağlık sorunlarına neden oluyor! Çözüm ne?

Güzel gözükmek adına bilinçsiz diyetler yapan genç kızların durumu 'bir halk sağlığı sorununa' dönüşmüş durumda. Uzmanlar çocuklara sağlıklı diyetlerin anlatılması gerektiğini söylüyor. Ergenlik yaşındaki kızlarda anemi, demir ve kalsiyum eksikliği sık görülen sağlık sorunlarından. Peki çözüm ne?

Çağın güzellik algısına ayak uydurmak isteyen genç kızların uyguladığı bilinçsiz diyetler pek çok sağlık sorununa kapı açıyor. Uzmanlar bilinçsiz yapılan bu diyetlerin önümüzdeki yaşlarda kemik erimesi (osteoporoz) gibi problemlere yol açmasından da endişeli.

Purdue Üniversitesi’nden beslenme uzmanı Profesör Regan Lucas Bailey diyet uğruna yetersiz beslenmenin ileride çocuk sahibi olabilecek ergenlik yaşındaki kızlarda yaygın görülmesinin kalıtımsal hastalıkların sayısını da artırabileceğinden endişeli. 

Yapılan araştırmalara göre uzmanlara danışmadan yapılan diyetler sonucu ergenlik çağındaki kızlarda D vitamini, kalsiyum, fosfat ve demir eksikliği görülebiliyor. Aralık ayında ABD federal hükümetinin ülkedeki beslenme alışkanlıklarıyla ilgili yayımladığı bir rapora göre ülkedeki genç kızların yüzde 80’inde kalsiyum yetersizliği görülüyor.

Ayrıca söz konusu kızların yüzde 20’sinde anemi (kansızlık) var. Raporu kaleme 20 kadar doktor ve akademisyen genç kızların kötü beslenmesini ‘bir halk sağlığı sorunu’ olarak nitelerken uzmanlar gençlerin yeme alışkanlıklarının pandemide daha da kötüleştiğini söylüyor.

'SIKINTIDAN YİYORLAR'

Beslenme uzmanları ve doktorlara göre pandemide zaten obezitenin büyük bir problem olduğu ABD’de halk daha çok sodyumlu yiyecekler tüketmeye başladı. Bu yiyecekler kan şekerini yükseltirken obezite başlangıcı riski de taşıyor. 

Cleveland Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Ergenlik Tıbbı bölümünün başındaki Doktor Ellen Rome pandemide bir kısım gencin sıkıntıdan yemek yediğini diğer bir kısmının ise stres bozukluğundan daha az yemek yemeye başladığını anlatıyor. 

ABD Tarım Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırmaya göre ülkede yaşları 14-18 arasında değişen kızların yüzde 98.5’i önerilen miktardan daha az sebze tüketiyor. Araştırmalara göre ergenlik çağındaki erkekler de sağlıklı beslenme konusunda sınıfta kalıyor ama kız çocuklarının uyguladıkları diyetlerin anemi ve kemik erimesi gibi hastalıklara kapı açtığı tespit ediliyor. 

11-14 YAŞ ARASI KEMİK GELİŞİMİ İÇİN KRİTİK

Doktor Rome’a göre genç kızların kemik gelişimi için 11-14 yaşları arası oldukça kritik, bu sebepten bu yaşlarda kalsiyum ve D vitamini almak çok önemli. Gençler arasında aşırı kilolu olmakta sıklıkla görülüyor. Federal hükümetin araştırmasına göre 12-19 yaş arası genç kızlarda obezite oranı 2007-2008 yılları arasında yüzde 18 iken 2017-2018 yılları arasında bu oran yüzde 21’e çıkmış. Genç yaştaki obezite problemlerinin ileriki yaşlara taşınması oldukça muhtemel bu da tip iki diyabet hastalığına yol açabiliyor. 

KAHVALTIYI ATLIYORLAR

Beslenme uzmanı Profesör Regan Lucas Bailey gençlerin öğün atlama alışkanlıklarından bahsederek, “Kahvaltı yapmamaya meyilliler. Bu öğünü atladıkları için yoğurt, yumurta ve tahıl gibi ürünleri tüketmiyorlar” diyor. 

Kahvaltıyı geçiştiren gençlerin okuldaki teneffüslerde de sosyalleşmeyi yemek yemeye tercih ettikleri için sağlıklı yiyecekler yerine fast-food’u yeğledikleri belirtiliyor. 

Sağlıklı beslenmeyi tercih eden ergenlerin ise bunu yaparken kimseye danışmadıkları için yeni sağlık sorunlarına davetiye çıkarttıkları belirtiliyor. Doktor Rome, “Onları doğru bilgilendirmek zorundayız. Vegan veya vejetaryen beslenmeyi seçen gençlerin konu hakkında bilgisi olmadığı için yeterli demir alamayabiliyorlar ve D vitamini eksiklikleri olabiliyor” diye konuştu. 

İYİ UYUYAMIYORLAR

Ayrıca pek çok ergenlik yaşındaki genç iyi beslenmediği önemli miktarda işlenmiş şeker ve yağ tükettiği için kaliteli bir uyku çekemiyor. 

Kuzey Carolina Üniversitesi’nin beslenme bölümünün başındaki isim Elizabeth Mayer-Davies ailelerin evde beslenme kuralları olması gerektiğini söyleyerek, “Çocuklarınızın dışarıda gazlı içecek tükettiğini bilseniz de evinizde gazlı içecek tüketilmemesini sağlayın. Onlara iyi bir model olursanız, sağlıklı alternatifleri de gösterebilirsiniz” değerlendirmesinde bulunuyor. 

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Wall Street Journal'da Andrea Petersen imzasıyla yayımlanan 'Teen Girls’ Poor Diets Are Worrying Doctors' (Genç kızların kötü diyetleri doktorları endişelendiriyor) isimli makaleden alınmıştır.