Beyaz cennet Pamukkale, tam 3 rakibi var

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Denizli
Beyaz cennet Pamukkale, tam 3 rakibi var

Bembeyaz görüntüsü ile pamuğa benzetilen Pamukkale Travertenleri ziyaretçi akınına uğruyor. Travertenlerdeki kaplıca sularının romatizma, cilt, kalp, sindirim gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği belirtilen bölgede, sağlık turizmi de oldukça yaygın. 

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri'ne müze kart ile giriliyor. Bölgede gece müzeciliği de yapılıyor ve bu kapsamda 00:00'a kadar ziyaret edilebiliyor. Efes Antik Kenti'nden sonra Türkiye'de gece müzeciliğine açılan ikinci alan olma özelliğine sahip bölge, bu yönüyle de turistlerin ilgisini çekiyor. 

KLEOPATRA HAVUZU 340 TL

Pamukkale'yi 2024 yılının ilk 8 ayında ziyaret eden kişi sayısı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 12 artarak 1 milyon 700 bin olduğu biliniyor. Hierapolis Antik Kenti'nin içinde bulunan alanda Kleopatra'nın yüzdüğü bir alan da mevcut. Burada yüzmenin bedeli ise 340 TL. Çocuklar için fiyat 170 TL iken emanet bıraktığınızda ise 5 TL ödemeniz gerekiyor. Havuzun sıcaklığı ise 4 mevsim 36 derece. Alanda aynı zamanda büfeler de bulunuyor ve müze kart ile alınan ürünlerde yüzde 50 de indirim yapılıyor. Alanda yürümek ise oldukça cesaret istiyor çünkü atılan her adımda zemin aşırı kaygan olduğu için düşme tehlikesi geçirmek mümkün.

Beyaz cennet Pamukkale, tam 3 rakibi var - Resim : 1
Van Travertenleri-Giresun Travertenleri de Pamukkale'ye rakip

GİRESUN VE VAN ETKİSİ

Türkiye'de Pamukkale Travertenleri'ne rakip sayılabilecek 2 alan daha bulunuyor. Van kent merkezine 150 kilometre uzaklıktaki Dereiçi Mahallesi'nde bulunan Başkale travertenleri, rengarenk kireçtaşı terasları ve mineralli su havuzlarıyla dikkat çekiyor. Alana yarım saatlik bir yürüyüşle ulaşılabiliyor. Travertenleri ile yeni gündem olan bir diğer rota ise Giresun. Dereli ilçesine bağlı Göksu Travertenleri de turkuaz renkli göletleriyle Pamukkale'ye adeta meydan okuyor. Bölge Karadeniz'in önemli turizm rotasyonları arasına girmek üzere.

BAZI DÖNEMLER KURUTULUYOR

Pamukkale’deki termal suların kaynağından çıkarak 320 metrelik bir kanaldan geldiği ve 70 metrelik yükseklikten döküldüğü biliniyor. Yer altı suyundaki yüksek oranda bulunan kalsiyum hidrokarbonat, havada bulunan oksijen ile temas etmesi ile kalsiyum karbonat çökeliyor ve travertenler ortaya çıkıyor. Bu termal su ise kontrollü veriliyor hatta beyazlığını bozduğu gerekçesiyle dönem dönem de kontrollü bir şekilde kurutuluyor.

Beyaz cennet Pamukkale, tam 3 rakibi var - Resim : 2
Amfi tiyatro ve Kleopatra Havuzu

ANTİK KENT DİKKAT ÇEKİYOR

Antik kentin içinde Geç Helenistik Dönem ve Erken Hıristiyanlık Dönemi kalıntıları yer alıyor. Büyük Konstantin Dönemi’nde Frigya Krallığı’na başkent, Bizans Dönemi’nde ise piskoposluk merkezi olan kentin içinde, Domitian Yolu ve Kapısı, Oktokonus Tapınağı, 9 bin 500 kişilik amfi tiyatro, Frontinus Caddesi ve Kapısı, Filipus Martynonu ve Köprüsü, Agora, Gymnasium, Tritonlu Çeşme, Apollon Kutsal Alanı, su kanalları  yer almakta.

Beyaz cennet Pamukkale, tam 3 rakibi var - Resim : 3
Hierapolis Antik Kenti'nin bir bölümü.

MEŞHUR HOROZ

Denizli sadece mermerleri ile değil, tekstil ve leblebileri ile de dikkat çekiyor. Kente heykelleri dikilen horoz ise oldukça meşhur. Uzun kuyrukları, parlak tüyleri ile tanınan Denizli horozları, Türk kültüründe güç ve cesareti de temsil ediyor. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel