'Sıranız geldiyse ikinci dozu muhakkak yaptırın!'

'Sıranız geldiyse ikinci dozu muhakkak yaptırın!'

Türkiye stokları doluyken hızlıca aşılama yapabiliyor. Bugüne kadar 10.5 milyon insan ilk dozu, 7.4 milyon insan ise ikinci doz aşısını oldu. Sinovac aşısı için yapılan son bir bilimsel çalışma ise ikinci dozu olmanın ne kadar hayati olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar uyarıyor...

Sağlık Bakanlığı'nın güncel verilerine göre, 8 Nisan itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 18 milyonu aşkın insana aşı yapıldı. 10.5 milyon vatandaş ilk doz aşısını olurken, ikinci doz olanların sayısı ise 7 milyon 446 bin. Uzmanlar, ilk doz aşının yeterli olmadığını, bağışıklık kazanabilmek için iki doz aşının da mutlaka olunması gerektiğini vurguluyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanlarının yürüttüğü çalışma, Sinovac'ın birinci dozundan sonra antikor geliştirme oranının yüzde 25'lerde kaldığını ortaya koydu. Bu aşının ikinci dozundan sonra antikor geliştirme oranının ise yüzde 97'yi aştığı ifade edildi.

'BULABİLDİĞİNİZİ OLUN, İKİNCİ DOZU MUTLAKA YAPTIRIN'

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nden Dr. Ahmet Soysal, "Aşı seçmeyin. Bulabildiğiniz aşıyı olun. İkinci dozunu da mutlaka yaptırın" diyor. İlk doz aşıyı olduktan sonra 'sahte bir güvenlik' duygusuna kapılmaması konusunda vatandaşı uyaran Soysal, "Aşı olsanız da en yakınınıza virüs taşıyabilirsiniz. Bulaş riski ne yazık ki kırılmıyor. Bunu tamamen kırmamız için kalabalık ortamlarda maske ve mesafe kurallarına uymamız lazım" diye konuştu.

Peki sahada durum ne? Günlük 55 bine dayanan vakalardan sonra hastanelerde neler yaşanıyor? Vatandaş ilk doz aşıyı yeterli mi buluyor? Diğer yandan, Türkiye'de kullanılan Sinovac ve Biontech aşılarının etkinlik oranlarıyla ilgili yapılan araştırmalara yenisi eklendi. Son durum ne?

Haberglobal.com.tr okurları için Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nden Dr. Ahmet Soysal ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi, Acil Tıp Uzmanı Dr. Çiğdem Arslan ile konuştuk.

'Sıranız geldiyse ikinci dozu muhakkak yaptırın!' - Resim : 1

"KRONİK HASTALIĞI VE BELİRTİSİ YOKKEN KAYBETTİK"

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Çiğdem Arslan, bağışıklığın tamamlanması için mutlaka iki doz aşının da olunması gerektiğine vurgu yaptı. Arslan, "İkinci doz aşı bile yüzde 100 korumuyor çünkü. Sadece virüsün etkilerinin daha hafif atlatılmasını sağlıyor. İki dozun bile yüzde 100 koruyucu olmadığı bir ortamda sadece tek dozdan kaçınılmalı" diye konuştu.

Arslan'ın altını çizdiği konu ise, günlük vaka sayısının 55 binlere dayanmasındaki tehlike... Son günlerde kronik hastalığı olmayan ve hiçbir belirti göstermeden evinde izole olan hastalarından birinin vefat ettiğini anlatan Arslan, şöyle devam etti: "36 yaşındaki bir hastamızı yoğun bakımda kaybettik. Bunun dışında evde izole olan, yorgunluk gibi basit belirtiler gösteren, aynı zamanda herhangi bir kronik hastalığı da olmayan 55 yaşındaki bir hastam, nefes darlığının aniden artması sonucu gece fenalaştı ve kalbi durdu. Acil servise geçeli bir yıl oldu. Başlarda ileri yaş hastalar çokken şimdi ölüm yaşları düştü."

'Sıranız geldiyse ikinci dozu muhakkak yaptırın!' - Resim : 2

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nden Dr. Ahmet Soysal.

İKİNCİ DOZDA "KAÇAKLAR" VAR

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nden Dr. Ahmet Soysal, ilk doz aşıyı olduktan sonra ikinci dozu olmaya gitmeyenlerin olduğunu, sistemde bu tip 'kaçakların' olduğunu söyledi. 

Soysal, "Antikor testi yaptığınızda bağışıklığınızın yüksek olduğunu tespit edebilirsiniz. Ama bu virüse yakalanmayacaksınız anlamına gelmez. Kaldı ki ikinci doz aşıdan hemen sonra bile bağışıklık kazanmıyorsunuz. En az 14 gün geçmesi lazım. Antikor bugünden yarına kazanılan bir şey değil" ifadelerine yer verdi.

Aşılamanın randevu sistemiyle yapılmasının yaratığı sonuçlara değinen Soysal, şöyle devam etti: "Aşılama dediğimiz şey, ev ev gezerek yapılır. Randevu alın gelin derseniz, ikincisine gelmeyen olur. Zaten toplu taşımaya getirilen yaş kısıtlamasından dolayı bazı vatandaşlar randevusuna gidememişti. Yaşlı insanların randevuya uyumları zordu. Bu yüzden, ikinci doz aşının yanı sıra ilk doza da gidememiş insanların olduğunu düşünüyorum." 

Biontech aşısının Türkiye'ye geldiği ilk hafta, Haberglobal.com.tr okurları için Biontech hakkında bilinmesi gerekenleri haberleştirmiştik.

HANGİ AŞI NE KADAR ETKİLİ?

Sinovac'ın etkinlik oranı, Celal Bayar Üniversitesi'nden önce Hacettepe Üniversitesi'nin yaptığı faz 3 sonuçlarıyla da belirlenmişti. Buna göre Çinli Sinovac firmasının CoronaVac aşısının etkililiğinin yüzde 83.5 olduğu; aşının hastanede yatışı engelleme oranının ise yüzde 100 olduğu belirtilmişti.

Biontech'in Faz-3 çalışmalarını yürüten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, bu aşının ise yüzde 94.5 civarında etkili olduğunu duyurmuştu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, BioNTech aşısının Faz-3 çalışması kapsamında Türkiye'de yaklaşık 500 kişilik grup üzerinde uygulandığını anlatmış; mutlaka 2 dozunun da yapılması gerektiğine dikkat çekmişti.

Kaynak: Web Özel

Covid-19 koronavirüs salgın yoğun bakım aşı BioNTech Sinovac sinovac mı biontech mi