"Beğen-kazan" vurgunu, internette yeni dolandırıcılık

Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Dolandırıcılık yöntemleri Organize suç örgütü Siber saldırı
"Beğen-kazan" vurgunu, internette yeni dolandırıcılık

İnternet üzerinden, 'beğeni yap, yorum yap, para kazan' gibi vaatlerle vatandaşları kandıran dolandırıcılar, kurban olarak öğrencileri seçiyor. Tuzağa çekilen vatandaşlara beğeni karşılığı cüzzi ödemeler gönderen dolandırıcılar, sonrasında bu kişilerden 20, 25 bin TL gibi meblağlar talep ediyor. Uzmanlar, internetteki "beğen-kazan" sitelerinin tuzak olduğunu belirtirken, "Asla kişisel bilgilerinizi paylaşmayın" diyorlar.

Sosyal medyada 'beğeni yap, yorum yap, para kazan' gibi vaatlerle başlayan dolandırıcılık tuzakları, kurbanların güvenini kazanarak onları büyük kayıplara sürüklüyor. Dolandırıcılar, başlangıçta küçük kazançlarla kişilerin ilgisini çekiyor ve güven sağlıyor. Ancak daha sonra, büyük meblağlar yatırmaları için kurbanları ikna ediyorlar. Yatırımlar yapıldıktan sonra dolandırıcılar kayboluyor ve kurbanın gönderdiği paralar geri alınamıyor.

ÖNCE BASİT GÖREVLER

Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu tür dolandırıcılık sistemlerinde güven tesis etmenin önemine değinerek, "İlk olarak, dolandırıcılar 'kolay para kazanma' vaadiyle kişilere mesaj gönderirler. Bu mesajlar genellikle basit görevler içerir: "Bir sosyal medya hesabını takip et, beğeni yap, yorum yaz ve para kazan!" gibi cazip teklifler sunulur. Görevler oldukça basit olduğu için insanlar, bunları hemen yerine getirir. Örneğin, sadece bir hesabı takip edip birkaç beğeni yaparak kısa sürede biraz para kazandıklarını görürler. Bu ilk kazanç, kurbanın güvenini kazanır ve daha fazla görev yapma isteği doğar. Dolandırıcılar bu aşamada çok hızlı ödeme yaparak güven oluşturur" dedi.

"Beğen-kazan" vurgunu, internette yeni dolandırıcılık - Resim : 1
Kırık: Gerçekten çalışan ve yasal bir şekilde para kazandıran firmalar genellikle bu tür tekliflerde asla bulunmazlar. Bu tarz işlerin çoğu, maalesef dolandırıcılık içeriyor. 

TÜM PARANIZ GİDEBİLİR 

Güven sağlandıktan sonra dolandırıcıların daha büyük vaatler vermeye başladıklarını anlatan Kırık, "Kurban, zaten küçük kazançlar elde ettiği için, şimdi daha büyük görevler ve dolayısıyla daha fazla para kazanmak ister. Bu noktada dolandırıcılar, 'Daha fazla para kazanmak için şu görevleri yap ancak bunun için belirli bir miktar ödeme yapman gerek' diyerek, büyük meblağlar talep ederler. Örneğin, 20, 25 bin TL gibi ödemeler istenir. Kurban, bu ödemeleri yaparak daha fazla kazanç elde edeceğine inanır ve sürece devam eder. Ancak bir süre sonra dolandırıcılar kaybolur. Kurbanın gönderdiği paralar alınmış, ancak kişi bir daha ödeme alamaz veya dolandırıcılarla iletişim kuramaz. Başlangıçtaki küçük kazançlar, kurbanı daha büyük yatırımlar yapmaya ikna etmiş ve sonunda tüm paralarını kaybetmesine neden olmuştur" ifadelerini kullandı.

"Beğen-kazan" vurgunu, internette yeni dolandırıcılık - Resim : 2
Kurban, daha fazla para kazanmak için sürekli ödeme yapmaya devam eder, ancak sonunda dolandırıcılar kaybolur ve kişi hem parasını kaybeder hem de kişisel bilgileri risk altına girer. 

DOLANDIRICI SİNYALİ 

TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyon Başkanı Muharrem Baki ise görev yaparak para kazandıran yasal firmalar olduğu bilgisini paylaştı. Bu firmaların global ve tanınmış markalar olduğuna dikkat çeken Baki, "Sizden önden yatırım yapmanızı istemezler, şeffaf ödeme süreçleri vardır. Sizlere iş sözleşmesi veya hizmet şartları sunarlar. Bu kazançlar ise genelde düşük olur. Kolay yoldan zengin olma vaatleri ise genellikle dolandırıcılık sinyalleridir" dedi.

SAADET ZİNCİRİ

Bu tuzakların saadet zinciri mantığıyla çalıştıklarına dikkat çeken Baki, sistemin işleyiş şu sözlerle anlattı:

"Önce kayıt ücreti talep ediliyor, sonrasında yüksek kazanç vaadi veriliyor. Ödemeler genellikle sisteme yeni giren üyelerden alınan parayla yapılır. Yeni üye girişi yavaşladığında sistem çöker.
Sisteme giren üyeler, parasını geri alabilmek için çoğu zaman daha fazla görev yapmak veya daha fazla insanı dahil etmek zorunda bırakılır. Ancak para iadesi genellikle mümkün olmaz."

Baki, bu sarmaldan çıkmak için hukuk süreci başlatılması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Tüketici Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemesi üzerinden de yasal haklarınızı arayabilirsiniz. Eğer ödeme banka veya kredi kartıyla yapıldıysa, bankanıza dolandırıcılık bildiriminde bulunun. Ödemenizin iptal edilmesi veya geri alınması talebinde bulunun. Daha fazla para yatırmaktan veya yeni üye kazandırmaktan kaçının. Dolandırıcılık ağlarını ihbar edin."

[email protected]

Kaynak: Web Özel