Bayram zehir olmasın!

Ramazan nedeniyle uzun süre aç kalan vatandaşlar, bugün aşırı yeme nedeniyle mide problemleri yaşayabilir. Uzmanlar, oruç tutanların bayram boyunca hafif kahvaltı ve menüler tercih etmesi gerektiğini belirtirken, yağlı ve hamur işi besinlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını söyledi.
Ramazan ayında 30 gün boyunca oruç tutan vatandaşların bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Günde 2 öğün beslenme ve susuzluğa alışan metabolizmanın aşırı yemek tüketimiyle bozulacağını belirten uzmanlar, sindirim sistemindeki ani değişimin ciddi sorunları tetikleyeceğini dile getirdi. Bayram boyunca güne hafif bir kahvaltı ile başlanması gerektiğini belirten uzmanlar ayrıca, yağda kızartılmış gıdalar ve unlu mamullerden uzak durulması gerektiğini de tavsiye etti.
SİNDİRİM SİSTEMİNİZE DİKKAT
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, metabolizmayı kademeli olarak eski düzenine döndürmek gerektiğini söyledi. "Bu geçişi ani ve sert yapmaktan kaçınmak, sindirim sistemimizin sağlığını korumamıza yardımcı olur" diyen Yiğit, "Bayram sabahı kahvaltısında peynir, yumurta, zeytin, tam buğday ekmeği gibi besinlerle hem protein hem de lif alımını artırmak gerekir. Ayrıca taze sebzeler ve maydanoz, dereotu gibi yeşillikler ekleyerek vitamin ve mineral dengesi sağlanabilir. Kahvaltıyı daha keyifli hale getirmek için zeytinyağlı lor peyniri, haşlanmış yumurtaya avokado dilimleri ekleyebilir ya da meyveli yoğurt kaseleri hazırlayabilirsiniz. Tatlı ihtiyacını karşılamak için ise kuru meyveler tercih edilebilir. Böylece kan şekeri dengesi korunur, uzun süre tok kalırsınız" ifadelerini kullandı.
Yemeğin yavaş yenilmesinin beyne tokluk sinyali gönderdiğini de anlatan Yiğit, "Açlık ve susuzluk sinyallerinin karışabileceği bu dönemde, özellikle tatlı ve hamur işlerine yönelme isteği artabilir. Ancak yeterince su tüketmek, bu karışıklığın önüne geçerek iştah kontrolünü sağlamanızı kolaylaştıracaktır" şeklinde konuştu.

HAFİF VE DENGELİ BİR KAHVALTI
Öğretim Görevlisi Hatice Nurseda Hatunoğlu, Ramazan ayında vücudun uzun süre aç kaldığı için sindirim sisteminin zayıfladığını belirterek, "Bayramda ani ve ağır yemeklerle beslenmek mide rahatsızlıklarına, kan şekeri dalgalanmalarına ve sindirim problemlerine yol açabilir. Bu nedenle bayram sabahında hafif ama dengeli bir kahvaltı yapılmalıdır. Tam tahıllı ekmek, yumurta, peynir, zeytin ve bol yeşillik gibi protein ve posa açısından zengin besinler tercih edilmelidir. Şekerli ve hamur işi ağırlıklı besinler yerine ceviz, badem gibi sağlıklı yağ kaynakları tüketilmelidir" diyerek sözlerine şöyle devam etti:
"Öğünlerde aşırıya kaçmadan, yavaş ve iyi çiğneyerek yemek yenmelidir. Kızartmalardan, aşırı yağlı ve ağır yemeklerden kaçınılmalı; haşlama, ızgara veya fırın gibi daha sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir."

HAZIMSIZLIK YAŞANABİLİR
Hatunoğlu, "Uzun süreli açlıktan sonra mide ve bağırsak sistemi daha hassas hale gelir. Aniden ve aşırı miktarda yemek yemek mide kramplarına, şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olabilir. Aynı zamanda, kan şekeri düzeyinde dengesizlik görülebilir. Bu durum halsizlik, baş dönmesi ve tatlı krizleri gibi sorunlara sebep olabilir. Ayrıca, özellikle ağır ve yağlı yiyeceklerin aniden ve yüksek miktarlarda tüketilmesi mide asidini arttırarak reflü ve mide yanmasına neden olabilir. Sindirim sistemini zorlamamak için yemekler yavaş yenmeli, öğünler küçük porsiyonlara bölünerek tüketilmelidir. Ayrıca sıvı alımı ihmal edilmemeli ancak öğünlerin yanında değil de daha çok öğün aralarında tüketimine özen gösterilmelidir. Bu sayede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim problemleri önlenebilir" diyerek açıklamalarını noktaladı.
ŞEKER HASTALARI DİKKAT
Diyetisyen Özgenaz Kazan, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
"Bayram ziyaretlerinde ikram edilen yiyecekler, çoğu zaman hayır demeyi zorlaştırır. Ancak her ziyarette tatlı ve hamur işi tüketmek, sindirim sorunlarına ve kilo artışına yol açabilir. İkramları küçük porsiyonlarda tadımlık almak ve birden fazla ikramı nazikçe reddetmek daha sağlıklı bir seçenek olacaktır. Sık sık su içmek de tokluk hissini artırarak fazla yemeyi engeller. Diyabet, hipertansiyon veya mide rahatsızlığı gibi kronik hastalığı olanların bayramda daha dikkatli olması gerekiyor. Şeker hastaları tatlı tüketimini minimumda tutmalı, tansiyon hastaları ise tuzlu ikramlardan kaçınmalı. Herhangi bir sağlık sorunu yaşayanlar, bayram öncesi doktor ve diyetisyene danışarak beslenme planı oluşturabilir."
sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel