Batı Nil Virüsü ne kadar ölümcül? Prof. Dr. Önder Ergönül anlattı: Bu semptomlar varsa hastaneye gidilmeli

Gündem haberleri

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Batı Nil Virüsü'nün ölümcüllük oranı ve korunma yöntemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs salgınının ardından dünya Maymun Çiçeği ve Batı Nil Virüsü Alarmı veriyor.

Peki, Batı Nil Virüsü ne kadar ölümcül, korunma yöntemleri nelerdir?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Haber Global Muhabiri Esma Murat'a anlattı:

"Batı Nil Virüsü'nün hastalığı Batı dünyasında epeydir gündemde. 30 yıldır diyebiliriz. Ondan önce ise 1937'de Afrika'da ilk saptandığında bir zoonotik hastalık olarak görülmüştü. Atlarda da etkili olabiliyor. Sineklerden de bulaşabiliyor. Kuşlarda da görülebiliyor.

SEMPTOMLARI NELER?

Ağır griple başlıyor. Baş ağrısı oluyor. Bol bol antibiyotikler alıyorlar maalesef. Hiçbir etkisi yok, çünkü bir virüs. Ağır grip tablosundan bir hafta sonra baş ağrısı ile seyreden, çok yoğun sinir tutulumu gerçekleşiyor. Yüzde 80 hafif geçirebilir, bununla sınırlı kalabiliyorken, bazı kişilerde daha ağır seyredebilir. Bu nedenle kişiler hastaneye yatırılıp izlenmek durumunda kalabilir. M çiçeğinden daha tehlikeli. Öldürme ihtimali var. Sinirleri tutuyor. Beyni doğrudan tutan bir tablo oluşturuyor. Daha ağır seyirde olabiliyor. Ölüm oranı, yatırılan hastalarda 10'da 1 söz konusu. Toplamda da yüzde 5'e yakın ölüm oranı söz konusu.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Sivrisineklerin kaynakları belediyeler tarafından izleniyor, saptandığı yerler kurutuluyor. Bunların yapılması lazım. Vatandaşlar ise sinek kovucular kullanabilirler. Vatandaşlarımız duyarlı olmalı. Yüksek ateş, baş ağrısı, sinir tutulumu olduğunda paniğe kapılmadan hekime başvurmalı."