Başsavcılık açıkladı! 'Zindaşti' iddialarıyla ilgili Burhan Kuzu hakkında soruşturma başlatıldı

Başsavcılık açıkladı! 'Zindaşti' iddialarıyla ilgili Burhan Kuzu hakkında soruşturma başlatıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti'nin tahliye edilmesi için Burhan Kuzu'nun yargıya baskı yaptığı yönündeki iddialara ilişkin soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Uyuşturucu ticareti yaptığı ileri sürülen ve hakkında "adam öldürmek", "cinayete azmettirmek", "FETÖ üyeliği" suçlamaları da bulunan İranlı uyuşturucu baronu Zindaşti, 19 Ekim 2018 akşamı 3 adamı ile birlikte tahliye edildi. Savcılık Zindaşti'nin tahliyesine itiraz etti. Hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Zindaşti'nin tahliyesinin arkasındaki ismin Burhan Kuzu olduğu iddia edildi. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti'nin dönemin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Burhan Kuzu'nun nüfuzunu kullanarak yargıya baskı yaptığı iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaptı. Başsavcılık yetkilileri Kuzu hakkındaki soruşturmanın Özel Soruşturma Bürosu tarafından yürütüldüğünü açıkladı.

HSK'den gelen dosyanın Zindaşti'nin kızı ve şoförünün öldürülmesi olayının azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanarak beraat eden Orhan Ünğan'ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturma dosyasıyla birleştirildiği de öğrenildi. Ünğan'ın 18 Kasım 2019'de Özel Soruşturma Bürosu'na Kuzu'nun yargılamaya müdahalede bulunarak Zindaşti'nin tahliye edilmesini sağladığı yönünde ifade verdiği iddia edildi.

BURHAN KUZU İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Eski AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, Zindaşti'nin tutuklandıktan sonra tahliye edilmesiyle ilgili olarak kişisel Twitter hesabında paylaşımda bulunmuştu. Konuya ilişkin olarak daha önce de bir açıklama yaptığını belirten Kuzu, şunları söylemişti:

"Zindaşti meselesi ile çok uzun zaman önce bir açıklama yapmıştım. Bir anayasa profesörü olarak, hayatım boyunca yargı bağımsızlığını savundum ve siyasi görevlerimde önemli katkılar yaptım. Yargı mensuplarımıza baskı yapmadım. Esasen benim hukuk anlayışıma asla uygun değildir."

Burhan Kuzu'dan "Zindaşti" savunması: Yargıya baskı yapmadım

Burhan Kuzu Zindaşti