Balina kusmuğu nedir? Balina kusmuğu neden değerli?

Balina kusmuğu nedir? Balina kusmuğu neden değerli?

Balina kusmuğu, balinaların dışkısıyla dışarı atlan amberin büyük miktarda olunca sindirim sisteminden geçemeyerek balina tarafından kusularak dışarı atılmasına deniyor. Kayayı andıran balina kusmuğu (amber) nerede kullanılıyor? Neden bu kadar değeli?

Balinaların sindirim sistemlerinde üretilen katı, mumlu bir madde olan balina kusmuğu (amber) balinaların dışkısıyla dışarı atılır. Fakat bazen amber  miktarı o denli büyük olur ki, sindirim sisteminden geçemez ve balina tarafından kusularak dışarı atılır.  Kayayı andıran balina kusmuğu topları, bazen okyanus yüzeyinde görülebilir bazen de kıyıya vurur.

Balinanın sindirim sisteminde üretilen amber, sivri ve sert cisimlerin bağırsaklarda kaymasını sağlıyor. İlk üretildiğinde, dışkı kokan amber sonradan tazeleyici esanslara sahip güçlü bir kimyasala dönüşüyor.

BALİNA KUSMUĞU NEDEN DEĞERLİDİR?

Balina kusmuğu doğal bir madde olduğundan kimyasal reaksiyonlardan daha kuvvetlidir. Amber sentetik olarak da üretilmiştir fakat hem görünüş itibariyle solgundur hem de parfümün kalıcı kokusunu oluşturur. Parfümlerde bulunan amber, kokunun cilde nüfuz etmesini sağlayarak hemen uçmasını engeller. Bu sayede parfümler kalıcı olur ve pahalıya satılır.  Yarım kilosu yaklaşık 5000 dolara  satılan balina kusmuğu daha çok Atlantik Okyanusu'na sahili bulunan Brezilya, Maldivler, Yeni Zelanda gibi ülkelerde görülüyor. 

Balina kusmuğu nedir? Balina kusmuğu neden değerli? - Resim : 1

Balinalar okyanusun ortasında kustuğu için kıyılarda amber bulmak çok nadir görülen bir olaydır.

 

balına kusmuğu amber