O kentte suya yüzde 15 indirim!
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, kentte suya yüzde 15 indirim yapılacağının müjdesini verdi.
"Havran Ovası 2. Kısım Tarımsal Sulama Projesi Lansmanı” ve "Havran Yatırımları Toplu Açılış" törenleri Havran’ın Büyükdere Mahallesi’nde görkemli bir törenle yapıldı. Törene, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran Kaymakamı Enver Özderin, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir, Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, BASKİ Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yurdakul, daire başkan amir ve müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşların yoğun bir katılımı ile gerçekleştirildi.
Törende bir konuşma yapan Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, “Havran barajımızdan Havran ovasına su verilmesi çiftçilerimizin uzun yıllardır istediği ve beklediği bir durumdu. Ekilemeyen, dikilemeyen boş kalan bereketli toprakların tekrar ürün vermesini sağlayacak, üreticimizin girdi maliyetlerini azaltacak bu proje, ilçemizdeki tarımsal üretimin artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda bugün Balıkesir Büyükşehir belediyemizin ve BASKİ genel müdürlüğümüzün ilçemizde gerçekleştirdiği çok kıymetli yatırımların açılışlarını da yapıyoruz. İlçem adına bu büyük projelerin hayata geçirilmesinde çok büyük emekleri olan Büyükşehir belediye Başkanım Yücel Yılmaz’a ve Balıkesir Milletvekillerimize, Valimize, Bakanlarımıza, İl Başkanımıza ve tabi ki bizlere her zaman desteği çok büyük olan Cumhurbaşkanımıza Havran halkı adına çok teşekkür ediyorum ve yatırımların ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Daha sonra kürsüye çıkan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Biz körfezimizi çok seviyoruz ve körfezi birbirinden ayırmamız mümkün değil. Buraya yapılan baraj tüm Edremit, Burhaniye ve Havran’daki çiftçinin yüzünü güldürüyor, buraya yapılan arıtma körfezin kirlenmesini engelleyen önemli noktalardan bir tanesi. Biz bu konuyu çok önemsiyoruz. İlk önce arıtmadan başlamak istiyorum. Temelini attık yaklaşık 2 senedir de işletmesini takip ediyoruz ve sağlıklı bir şekilde çalıştığını görüyoruz. Altınoluk’ta arıtma vardı ama kapasitesi, elektrik maliyetleri, mühendisi, bekçisi gibi nedenlerden dolayı işletilemiyordu, işletilmiyordu.
Zeytinli’de bir arıtma vardı, 2 sene işletilmiş ama masraflarını belediyeler karşılayamadıkları için çalışmıyordu. 2014 yılında körfezin durumu belliydi, sahilin durumu belliydi. Büyükşehir yasasından sonra su işleri ve temizlik arıtma işleri Büyükşehir’e verildikten sonra o günkü belediye başkanı rahmetli Edip Uğur önce Altınoluk’u, sonra Zeytinli’yi, Burhaniye’yi, Gömeç’i ve Küçükköy arıtmalarını ayağa kaldırdı ama Havran deresinden Körfez’e kirlilik söz konusu idi. Hemen buranın projeleri ve yer tahsisi Havran Belediyemiz tarafından yapıldı ve uygulamaya BASKİ başladı. Bugün kirlilikten bahsetmek mümkün değil. Zeytinli arıtma tesisi 360 günün, 320 günü kapasite fazlasıyla çalışıyor. Yani tüm bölgeden aldığı suyu, temizliyor, arıtıyor ve olması gerektiği gibi temizleyip, tekrar doğaya salabiliyor. Öyle 45 gün var ki, burada insan ve su tüketiminin fazlalığından kapasitesinin biraz üstünde çok fazla temizlemeden salınım yapabiliyor. Bu da tüm şehirlerin başına gelebilecek normal bir sistem” dedi.