Tarihi kalıntıya rastlandı, kurtarma kazısı başlatıldı

Balıkesir
Tarihi kalıntıya rastlandı, kurtarma kazısı başlatıldı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Cunda Adası'nda özel şahsa ait arazide tarihi kalıntılar tespit edilmesi üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinle Balıkesir Kuvayı Milliye Müzesi tarafından kazı çalışması başlatıldı.

Cunda Adası'ndaki Namık Kemal Mahallesi’nde Çataltepe mevkisinde Yavuz Yayla’ya ait 28 dönüm büyüklüğündeki arazide, su aramak için yapılan çalışmalar sırasında 12 metre derinlikte tarihi kalıntı olabileceği değerlendirilen buluntulara rastlandı. Alan güvenlik şeridiyle çevrildi. Arazi sahibi Yavuz Yayla'nın Balıkesir Valiliğine yaptığı başvuru sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla Balıkesir Kuvayı Milliye Müze Müdürlüğü tarafından söz konusu yerde kurtarma kazısı başlatıldı.

Valiliğin koordinasyonunda kültür varlıkları mevzuatına uygun olarak Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan ile İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili İlkay Ağaç kontrolündeki kazı çalışması bu sabah saatlerinde başladı. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ve Ayvalık İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı kazı çalışması, özel arazinin yanındaki zeytinlik alanda gün boyunca devam etti.

Arazide başlatılan kurtarma kazısının yarın da devam edeceği belirtildi. 

KONYA'DA 7 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Geçtiğimiz Aralık ayında Konya'nın Bozkır ilçesinde yer alan İsaura Antik Kenti kalıntılarında kazı yapan 7 kişi gözaltına alındı.Zengibar Kalesi olarak adlandırılan ve tarihte Roma'nın en büyük eyaletlerinden olduğu bilinen İsaura Antik Kenti kalıntılarında izinsiz kazı yapıldığı yönünde bilgi alan Bozkır İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, harekete geçti.

Hacılar Mahallesi'ndeki bölgeye düzenledikleri operasyonda 7 kişiyi suçüstü yakalayan  ekipler, kazı için kullanılan aletlere de el koydu.

Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

Kaynak: DHA

Balıkesir haberleri Ayvalık