Bakan Yerlikaya ve Bayraktar'dan Erzincan'da açıklamalar: Toprağın taşınacağı yer belirlendi, tahliye başladı

HaberGlobal.com.tr
Ali Yerlikaya Erzincan

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'da heyelan meydana gelen maden sahasında açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, "Alanda 35 milyon metreküp toprak var" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise toprağın taşınacağı yerin belirlendiğini ve tahliyenin başladığını söyledi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'da heyelan meydana gelen maden sahasında açıklamalarda bulundu.

Yerlikaya, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"13 Şubat'ta 14.28'de toprağın kaydığı zamanda ardımızdaki Sabırlı Dere alanı dediğimiz yere yaklaşık 5 milyon metreküplük toprak kayması ile yeni bir kütle vadiye geldi. Arkasındaki ocakta da 1.2 milyon metreküplük toprak kayması ile yer değiştirildi. Hemen sırt tarafta da devamlı karşı tepelerde konuşlandırılan radarla duraksamadan yaptığımız çalışmalarımızda çalışan arkadaşımızın güven ortamında çalışmasıyla ilgili, bundan sonra olma ihtimali olan bir kaymayı anlık izliyoruz. Arama kurtarma ile ilgili AFAD başından beri 500'ün üzerinde ekibimiz var. 2700'ü aştık insan gücü olarak. 800 aracımız var. Araç ve insan kaynağı olarak hiçbir eksiğimiz yok. İstişare ile hepimizin tek bir niyeti var. Bu işi olabilecek en kısa zamanda tamamlamak. Bunun için de eğer ilave araç, insan kaynağı ihtiyacımız doğuyorsa olabilecek en kısa sürede biz bunu tamamlıyoruz.

9 canımız bu toprağın altında. Yakınlarını ziyaret ettik. Onların akrabalarından burada çalışanlar da var. Onların sabrı için minnettarız. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi paylaşıyorum. Sabra ihtiyacımız var. Sabır bizim şu anda en fazla ihtiyacımız olan duygu. Büyük bir toprak kütlesinin hareket ettiği ortamda bizim planımız şu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan arkadaşlarımız ve bilim insanlarımızla birlikte, toprağı geçici depolama alanı olarak oluşturulan güvenli ortama tahliye etmek. 60'a yakın ekskavatörle günlük 1000-1500'e yakın kamyon hareketi ile burayı ve ocağın olduğu yerde tahliye sürecin yapıyoruz. Durmuyoruz. Bu kardeşlerimize eriştiğimizin müjdesini verebilmek için çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız süreci takip ediyor."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise şu açıklamalarda bulundu:

Devletimiz tüm ekipleriyle burada. Bugün ilk kez sahada sizlerle basın toplantısını gerçekleştiriyoruz. Arkada çok büyük bir kütle var. O kütle 3 ayrı noktaya aktı. Burada en önemlisi özellikle toprak kütlesinin taşınacağı alanın tespitiydi. Bu şu anda çalışmaya başladı. Bu bölge şu anda tahliye edilmeye başlandı. Arama faaliyeti ile ilgili yoğun çaba devam ediyor.