Bakan Tunç'tan Can Atalay açıklaması: AYM'nin yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekir

haberglobal.com.tr
Yılmaz Tunç AYM

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Can Atalay başvurularına ret kararı hakkında, "AYM, 'karar verilmesine yer olmadığına' şeklinde değil de 'yetkisizlik' nedeniyle ret kararı verilmesi gerekir" dedi. Tunç, Erzincan'da madendeki toprak kayması soruşturması hakkında da konuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Can Atalay başvurularına ret kararı hakkında açıklama yaptı. Tunç, AYM'nin Can Atalay kararına ilişkin, terör suçlarının dokunulmazlık kapsamında olmadığını belirterek, "Yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekirdi" açıklamasında bulundu.

Tunç, Erzincan'daki madende yaşanan toprak kayması hakkında, "Temennimiz bir an önce 9 vatandaşımıza ulaşmak. Kazanın sebepleriyle ilgili olarak TBMM'de bir araştırma komisyonu kuruldu. 8 bilirkişi inceleme yaptı, 8 kişi kusurlu bulundu. 8 kişiden 6'sı tutuklandı. Soruşturma titizlikle devam ediyor. Kimler sorumluysa yargı huzurunda hesabını verecektir" dedi. 

Bakan Tunç'un açıklamaları şöyle:

"Milletvekilliğinin düşme sebeplerinden kesin hüküm nedeniyle düşme durumunda Anayasa'nın 85. Maddesi'ne göre AYM'ye başvuru yapılamaz. Açık hükümdür bu. Can Atalay'ın vekilliği de kesin hüküm nedeniyle düşmüştür. Bu durumda AYM'ye başvuru yapılmıştır, AYM'nin karar verilmesine yer olmadığına şeklinde değil de yetkisizlik nedeniyle ret kararı verilmesi gerekiyor. Karar verilmesine yer olmadığına karar vermenin gerekçesini ancak gerekçeli kararda göreceğiz. AYM'nin bu yöndeki kararı Meclis'te okunan kesin hükmün tartışılması nedeniyle ise bu doğru değildir. Kesin hüküm kalkmamıştır, Meclis'te okunmuştur. Burada AYM'nin önceki içtihatları söz konusu. Önceki başvurularda ret kararı vermiştir. Gerekçeli karar ortaya çıktıktan sonra göreceğiz.

8. Yargı Paketi komisyonda kabul edildi. Önemli düzenlemeler var. Paket, seçim takvimi nedeniyle ikiye ayrıldı. Seçim sonrası da getireceğimiz düzenlemeler var. Yargıyı hızlandıracak, sadeleştirmeye yönelik önemli düzenlemeler var.