Bakan Koca'dan koronavirüs açıklaması: Çinli kadın ülkesine gönderildi

Bakan Koca'dan koronavirüs açıklaması: Çinli kadın ülkesine gönderildi

Koronavirüs ile ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ana kadar şüpheli bir vakaya rastlanmadığını duyurdu. Bakan Koca, dün bir hastanenin acil servisinin kapatılmasına yol açan Çinli kadının, ülkesine gönderildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de ortaya çıkan ve farklı ülkelerde de görülen koronavirüsü hakkında açıklama yaptı. Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Koronovirüse karşı Türkiye de alarmda. Havalimanlarında önlemler alındı. Ölümcül virüsün ortaya çıktığı Çin'den gelen tüm yolcular kontrol ediliyor. İstanbul Havalimanı da önlemlerin alındığı kritik noktalardan biri. Çin'den gelen yolcular için kabul noktası oluşturuldu. Yolcular tek tek termal kamera ile kontrol edildikten sonra geçişlerine izin veriliyor.

"ŞU ANA KADAR ŞÜPHELİ BİR VAKAYA RASTLAMADIK"

Tüm dünyanın gündeminde Çin'den yayılan bir virüsün sebep olduğu bir hastalık tablosu var. Daha önce insanlarda görülmemiş alt tip bir virüs. Havalimanları başta olmak üzere tüm hazırlıklarımızı bu süreçte tamamladık.

Çarşamba gecesinden itibaren Çin'den gelen uçuşlarla ülkemize gelen yolcuların termal kameralarla taramasına başladık. Şu ana kadar şüpheli bir vakaya rastlamadık.

ÇİNLİ HASTA ÜLKESİNE GÖNDERİLDİ

Çarşamba gecesi Büyükçekmece'de hastaneye başvuran Çin uyruklu kişi Vuhan'dan geldiği öğrenilince izole edildi. Bu konuda bilgi kirliliği var. Çift olduğu söylendi, domuz gribi olduğu söylendi. Kadın hasta Süreyya Paşa Eğitim Araştırma Hastanesi'nde gözlem altına alındı. Kadının Çin'den beraber geldiği yolcuların hiçbirinde bulguya rastlanmadı. Diğer yolcular döndü, bu yolcu ise 36 saat gözlem altında tutuldu.

Klinik bulgularında herhangi bir bozulma gözlenmedi. Şüpheli vaka olarak gördüğümüz hasta ülkesine dönme talebi üzerine Çin'e özel ambulans ve sağlık personelimizle gönderdik. Şüpheli vaka her ne kadar ülkesine dönmüş olsa da temasta olduğu kişileri taramadan geçiriyoruz. En ufak bir şüpheye mahal vermek istemiyoruz.

Tetkiki daha bitmedi. Önümüzdeki günlerde netleşmiş olur. Bizdeki numune sayılarına göre önümüzdeki 3-4 gün içinde netlemiş olur.Biz burada temelde pozitif gibi görerek temasta olan herkesle ilgili tedbirlerimizi alıyoruz. Hastanede temasta bulunan 15-20 kişi gözlem altında tutuluyor.

Bakan Koca'dan koronavirüs açıklaması: Çinli kadın ülkesine gönderildi - Resim : 1

ACİL SERVİSİ KAPATTIRAN ÇİNLİ HASTA İÇİN ÖNLEM!

Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektirecek bir durum yok. Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı, solunum güçlüğü olabiliyor. İleri durumlarda zaatürre ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. DSÖ bulaşma hızının diğer hastalıklara göre oldukça düşük olduğunu açıkladı. Dış ortama dayanıklılığı düşük. Eller sıklıkla yıkanmalı. Herhangi bir bulguda vakit kaybedilmeden bir sağlık kurumuna başvurulmasını istiyoruz.

DENİZ BAYKAL'IN SAĞLIK DURUMU

Deniz Baykal'ın ciddi bir sağlık sorunu yok. Üst solunum yolu enfeksiyonu var. Daha önceden geçirdiği hastalık nedeniyle tedbiren takibe aldılar. Ciddi bir rahatsızlığı olmadığını söyleyebilirim.

26 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ulusal Sağlık Komisyonu'nun açıklamasına göre, Tibet Özerk Bölgesi ve Çinghay eyaleti dışında ülkedeki bütün, özerk bölge, özel idari bölge ve eyalete yayılan koronavirüsten (2019-nCoV) etkilenenlerin sayısı, 177'sinin durumu ağır olmak üzere 853'e yükseldi. 

Salgın nedeniyle bugüne kadar 26 kişi hayatını kaybetti.

Diğer yandan salgından etkilenen kişilerle temasa geçen kişilerden müşahade altına alınanların sayısı 8 bin 420'ye çıkarken, virüs taşıma durumları "şüpheli" olan kişilerin sayısı ise 1072 olarak açıklandı. 

Salgın vakası sayısında Hubey eyaleti 444 kişiyle başı çekerken, bunu 32 vaka ile Guangdong, 27 Vaka ile Cıciang eyaletleri takip ediyor. Enfekte sayısı başkent Pekin'de 26, Şanghay'da ise 20 oldu.

Vuhan'ın başkenti Hubey'de karantinaya alınan kent sayısı 13'e çıktı. Eyaletteki Vuhan, Huanggang, Icou, Şienning kentleri ile ilçe büyüklüğündeki Çıbi, Şientao, Cıciang, Çienciang kentlerinde metro, otobüs ve feribot seferlerinin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

koronavirüs Çin