Bakan Koca'dan 3. doz aşıya ilişkin açıklama

koronavirüs Fahrettin Koca
Bakan Koca'dan 3. doz aşıya ilişkin açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 doz inaktif aşı olmuş vatandaşların 3. dozu ister mRNA ister inaktif aşı olabileceğini ve 3 doz aşının 2 doz aşıdan daha iyi koruduğunu söyledi. Peki, inaktif ve mRNA aşı ne demek? Üçüncü doz Sinovac mı yoksa mRNA mı olmalı? Kimlerin üçüncü doz aşı olması gerekiyor?

Bugün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki doz inaktif aşı olmuş vatandaşların vakit kaybetmeden üçüncü doz aşılarını olarak korunma seviyelerini yükseltmesi gerektiğini söyledi. 

"3 DOZ İNAKTİF AŞI İLE 2 DOZ İNAKTİF VE BİR DOZ mRNA AŞISI OLANLAR BENZER ORANDA KORUNUYOR"

Bakan Koca'nın konuya ilişkin yaptığı açıklamalar şu şekilde:

"3 doz inaktif aşı ile 2 doz inaktif ve bir doz mRNA aşısı yapılmış kişiler benzer oranda korunuyor. Bunun yanında 3 doz aşı olmuş kişiler iki doz aşı olmuş kişilerden daha iyi korunuyor.

2 doz inaktif aşı olmuş vatandaşlarımızın 3. doz ister mRNA ister inaktif aşı olmasının gerekli olduğu anlaşılmıştır. İki doz mRNA aşısı olmuş vatandaşlarımız içinse 3. doz çalışması henüz yeni yapılmaktadır. Aşıyı geliştiren ekibin açıklamaları iki doz mRNA aşısı olanların da üçüncü doz aşı olmasının gerekebileceği yönündedir. 

"mRNA AŞILARINA İLİŞKİN HENÜZ YETERLİ VERİ YOK"

Ülkemizde mRNA aşıları inaktif aşıdan sonra kullanıma girdiği için bu konuda henüz yeterli veri yok. Bir süre sonra iki doz mRNA aşısının da koruyuculuğunun düşebileceğini gösteriyor. Önümüzde bir İsrail örneği var. Ancak kendi verilerimiz belirginleştikçe bu konudaki sonuçları da hem sizlerle hem de dünya kamuoyu ile paylaşacağım.

"İKİ DOZ İNAKTİF AŞI OLDUYSANIZ 3. AŞIYI GECİKTİRMEDEN YAPTIRIN"

Bugün için en önemli sonuç iki doz inaktif aşı olduysanız üçüncü doz uygulamayı geciktirmeden yaparak koruma seviyemizi yükseltmemiz gerektiğidir." 

İLK İKİ DOZ AŞISINI mRNA YAPTIRANLARIN DA 3. DOZ AŞI YAPTIRMASI GEREKEBİLİR

Bakan Koca'nın açıklamalarına göre, ilk iki doz aşısını inaktif aşı (Sinovac) olanların bir doz mRNA aşı (Biontech) ya da bir doz daha inaktif aşı (Sinovac) olması gerekiyor. İlk iki doz aşısını mRNA (Biontech) olan vatandaşların ise 3. doz aşı olması gerekip gerekmediği ilerleyen zamanlarda belli olacak. Şu anda ilk araştırmaları yapılan 3. doz mRNA aşısı için uzmanların genel görüşü üçüncü dozun da gerekli olabileceği yönünde. 

Kaynak: Haber Global TV

sağlık bakanı Fahrettin Koca