Bakan Fidan: Ramazan öncesi Gazze'de ateşkes için ciddi çaba var

Hakan Fidan Gündem haberleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Antalya Diploması Formu'nun son gününde konuştu. Gazetecilerin Gazze'de ateşkes konusuna yönelik sorusuna cevap veren Fidan, "Ateşkese yönelik görüşmeler arabulucular vasıtasıyla devam ediyor. Ramazan'dan önce bir ateşkese ulaşılması konusunda çok ciddi bir çaba var." dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan, Antalya Diploması Formu'nda konuştu. 

Bakan Fidan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Antalya Diplomasi Forumu'na bu yıl 148 ülkeden 4 bin 700 kişi katıldı. 32 mevkidaşımla konuşma imkanım oldu. Gazze'de atılması gereken adımları konuştuk. Küresel sistemin adaletsizliğine dikkat çekildi. Tüm insanlığın ortak meselelerini masaya yatırdık. Bazı uluslararası aktörlerin farklı meselelerdeki çifte standardı ve uluslararası hukuku hiçe sayan yaklaşımları forum esnasında panelistlerce adeta ifşa edildi.

Bakan Fidan konuşmasının ardından gazetecilerin yönelttiği soruları cevapladı.

RAMAZAN ÖNCESİ ATEŞKES İÇİN ÇABA VAR

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fidan, Gazze'yle ilgili "Ateşkese yönelik görüşmeler arabulucular vasıtasıyla devam ediyor. Ramazan'dan önce bir ateşkese ulaşılması konusunda çok ciddi bir çaba var. Birilerinin iznini bekleyerek Gazze'ye yardım ulaştırmak 2 milyondan fazla insanın yavaş ölümü manasına geliyor." dedi.

 MAHMUD ABBAS'LA GÖRÜŞME

Filistinli mevkidaşım Maliki, uzun bir konuşma yaptı. Sayın Abbas'ı, Sayın Cumnurbaşkanımız Türkiye'ye davet etti. Savaşın gidişatını seyrini görüşmek istiyorlar. Türkiye'nin tavsiye ve temkinlerini iletme fırsatı olacak.

ABD'YE ZİYARET

Ekim 2021'de Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Biden arasında stratejik bir mekanizma oluşturulmuştu. Enerji, diplomatik meselelerin gibi birçok konunun ele alınacağı alt gruplar oluşturdu. Bu sefer mevkidaşım Blinken'ın daveti üzerine stratejik mekanizma toplantısı yapmak üzere ABD'ye önümüzdeki hafta bir seyahat planlanmış durumda. Her iki ülkede de bir seçim atmosferi var, aradaki zaman diliminde ne yapılabilir belki bunu da konuşacağız.

LAVROV'LA GÖRÜŞME

Ukrayna ile ilgili konuda bizim görüşümüz şu her iki tarafta savaşla erişebileceklerin neticenin sonuna ulaşmış görünüyor, ateşkese yönelik diyaloğun başlatılması gerekiyor. Bu işgalin tanınması anlamına geliyor, 21. yüzyılda Avrupa'nın ortasında 500 bine yakın insanın hayatını kaybetmesi ve yaralanması bizim dayanabileceğimiz bir şey değil, bunun artık bitmesi gerekiyor. Savaşmaya gidilebilecek yerin limitine ulaşıldı. Egemenlik konusuyla ateşkesin birbirinden ayrılması gerekiyor.