Bakan Elvan: Doğal gazı dörtte bir fiyatına satıyoruz

Lütfi Elvan Enflasyon
Bakan Elvan: Doğal gazı dörtte bir fiyatına satıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Doğal gazda maliyetin büyük bir kısmını biz üstleniyoruz. 100 birime alıyoruz, vatandaşımıza 25 birime satıyoruz" dedi. Elvan, asgari ücrete ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı 'Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri'ne katıldı. Burada kameraların karşısına geçen Bakan Elvan önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Elvan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"2021'İ ÇİFT HANELİ BİR RAKAMLA KAPATACAĞIZ"

Yılın ilk yarısı yüzde 14.3'lük büyüme ile kapattık. Bu büyümenin yaklaşık yüzde 60'ını yurt içi yatırımlar ve net dış talep oluşturdu. Bu sağlık bir büyüme, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme demektir. 2021 yılını yüzde 9'un üzerinden bir büyüme ile kapatmayı ön görüyoruz. Muhtemelen çift haneli bir rakamla kapatabileceğimizi düşünüyoruz.

Savunma Sanayiinde gösterdiğimiz başarıyı diğer alanlara da yaymanın gayreti içindeyiz. Yılı yüksek büyüme, düşük cari açıkla kapatacağız. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır. Kurun değeri piyasada belirlenir. Yüksek büyüyen ihracatı artan istihdam oluşturma kapasitesi ivmelenen ekonomimizin arkasındaki motor güç kamu politikaları ve bütçemizdir.

"TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞTI"

Türkiye ekonomisi kamu maliyesi kaynaklı bir risk yaşamadı, yaşamayacak. Dünyada bütçe açıklarının çift haneleri gördüğü bir ortamda biz yine sağlam kamu maliyeti politikalarımızla pozitif ayrıştık.

"125 MİLYAR DOLARLIK KAMU GELİRİNDEN VAZGEÇTİK"

Pandemide etkilenen kesimlere destekler sunduk. Pandemide verdiğimiz destek toplam 734 milyar liraya ulaşacak. Artan enerji fiyatları vatandaşlarımıza minimum seviyede yansıtmaya çalıştık. Enflasyonla mücadelede vergi indirimleri ve fiyat ayarlamalarıyla 125 milyar dolarlık kamu gelirinden vazgeçtik.

"YÜZ BİRİME MAL ETTİĞİMİZ DOĞAL GAZI 25 BİRİME VATANDAŞLARIMIZA SATIYORUZ"

Şu anda ısınma amaçlı olarak yurt dışından yüz birime mal ettiğimiz doğal gazı dörtte biri fiyatına yani 25 birime vatandaşlarımıza satıyoruz.

Bütçe disiplininde gösterdiğimiz hassasiyet hazinenin finansman ihtiyacını da azalttı. 155 milyar lira daha az borçlanma ile yılı kapatacağız. Yurt dışı piyasalarda oynaklığın arttığı bir döneme giriyoruz. 2022 yılı hazine finansman programını bu gelişmeleri dikkate alarak hazırladık.

Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu hususlardan biri vatandaşımızın enflasyona ezdirilmemesi. Asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz

"ENFLASYON ORTA VE UZUN VADEDE ARZ TALEP SORUNUDUR"

Küresel tedarik zincirindeki aksaklıklar fiyatlara olumsuz yansıyor. Kuraklık, iklim koşulları gıda fiyatlarının armasına neden oldu. Biz de bundan etkilendik. Piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte önümüzdeki sene yurt içinde döviz cinsi borçlanma yapmayı planlamıyoruz. Enflasyon orta ve uzun vadede arz talep sorunudur.

Dinamik ve güçlü bir Türkiye ekonomisine sahibiz. Cesur girişimcilerimiz yeniliklere hızla adapte olabilen çok dinamik genç bir nüfusumuz var. Küresel ölçekte sorunların yaşandığı dönemde en iyi performans gösteren ülkelerden biriyiz. Emsallerimize göre zayıf kaldığımız alanlar da var. Aksayan yönlerin farkındayız. Bunları çözecek gücümüz var. Aşılamayacak hiçbir sorunumuz, problemimiz yok. Milletimiz başta sayın Cumhurbaşkanımıza ve bizlere 19 sene çok büyük destek verdi. Bu güveni bugüne kadar boşa çıkarmadık, bundan sonra da boşa çıkarmayacağız.

Kaynak: Diğer

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan Lütfi Elvan son dakika büyüme enflasyon dolar doğal gaz ekonomi