Bakan Dönmez: Türkiye enerjide bağımsızlığa doğru süratle ilerleyen bir ülke olacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yarın açılışı gerçekleştirilecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nden, Haber Global ekranlarına özel açıklamalar yaptı. Tesisteki tüm yapıların deprem riskine karşı tasarlandığını aktaran Dönmez, Türkiye'nin enerjide bağımsızlığa yürüdüğünü söyledi.
Son dakika haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Haber Global ekranlarında, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilişkin özel açıklamalar yaptı.
Bakan Dönmez'in açıklamalarından satır başları şöyle:
"Bittiğinde 4 reaktörlü bir tesisimiz olmuş olacak"
- Bir hayal projemiz daha yarın çok önemli bir adımı geride bırakmış olacak. Nükleer yakıtlar bu sabah sahaya geldi. Proje takvimine göre ilk reaktör devreye girdikten sonra birer yıl arayla diğer 3 reaktör de devreye girmiş olacak. Bittiğinde 4 reaktörlü bir tesisimiz olmuş olacak. Burada yapılan hafriyatın miktarı toplamda 19 milyon metreküp. Burada 477 bin ton çelik kullanılacak. Bu da dünyanın etrafını 5 kere dolanabilecek uzunluk demektir. Devasa bir yapıdan bahsediyoruz. Birçok yerli mühendisimiz çalışıyor. 4 reaktör de devreye girdiğinde ülkemizin yüzde 10'luk elektriğini karşılayacak kapasiteye ulaşacak. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarımız da çalışacak ama maalesef onlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meteorolojik şartlara bağlı. Özellikle Avrupa Birliği geçtiğimiz yıl ciddi bir enerji krizi yaşadı ve kömür santrallerini bile yeniden çalıştırmak durumunda kaldılar. Nükleer santrali yeniden gündeme aldılar. Aslında geç kaldık maalesef.
"Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı bağlantı yoluyla katılım gerçekleştirecek"
- En büyük katkı şüphesiz sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve vizyonu. Bu mutluluğu ve heyecanı hep birlikte yaşıyoruz, milletimize de yarın yaşatmış olacağız. Yarın buradan canlı bağlantı yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı bağlantı yoluyla katılım gerçekleştirecek.
"Güvenlik standartları en yüksek seviyede, tüm yapılar 9 şiddetinde bir deprem riskine karşı tasarlandı"
- Burada uluslararası bağlayıcı kurallar var. Türkiye'de öteden beri önyargılı bir kesim var nükleer tesislere karşı. Avrupa'da, Amerika'da, Asya'da nükleer tesis inşaatları devam ediyor. Bu tesis son derece güvenli bir tesis, güvenlik standartları en yüksek seviyede. Şüphesi olan varsa gelir. Uluslararası Atom Enerji Kurulu'na da sorabilirler. Ancak bazıları ne yazık ki bunu anlamıyor. Gözleri var görmüyor, kulakları var duymuyor. Buradaki tüm yapılar 9 şiddetinde bir deprem riskine karşı tasarlandı. Tsunami riski bile dikkate alındı.
- Meclisimizden geçmiş hükümetler arası bir anlaşma var, belli alım garantileri ve karşılıklı yükümlülükler var. Uluslararası anlaşmaları tek taraflı iptal etme imkanınız olmaz, karşı tarafın kabul etmesi lazım. Ben bunların sadece milletin kafasını karıştırmak için söylendiğini düşünüyorum. Mesela halk arasında ışın tedavisi olarak bilinen şey, nükleer tıbbın üretmiş olduğu bir çözüm. Bunları bilmelerine rağmen halktan gizleyerek kara propaganda yapıyorlar. Hidroelektriğe, rüzgar santrallerine de karşılar. Peki bu insanlar enerji ihtiyacını nereden karşılayacak?
"Türkiye enerjide bağımsızlığa doğru süratle ilerleyen bir ülke olacak"
- Türkiye maalesef enerjide dışa bağımlı bir ülke, yüzde 70'ini ithal ediyoruz. Kullandığımız doğal gazın yüzde 99'unu ithal ediyoruz. Keşfi ilk açıkladığımızda dünya kayıtlarına en büyük keşif olarak geçmişti. Artık Türkiye bir enerji üreticisi, doğal gaz kaynağına sahip bir ülke statüsü kazanıyor. Kendi yerli milli imkanlarımızda kendi denizlerimizde bunları arayabiliyoruz. Yurt dışından çok ilginç teklifler alıyoruz. Türkiye enerjide bağımsızlığa doğru süratle ilerleyen bir ülke olacak.
Kaynak: Haber Global TV