Bakan Bayraktar: 6 işçimiz dere yatağında, 3 işçimiz ocakta

HaberGlobal.com.tr
Gündem haberleri Erzincan toprak kayması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'daki toprak kayması sonrası arama kurtarma ve toprağın kaldırılması çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Bayraktar, işçilerin olduğu yerleri açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'daki maden sahasında yaşanan toprak kaymasının yaşandığı bölgedeki çalışmalarda son durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, "Halk sağlığı için olumsuz bir durum yok. 9 bölgede su ölçümü yapıyoruz, olumsuz bir şey yok" dedi. Bakan Bayraktar, işçilerin bulundukları yerleri de açıkladı. 

Bayraktar'ın açıklamaları şöyle:

Geçmişte kullanılan manganez ocağının içerisine doğru akıyor. İşçilerin 6'sını dere yatağına gelen toprak alan içerisinde olduğunu düşünüyoruz, 3 kardeşimizin de manganez ocağı içerisinde olduğunu düşünüyoruz. Manganez ocağındaki 3 çalışanımız için yoğun bir çalışma devam ediyor. O toprak 35 metre, 12 katlı bir apartman yüksekliğinde. Oraya erişmeye çalışıyoruz. Heyelan riski devam ediyordu. AFAD çalışanlarının da çalışma alanlarını riske sokacak bir durumdaydı. Biz dün itibarıyla sahanın biraz daha durgun olduğunu gördük. Onun için de çalışmalarımızı geceden itibaren yoğunlaştırdık.

Heyelan olan toprağın kaldırılması önceliğimiz. Herhangi bir yere de koyamayız bunu. Geçmişte çalışılmış bir mermer ocağına buradaki toprağı aktarmayı planlıyoruz. Bu ocağı hazırlıyoruz. Buna hızlı bir şekilde başlayıp belki yarın sizleri sahaya da götürürüz. Buradan toprağı aktarmış olacağız. Temelde hedeflediğimiz şu. Burada Sabırlı Deresi'nin yatağı var. Suya ve yeraltı suyuna bulaşma olmasın istiyoruz. Şu anki durumla alakalı her gün ölçüm alıyoruz 9 noktadaki sudan.

Bizim dışımızda adli soruşturmalar da devam ediyor. Orada da 6 kişi hakkında tutuklama kararı verildi. 2 kişiyle ilgili de bir adli kontrol şartı ile serbest bırakılma söz konusu. İlave çalışanlarla alakalı soruşturma da devam ediyor. 

 

LİSANLARI İPTAL EDİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İliç’teki maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.

Karara gerekçe olarak; yaşanan heyelan olayının ardından yığın linç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmasından ötürü lisans şartlarının ortadan kalkmasına neden olduğunun tespit edildiğinden maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiği kaydedildi.