Bahçeli: Putin çelişki içinde bocalıyor

Devlet Bahçeli MHP

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, "Putin çelişki içinde bocalıyor. Putin yalancı şahitlik yaparak işgali haklı çıkarma çabasında" dedi. Bahçeli, 6 muhalefet partisinin 28 Şubat toplantısına ilişkin de konuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Bahçeli'nin açıklamaları:

Beşeriyetin her zamankinden daha fazla huzura, dayanışmaya ihtiyacı olduğu bir tarih döneminden geçtiğini düşünüyorum. Çatışma dinamiklerinin yaygınlaşmış olması bu düşüncemin temelini teşkil etmektedir. 

Demir Perde soğuk savaşın nasıl ki simgesiyse Ukrayna'nın işgali de soğuk savaş sonrasının en ciddi krizlerinden birisi olarak sivrilmiştir. Rusya sözünde durmamış 2014'ten itibaren işgal planlarının aşama aşama tatbik etmiştir. Putin'in tutumu devletlerarası ilişkilerde geçerli kuralların a'dan z'ye ihlalinden başka bir manaya gelmemiş, gelmeyecektir. BM üyesi bir devletin toprakları çok tehlikeli biçimde saldırıya uğramıştır. Bu saldırı bütün vahametiyle sürmektedir. Aynı BM, yasadışı harekat karşısında cılız kınama mesajlarından başka hiçbir şey yapamamıştır. 

PUTİN'E SERT TEPKİ

Putin çelişki içinde bocalıyor. Putin yalancı şahitlik yaparak işgali haklı çıkarma çabasında. Kültürel yakınlıktan bir ülkenin işgal bahanesi çıkartılıyorsa, o zaman 3 kıta bizi anlatacak ve coğrafyalar durmaksızın bizi çağıracaktır. Donbas'ı Ukrayna'dan koparma hamleleri bölücülüktür. Esasen Ukrayna arada kalmış, güç blokları çemberinde sıkışmıştır. Putin'in nükleer silah tehditleri, askeri konvoyların sürekli gösterimi, meskun mahal çatışmaları, yollara dökülen insanların dramı aslında güç konsolidesini hedefleyen, ülkelerin vahşi hesaplaşma özetidir. 

Ukrayna madem NATO üyesi yapılmayacaktı, bunca yıl neden boş bahanelerle avutulmuştur. Ukrayna'yı savaş ortamına hapseden, diğer yanda Batılı ülkeler değil midir? Ahbazya ile Güney Osetya'yı Rusya'ya kaptırmak bir akılsızlığın mı yoksa bir pazarlığın mı eseri olduğu hala tartışmaya açıktır. ABD ile AB ülkeleri küresel sahnenin ön tarafından yaptırım açıklarken arka tarafında Rusya ile mutabakat zemini aramadıklarını hiç kimse iddia edemeyecek, bize de yutturamayacaktır. Rusya'nın saldırganlığına yaptırımlar engel olamamıştır. Yeni dünya düzeni diye hikayesi yazılan çok bilinmeyenli karmaşık denklemin ABD ile Rusya arasında yeşeren bir al ver sürecinin mahsulü olduğunu görmek lazımdır. 

Süreli ve bölgesel çatışmaları dönemi irtifa kaybederken sürekli iç savaşlar döneminin kapısı açılmaktadır. Ankara'dan dünyaya göz attığımızda tarihi tecrübelerimizin ışıklarını, bu karanlık oyun sahnesinde tuttuğumuzda gördüğümüz gerçekler korkunç risk ve tehditlerin vahim boyutlara dayandığıdır. 

BAHÇELİ'DEN 5 MADDELİK RUSYA - UKRAYNA ÖNERİLERİ

Rusya'nın BM Konseyi'ndeki kınama kararın veto hakkına sahip olması, başlı başına çarpıklıktır. Dünyanın kaderi, 5 devletin keyfine emanet edilemez. MHP olarak Rusya-Ukrayna arasındaki silahlı çatışmaların ivme kaybetmesi maksadıysa paylaşmak istediğimiz görüş ve düşüncelerimiz maddeler halinde şöyledir:

1- Ukrayna'nın egemenlik hakkına mutlak suretle saygı duyulmalı.

2- Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes tesis edilmeli.

3- Rusya ön şartsız işgalden vazgeçmeli.

4- NATO doğuya genişleme stratejisini gözden geçirmeli.

5- Krizin çözülmesi için tek seçenek diplomasi ve diyalogdur.

Sayın Cumhurbaşkanımızın çok yönlü ilişkileri kullanarak aktif arabuluculuk girişimi, samimi gayretleri bize göre kalıcı çözümün anahtarıdır. Türkiye cephe ülkesi olmayacak. 

Konu Türk ve Müslüman oldu mu üç maymunu oynayanların sınırlarda ayrımcılık yapması su katılmamış ırkçılıktır. Ukrayna ülkesinin AB üyesi yapılması çağrısına AB Komisyon Başkanı'nın Ukrayna bizden biri sözleri hastalıklı bir yaklaşımdır. Yani bu zamana kadar Türkiye'nin AB'ye alınmaması, size benzemediğimizden dolayı mıdır? Biz ve onlar ayrımı insanlığın başına nice felaketler musallat etmiştir. 

MUHALEFETE UKRAYNA TEPKİSİ

Zillet ittifakı bundan bile rahatsız olmuştur. Rusya ve Ukrayna çatışmalarının neredeyse hükümete fatura edecek kadar gafil hale düşmüşlerdir. Ukrayna'daki vatandaşlarımızı Türkiye'ye getiren hükümete kara çalanlar, İstanbul'a kar yağdığında iki mahalle arasındaki ulaşımı sağlamaktan aciz kaldıklarını ne çabuk unutmuşlardır. CHP Genel Başkanı ile İP Başkanı ağız birliği halinde S-400 aleyhine açıklamalar yapmışlardır. Kılıçdaroğlu, NATO'nun 21. yüzyılda demokrasinin güvencesi olduğunu ileri sürmüştür. Kanaatimiz odur ki, NATO'yu demokrasinin güvencesi görmek Türk Milleti'nin demokrasi güvenliğine aymaz bir itirazdır. Demokrasinin güvencesi NATO değil, milletimizin tertemiz iradesidir. S-400 ihtiyaç olduğunda kullanılacak bir silah sistemidir. Sayın Kılıçdaroğlu hayal aleminde geziyor. Düşman her kimse, her neredeyse S-400'ün hedefi orasıdır. Tehdit nereden geliyorsa S-400'ün yönü oraya dönecektir. Kılıçdaroğlu bu ülkenin buğday vermemesi halinde aç kalacağımızı iddia etmiş. Tasa etme sayın Kılıçdaroğlu, topraklar dualıdır, bereketlidir, buğday ambarıdır. Ne aç kalırız, ne de açıkta yaşarız. Millet İttifakı yeter ki gölge etmesin. CHP Genel Başkanı'nın Ukrayna krizi esnasında Rusya'yı kötülemeye başlaması, akıntıya kapılan sinyalci bir iradenin ağır kusurlu tezahürüdür. 

MONTRÖ AÇIKLAMASI

Montrö Sözleşmesi'nin 19. maddesinde Türkiye'nin tarafsız olduğu durumda tarafsız olan devletlerin gemilerinin barış zamanı için belirlenen esaslara göre Karadeniz'e çıkabilecekleri tespit edilmiştir. Savaşan devletlerin gemilerinin geçişi ise yasaklanmıştır. Küresel ve bölgesel gelişmelerin kurşun gibi ağır olduğu bugünkü ortamda ittifakın haksız, mesnetsiz ve çarpık eleştirileri sorumlu muhalefet anlayışı ile çelişmektedir. Siyaset yapmak başka, milli ve tarihi meselelerde ortak duruşa sahip olmak başkadır. Esas olan önce ülkem ve milletim diyebilmektir. 

28 ŞUBAT BİLDİRİSİ TEPKİSİ

28 Şubat'ın yıl dönümünde güdümlü 6 parti güçlendirilmiş parlamenter sistem adı altında 48 sayfalık bomboş bir metni kamuoyuna açıklamışlardır. Metinde Türkiye yoktur, Türk Milleti yoktur, inanç yoktur. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem teklifi güçsüzleştirilmiş Türkiye'nin taslak metnidir. 

Kaynak: Haber Global TV

Devlet Bahçeli MHP grup toplantısı TBMM