Ayasofya Vakfiyesi'nde ne yazıyor?

Gündemde Ayasofya tartışmaları devam ederken, Ayasofya Vakfiyesi'ni bünyesinde barındıran Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, kapılarını Haber Global'e açtı, arşiv uzmanı Hakkı Şahin, Ayasofya'nın tapusunu gösterip Ayasofya Vakfiyesi'nin detaylarını aktardı.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi ile camiye dönüştürülen, 1934'teki Bakanlar Kurulu kararı ile ise müzeye dönüştürülen Ayasofya ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Gözler ise 1934'teki müze kararına yapılan itirazın görüşüleceği 2 Temmuz'daki Danıştay kararına çevrildi. 

AYASOFYA VAKSİYESİ'NDE NE YAZIYOR?

Haber Global muhabiri Ozan Ulaş Caymaz, gündemdeki Ayasofya ile ilgili Ayasofya Vakfiyesi'nin bulunduğu Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde, vakfiyenin içeriğiyle ilgili ayrıntılara ve tapuya ulaştı. 

Fatih Sultan Mehmet'in 1463 yılında hazırlattığı vakfiyede nelerin yer aldığını, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Uzmanı Hakkı Şahin, Haber Global canlı yayınında anlattı:

"Devraldığımız zengin miras Osmanlı Devleti'nin yıkılmasından sonra aynı topraklarda devlet kurmuş birçok milletin başvurulabileceği önemli kaynaklardır. Arşivler milletlerarası bir değere de haizdir.

Ayasofya Vakfiyesi'nde ne yazıyor? - Resim : 1

"CAMİNİN GELİR VE GİDERLERİNİN YAZILDIĞI VAKFİYE"

Fatih Sultan Mehmet bir kılıç hakkı olarak Ayasofya'yı camiye dönüştürdü. Caminin gelir ve giderlerinin tahsis ile ilgili de bir vakıf kurdu. İşte bu vakfın gelir giderlerinin yazıldığı vakfiyemiz Ayasofya Vakfiyesi'dir.

"1463 YILINDAN BERİ MUHAFAZA EDİLİYOR"

38 santimetre derinliğinde, kısmen ceylan derisi, dili arapçadır. Vakfiyelerde bir dua ile başlanır ve dua ile biter. Ayasofya Vakfiyesi'nde de aynı şekilde bitmiş. Vakıf kurucusuna da övgüler mevcuttur. Vakfın işleyişi ile alakalı bilgiler mevcuttur. Vakfın görevlileri vardır. Örneğin, 9 hafız sürekli Kuran okuyacak ve her öğle namazından sonra hatim yapılacak diye bilgiler mevcuttur. Hanlar hamamlar, dükkanlar mevcuttur.

"1936 YILINDAN TAPU SENEDİ"

Vakfiye 1463 yılından beri defterhanede muhafaza ediliyor. 1936 yılından bir tapu senedimiz mevcut." 

Ayasofya