AVM'lerde neler oluyor?

AVM
AVM'lerde neler oluyor?

Pandemiyle birlikte bir yılı aşkın sürede sadece iki ay kapalı kalan AVM'lerde sorunlar çözüm bekliyor. Dükkan sahipleri kiralardan, mülk sahipleri düşen kira gelirlerinden, çalışanlar ise geçim sıkıntısından şikâyetçi...

Pandeminin etkin olduğu bir yılı aşkın sürede kısa bir dönem kapalı kalan AVM'lerde perakendeciler, yatırımcılar ve çalışanlar olmak üzere tüm taraflar dertli. Mağaza sahipleri satış yapamamaktan, yatırımcılar düşen gelirlerden, çalışanlar ise geçim sıkıntısından dertli.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, hem ramazan ayının gelişi hem de saat kısıtlaması nedeniyle satışların yüzde 60-70 oranında azaldığını söyledi. Öncel, "Herkesin borçluluğu son derece arttı. Piyasaya ve bankalara olan borç her geçen gün de artmaya devam ediyor" diye konuştu.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı (AYD) Prof. Dr. Hüseyin Altaş ise, bu süreçte kira gelirlerinde ciddi kayıplar yaşadıklarını anlattı.

AVM çalışanları da dertli. Bir kısmı günlüğü 47 TL'ye denk gelen ücretsiz izne gönderildi. 

AVM'lerde neler oluyor? - Resim : 1

Perakende sektöründeki son durumu hem sektör temsilcilerinden hem de çalışanlarından dinleyin: ?

"HER GEÇEN GÜN DAHA DA BORÇLANIYORUZ"

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, düşen satışların etkisiyle gelirlerinin azaldığını, üzerine bir de sokağa çıkma yasağı gibi kapalı geçen günler için kira ödenmeye devam edilmesinin, perakendecinin belini büktüğünü anlattı.

Öncel, "Mülk sahibinin insafına kalmış durumdayız. Kapalı kalınan sürelerin kiradan düşülmesi, bu düşülen kısmın da mülk sahibinin önümüzdeki 3 yıl boyunca ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilmesini talep ediyoruz. Bu yasal güvenceyle sağlanmalı. Aksi takdirde mülk sahibiyle kavga gürültü halinde oluyoruz" diyor.

Şu ana kadar iflas eden bir mağaza olmadığını ancak borçluluğun son derece arttığına dikkat çeken Öncel, şöyle devam etti:

"Piyasalara ve bankalara olan borçluluğumuz her geçen gün artıyor. Bir de şöyle bir sorunumuz var: Ortak alan giderlerine bir üst sınır getirilmeli. Şu anda AVM'ler kat mülkiyet kanununa tabi olmadığı için hiçbir denetim yapamıyoruz bu konuda. Bu yüzden de suistimallerle karşı karşıyayız. Çünkü herkes kafasına göre hesaplıyor. Aynı metrekare bir AVM için 20 TL hesaplayan da var, 80 TL hesaplayan da... Bunun önüne geçilmesi için üst sınır konulmalı."

AVM'lerde neler oluyor? - Resim : 2Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı (AYD) Prof. Dr. Hüseyin Altaş.

YATIRIMCI: "KİRA GELİRLERİMİZ DÜŞTÜ"

Perakende mağazaları yüksek kira bedelini karşılayacak satışları yapamamaktan dert yanarken, AVM sahipleri de bu süreçte mağazalara kolaylık sağladıklarını, bu yüzden de kira gelirlerinin düştüğünü söylüyor.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı (AYD) Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "AVM yatırımcılarımızın pandemi dönemi boyunca perakendecimize sunduğu destekler 10 milyar TL’ye ulaştı. Yatırımcının bu destekleri kira gelirinde büyük kayıplar yaşattı" dedi.

Altaş, "TL ile kiralamak durumunda olan yatırımcı döviz cinsinden borçlu durumdadır. Bizler AVM yatırımcıları olarak bu zor dönemi atlatabilmek adına kredi borçlarımızın uygun oranlar üzerinden TL’ye çevrilmesi, kredi borçlarımızı ötelenmesi gibi bizi bir miktar rahatlatacak hususlarda ilgili kurumlarla görüşmelere halindeyiz" ifadelerine yer verdi.

Son bir yılda maddi zorluklara dayanamayıp kapanan bir AVM olmadığı bilgisini veren Altaş, "Şunu da vurgulamak gerekir ki AVM yatırımlarında azalma söz konusu. Bunun nedeni son yıllarda gerek yogunluk gerekse de yatırım geri dönüş hızındaki sürelerin oldukça uzaması" şeklinde konuştu.

Altaş, son günlerde çıkan "AVM'lerin otel ya da hastaneye dönüşebileceğine" yönelik yorumlara ilişkin ise şunları söyledi: "Doğrudan bir hastane ya da otele dönüşen bir AVM bulunmuyor. Alışveriş merkezlerinin değişen müşteri ihtiyaçları doğrultusunda gelişen yapılardır. Alışveriş merkezleri sürdürülebilirlik açısından değişen ihtiyaçlar çerçevesinde fonksiyon değişikliğine gitmeli. Daha fazla sosyal ve açık alan sunan AVM’ler hem alışveriş hem de yaşam merkezi olarak işlevlerine devam edeceklerdir."

'AYDA 1400 TL İLE GEÇİNİYOR, EV KİRASI 1500 TL'

Haberglobal.com.tr olarak, İstanbul Beylikdüzü'ndeki bir AVM'deki spor mağazasının yetkilisiyle görüşüp, çalışanların sorunlarını, son bir yılı nasıl geçirdiklerini dinledik.

İsmini paylaşmak istemeyen yetkili, pandemi öncesinde mağazalarında 18 kişi çalışırken, şimdi 8 kişiye düştüklerini söylüyor. 

Ücretsiz izin desteğinin aylık 1400 TL'ye tekabül ettiğine dikkat çeken çalışan, "Şu an ücretsiz izinde olan iki çalışanımızdan biri evli ve çocuğu var. Ayda 1400 TL ile geçinmeye çalışıyorlar ama sadece kiraları 1500 TL. Eşi de çalışamıyor" diye konuştu.

AVM'lerde neler oluyor? - Resim : 4

Türkiye'de 125'i İstanbul'da olmak üzere toplam 436 AVM bulunuyor.

'MÜŞTERİ İLE YAKIN TEMAS GEREKİYOR'

AVM çalışanları olarak büyük sağlık riski altında çalıştıklarını vurgulayan yetkili, şöyle devam etti: "Müşteriyle birebir muhatap oluyoruz. Mecburen yakın temas kurman gerekiyor. Firma tarafından çalışanlara ister istemez 'iş yapalım, satış olsun' baskısı oluyor. Ama müşteri olmayınca satış da olmuyor. Pandemi öncesindeki satış rakamlarının yarısını bile göremiyoruz."

Kaynak: Web Özel

AVM ayd koronavirüs Pandemi