Atatürk'ün Sivas'taki 108 günü anıtlaştırıldı
Sivas Kongresi'nin yapıldığı tarihi binanın arka kısmındaki eski orduevinin yeri 108 Gün Anıtı olarak yeniden düzenlendi. Atatürk'ün milli mücadele döneminde Sivas'ta geçirmiş olduğu 108 gün rölyefler ile anlatılırken, Sivas Kongresi'nde emeği geçenlerin heykelleri de anıtta yer aldı.
4 Eylül 1919 tarihinde toplanan ve 'Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz' kararının kesinleştiği manda ve himayenin kesin bir dille reddedildiği Sivas Kongresi döneminde Mustafa Kemal Atatürk'ün kentte geçirdiği 108 gün, anıta dönüştürüldü.
Atatürk'ün kentte geçirdiği 108 gündeki yaşantısı, temaslarını 'Milli Mücadelede Sivas, 108 Gün' adıyla kitaplaştıran Sivas Kent Konseyi Başkanı, tarihçi Ahmet Necip Günaydın'ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ve 3 yıl süren çalışma sonrasında, başka bölgeye taşınan eski orduevinin yeri anıtlaştırıldı.
'3 YIL SÜREN BİR ÇALIŞMA'
Sivas Kent Konseyi Başkanı Ahmet Necip Günaydın, "Kentimizde belediyeler önemli meydanlar oluşturdu. Şehir Kültürünü Yayma, Yaşatma Derneği olarak bu meydanlara Sivas'ın kimlik ve tarihinin yansıması diye bir çalışma yaptık. Buralarda neler yer almalı diye 26 madde tespit edildi.