Avrupa'da vatandaşlar aşı randevusuna gitmemeye başladı! Türkiye'de aşılamada durum ne?

Avrupa'da vatandaşlar aşı randevusuna gitmemeye başladı! Türkiye'de aşılamada durum ne?

AstraZeneca krizinin yarattığı korku sürüyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aşıyla ilgili son açıklamasında aşının güvenli olduğunu söylese de Avrupa'da randevu alanlar aşılamaya gitmemeye başladı. Sahadaki uzmanlara göre ise Türkiye'de randevusunu alan aile hekimine koşuyor.

AstraZeneca aşısının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı endişelerinin ardından yaşanan kriz, İngiltere'de aşı randevusu alıp, kliniklere gitmeyenlerin oranının yüzde 2'den yüzde 10'a yükselmesine yol açtı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aşıyla ilgili son açıklamasında 'aşının güvenli olduğuna' dikkat çekse de hekimler ve eczacılar, insanların çok fazla korktuğunu belirtiyor.

Pratisyen hekimlere göre bunun nedeni, aşılar ile kan pıhtıları arasındaki bağlantının netleştirilmesiyle geçen uzun süreç...  The Telegraph gazetesinde yer alan habere göre; bu sürecin ciddi belirsizlik yarattığı, bunun da yaşanılan korkuda oldukça etkili olduğu belirtiliyor. Dünya Bankası verilerine göre Birleşik Krallık'taki mevcut durum şöyle: İlk doz aşıyı olanların oranı yüzde 46.79 iken, ikinci doz aşıyı olanların oranı yüzde 3.4 seviyesinde. Son yaşanılan korkunun da eklenmesiyle bu oranın düşük kalacağı yönünde endişeler var.

Peki, Türkiye'de aşı randevusu alıp da gitmeyen var mı? Şimdiye kadar nüfusun kaçı aşı oldu? Vatandaş koronavirüs aşısına nasıl yaklaşıyor ve ülkedeki aşı tedariği ne durumda? Türkiye'de aşılamaya yüksek yaş gruplarından ve sağlık personellerinden başlandı. Aşılamada sıra şu an 60-65 yaş aralığında.

Haberglobal.com.tr okurları için Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nden Dr. Ahmet Soysal, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel ile konuştuk.

Avrupa'da vatandaşlar aşı randevusuna gitmemeye başladı! Türkiye'de aşılamada durum ne? - Resim : 1Oxford-AstraZeneca aşısı, kanda pıhtılaşmaya yol açtığı endişesiyle aralarında Almanya, Fransa ve İspanya'nın da olduğu 20'den fazla ülkede askıya alınmıştı. Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşıyla ilgili son açıklamasında, "aşının güvenli olduğuna" dikkat çekildi.

'RANDEVU ALIP GELMEYEN YOK'

Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, Türkiye'de vatandaşın koronavirüs aşısına olan yaklaşımının oldukça olumlu olduğunu söyledi. "Aşı randevusu alıp da gelmeyene rastlamadık" diyen Cinel, "Aksine vaka sayılarımız artıyor. Buna karşı çok dikkatli olmalıyız. Aşılamada hızlanmamız gerekiyor" diye konuştu.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nden Dr. Ahmet Soysal, "Türkiye'de günde 100 bin civarında aşılama yapabiliyoruz. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 2 haftadır yalnızca 4 milyon civarında kişiye iki doz aşı birden yapılabildi" diyor.

65 yaş ve üstü nüfusun internet kullanma oranlarının düşüklüğünden dolayı randevu alma sürecinde zorluk yaşadığını anlatan Soysal, şöyle devam etti: "İnsanların randevu alamama sorunu var. Çünkü 65 yaş ve üstü insanların interneti kullanabilme, akıllı telefon sahibi olma oranları düşük."

'NÜFUSUN YÜZDE 5'İ İKİ DOZ AŞIYI OLDU'

Türkiye'de henüz iki kez aşılananların oranının yüzde 5 olduğunu ifade eden Dağlı, hedefin ise nüfusun yüzde 70'ine ulaşmak olduğunu vurguluyor. Bu konuda aynı anda tüm nüfusu aşılayabilmenin önemine dikkat çeken Dağlı, "Bir grubu aşıladıktan sonra, o gruptaki aşı etkisi geçmeden diğer grubu da aşılayabilmemiz gerek. Çünkü aşıların etkisinin 6-7 ay sürdüğü tahmin ediliyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da vatandaşlar aşı randevusuna gitmemeye başladı! Türkiye'de aşılamada durum ne? - Resim : 3Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada Türkiye'de henüz iki kez aşılananların oranının yüzde 5 olduğunu, hedefin ise nüfusun yüzde 70'ine ulaşmak olduğunu vurguladı.

"Okullar açıldıysa öğretmenlere öncelik verilmeli"

Covid-19 bulaştırıcılığında öğrencilerden ziyade öğretmenlerin daha etkin rol aldığını vurgulayan Elif Dağlı, şöyle devam etti: "Okullarımız 11 aydır kapalıydı. Açılınca tüm öğretmenlere ve idari personele aşılama yapılması gerekiyordu. Ancak öğretmenlerden tek tük aşılanan oldu. Aşı tedariğindeki sorunla ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum. Kalabalık nüfusa sahip olmamız da bunda etkili"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 10 Mart'ta aşılama ile ilgili olarak şu mesajı vermişti:

'YAN ETKİSİ DE ZAYIF'

Öte yandan, Türkiye'de kullanılan Sinovac aşısının yan etki bakımından daha zayıf olduğunu belirten Dağlı, "Etkisi kuvvetliyse, yan etkisi de kuvvetli oluyor. Bizde vurulan aşının yan etkisi de zayıf" dedi.

Avrupa'da vatandaşlar aşı randevusuna gitmemeye başladı! Türkiye'de aşılamada durum ne? - Resim : 4Manchester'daki bir sağlık kuruluşunun yetkilisi, “Şu anda orada çok fazla korku var, insanlar AstraZeneca aşısı konusunda çok temkinli. Muhtemelen geçen hafta günde yaklaşık 15 iptal aldık" diyor.

Kaynak: Web Özel

aşı AstraZeneca kaç kişi aşı oldu