Asgari ücret, memur, SSK ve Bağ-Kur emeklisinde en düşük maaş...

Asgari ücret Emekli Zam Gündem haberleri Enflasyon

TÜİK, ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Bu rakamla birlikte 4 aylık enflasyon farkı netleşti, maaşlara nasıl yansıyacağı da belli oldu. Sosyal güvenlik müşaviri Emin Yılmaz, asgari ücret, SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile memurların olası zamlarını canlı yayında hesapladı.

Sosyal güvenlik müşaviri Emin Yılmaz, ekim ayı enflasyonu sonrası asgari ücret, memur maaşları ve emekli maaşlarını (SSK, Bağ-Kur) eldeki verilere göre Haber Global canlı yayınında hesapladı.

Maaş hesaplamasına ilişkin bazı teknik bilgiler veren Yılmaz, "Kasım ve aralık ayları net değil. Bunu normal enflasyon belirlendikten sonra toplayarak gidemiyoruz. Kendi içerisinde bir hesaplama oluyor. Temmuz 9.49 açıklanmıştı, yüze bölüp yüzle çarpıp toplayınca bir katsayı elde ediliyor. Bir önceki enflasyon verisiyle de çarpılıyor. Kendi içerisinde birbiriyle ilişiği olan bir hesaplama var" dedi.

Yılmaz, "Bugün üzerinde TÜFE hesaplayınca yüzde 29.40 diyebiliriz. Bu 4 aylık TÜFE, yani SSK, Bağ-Kur emeklisi hatta asgari ücretli için de yüzde 29.40 bir zam yapılması gerekli" diye konuştu.

Maaş hesabına geçen Emin Yılmaz, "Memur emeklisine de yüzde 29.40 üzerinden toplu sözleşme devreye giriyor. Onların hesaplama tekniğiyle de yüzde 40'lık bir zam öngörüsü var" dedi.

Emin şöyle devam etti:

"Ekim ayı açıklandığı için bugün bazı şeyleri hesaplayabiliriz. SSK Bağkur emeklisi 7500 lira maaş alıyor. 4 aylık enflasyonla 9705 liraya. Memur emeklimiz 13 bin 868 liraya. Bekar memur çalışan 28 bin 605 liraya, evliyse memur 30 bin 907 liraya yükseliyor maaşı. Asgari ücret ise bu hesapla 14 bin 774 liraya yükseliyor." 

KESİN ZAM ORANI İÇİN 2 VERİ KALDI

Kesin zam oranları için 2 veri kaldı. İlerleyen dönemde Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklanacak. Böylece 6 aylık enflasyon oranı ve maaş zamları refah payı hariç kesinleşecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına talimatını vermesiyle en düşük emekli maaşı için çalışmalar hızlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin için yol haritasını çizmesi ve OVP'nin belirlenmesiyle emekliye zam konusu ekonomi yönetiminin öncelikli düzenlemeler arasında yerini aldı.

En düşük emekli maaşı 2023 yılında 3500 TL'den yüzde 114'ün üzerinde artışla 7500 TL'ye yükseldi. Bu rakam 2 Bakanlığın çalışmasını tamamlamasıyla Ocak ayında yeniden artacak.

 

Kaynak: Haber Global TV