Antalya'da son durum: Kemer'de otellerin %15'i açık, Covid turist karantina odasına

Antalya'da son durum: Kemer'de otellerin %15'i açık, Covid turist karantina odasına

Tam kapanmadan muaf olan turistler Türkiye'nin gündeminde. Turizm Türkiye'ye döviz girişi için stratejik bir sektör. Peki güney otellerinde durum ne? Türkiye'de Covid kapan turist karantina odasına alınıyor, Antalya Kemer'deki otellerin yüzde 15'i açık.

Pandemide turistler kısıtlamalardan muaf. Türkiye'ye gelen turistlerin büyük bir kısmı güney illerinde deniz, kum ve güneşin tadını çıkarıyor. Türkiye'de Covid'e yakalanmaları durumunda ise otellerde kendilerine ücretsiz ayrılan karantina odalarında kalıyorlar.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya, hiçbir semptom göstermeden Türkiye'ye gelip, otelde konakladıkları sırada Covid'e yakalandıkları tespit edilen misafirler için karantina odaları oluşturulduğunu; bu odaların 'güvenli otel sertifikası' alabilmek için oluşturulan şartlardan biri olduğunu aktardı.

Antalya'da son durum: Kemer'de otellerin %15'i açık, Covid turist karantina odasına - Resim : 1

10 GÜN KARANTİNA

Sarıkaya, "Misafir otele giriş yaptığı andan itibaren ateşi otomatik olarak ölçülüyor. Değişim olduğunda sisteme uyarı gidiyor. Misafir doktor ofislerine çağrılıyor ve muayene ediliyor. Gerekirse test yapılıyor. Pozitif çıkarsa dışarıyla teması kesilip, karantina odasına alınıyor. 10 gün sonra yeniden PCR testi yapılıyor" dedi.

Sarıkaya, bu turistlere, karantinaya uygun giyinmiş personel aracılığıyla tepsiyle servis yapıldığını; tek kullanımlık bu ürünlerin daha sonra hiç el değmeden ve tehlikeli atık bölümünden atılarak yok edildiği bilgisini verdi.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan bir başka isim, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise, şunları söyledi: "Eğer 10 günlüğüne gelip, 7. gününde semptom gösteren bir misafirse, bir 10 gün de karantinada kalıyor. Bu süre boyunca kendisinden ücret talep etmiyoruz" diye konuştu.

Antalya'da son durum: Kemer'de otellerin %15'i açık, Covid turist karantina odasına - Resim : 2Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler.

"YAN ODADAKİ VİRÜSLÜ OLAMAZ"

"Kuluçka döneminden sonra semptom göstermeye başladığı için toplum sağlığı adına otelden gönderemiyoruz. Kendisine PCR testi yaptıktan sonra başka bir yerle bağlantısı olmayan izole edilmiş odayı tahsis ediyoruz" diyen İşler, "Yani yan odada virüslü biri olamaz. Ya bir kat paravanla ayrılıp yarısı karantinaya ayrılmıştır ya da otel blok bloksa bir blok komple izole edilmiştir" diye konuştu.

"KENDİ ÜLKESİNDEN KAPIP, GELMİŞ OLABİLİR"

Otelde konakladığı sırada semptom göstermeye başlayan turistlerin, virüsü nereden aldığını sorduğumuz Antalya'daki lüks bir otelin sözcüsü, şunları söylüyor:

"Virüsün kuluçka döneminden dolayı ülkesinde yaptırdığı testte negatif çıkmış olabilir. Kendi ülkesinde bulaşı olmuş, hiçbir semptom göstermeden Türkiye'ye gelmiş olabilir. Ne yapmamız gerektiği genelgeyle belirlenmiş durumda. Misafiri ayırıp, karantina odasına alıyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü'ne iletiyoruz."

Aynı yetkili, "Bu durum kontrollü bir şekilde yapıldıktan sonra korkulacak bir şey değil. Yaşayan misafirlerimiz de yüzdesel olarak çok düşük. Yani şimdiye kadar otelde konaklayan diğer misafirlerin sağlığını riske atacak bir durum oluşmadı. Çok dikkat ediyoruz" şeklinde konuştu

Antalya'da son durum: Kemer'de otellerin %15'i açık, Covid turist karantina odasına - Resim : 3

Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya.

DOLULUKLARDAKİ KAYIP YÜZDE 80

Konuştuğumuz otelciler, sezona başlamayı planlarken tam kapanma gelmesinin sürpriz olduğunu söylüyor.

Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya, Kemer'de toplam 400 civarında otel olduğunu, şu anda bu otellerin ancak yüzde 10-15'inin açık olduğu bilgisini verdi. Doluluklarda pandemi öncesi döneme kıyasla yüzde 80'lik bir kayıp olduğunu ifade eden Sarıkaya, şöyle devam etti:

"Sezon açılacak düşüncesiyle tam personellerini çağırdılar, tam kapanmaya girildi. Doluluklarımız en fazla yüzde 25'tir. Alman, Ukraynalı ve az miktarda Rus misafirlerimiz var."

"GERÇEK ŞU: İNSANLAR KORKUP, GELMİYOR"

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler'in ise, dolulukların mayıs ayında yüzde 80'leri bulacağının ifade edildiği haberlere itirazı var. İşler, şöyle diyor:

"Televizyonlarda 'villalara çok talep var' ya da 'talep çok, bayramda daha da artacak' şeklinde ifadeler duyuyorum. Ancak bunları söyleyenlerin arka planındaki sahil bomboş! 'Herkes geliyor, siz de gelin' algısı yaratmaya çalışıyorlar. Ancak hayatın gerçekliğiyle alakası yok. Hayatın gerçekliği ise şu: İnsanlar ailemle tatile gitsem virüs kapar mıyım diye korkuyor. Bir de kısıtlama var. Benim hukukçum ve yeminli mali müşavirim bile eşlerinin izni olmadığı için, 30 km ötedeki tesisimde iş için konaklayamıyorlar. Durum budur."

gamze.bal@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

turizm turist yabancı turist