Anaokulu fiyatı üniversiteyi geçti, astronomik rakamlar

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Eğitim Ekonomi haberleri Enflasyon Zam İstanbul Ankara İzmir
Anaokulu fiyatı üniversiteyi geçti, astronomik rakamlar

İstanbul'un kalbur üstü semtlerindeki anaokulu fiyatları, vakıf üniversitelerinin ücretleriyle yarışıyor. Aileler, bir yıllık eğitim için istenen fahiş fiyatlar karşında ne yapacaklarını düşünürken, 300 bin TL'ye yaklaşan kayıt ücretlerine, yemek ve servis fiyatları ise dahil değil.

Anaokulu ücretleri bu yıl, neredeyse özel üniversite ücretleri ile yarışıyor. Fiyatlardaki fahiş artış ise aileler üzerinde mali baskı yaratıyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'deki bazı kreş ve anaokullarının bir yıllık eğitim-öğretim ücreti, 200 ila 300 bin TL arasında değişirken, ekol okullardaki fiyatlar ise bir milyon TL'ye yaklaştı. Fiyatlara yemek ve servis ücretleri dahil edilmezken, veliler ise kara kara ne yapacaklarını düşünüyorlar. 

SEMTLER ARASI UÇURUM

Öte yandan velilerin sorunları sadece bununla da sınırlı değil. Okulların açılmasına sayılı günler kala, birçok eğitim kurumunun kontenjanları da dolmuş durumda. Kayıt yaptırmakta geç kalan veliler bu yüzden daha yüksek rakamlardan ödeme yapmak zorunda kalırken, İstanbul'da ilçeler arası fiyat uçurumları söz konusu. Örneğin Esenyurt'ta yıllık eğitim ücreti 30, 40  bin TL olan  anaokulları bulunurken, Etiler, Levent, Kadıköy gibi semtlerde ise bu rakamlar 300 bin TL'ye kadar çıkıyor.   

Anaokulu fiyatı üniversiteyi geçti, astronomik rakamlar - Resim : 1
Çocuğunu anaokuluna gönderen Songül Sönmez ise, daha önce bakıcı denese de buralardaki eğitimin daha verimli olduğunu söylüyor. Yaşıtları ile daha verimli olduklarını anlatan Sönmez, "Evime yakın, yeşil alanları fazla bir okulu tercih ettim. Eğitimin kaliteli olması ve diğer annelerin referansları da tercih sebebim oldu" diyor.

AİLE BÜTÇESİNE DİKKAT

Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, artan anaokulu fiyatlarına ilişkin konuşurken, "Milli Eğitim Bakanlığı, TEFE, TÜFE rakamlarını ikiye bölerek ve en fazla yüzde 5 ilave zam yapabileceğini söylüyor. Ancak bu rakam sadece eğitim ücreti. Bunlara ek olarak kırtasiye, yemek ve kıyafet gibi maliyet kalemleri de var. Ya da okulun başka bir dilde eğitim vermesi de maliyeti artıran etkenlerden" dedi. Anaokulu seçilirken dikkat edilmesi gereken ayrıntıları da sıralayan Kuş, okula verilecek ücretin aile bütçesinin 3/1'ini geçmemesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

AÇIK MUTABAKAT DETAYI

TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, özel okulların ücretlerini mayıs ayının sonuna kadar açıklamak zorunda olduklarını aksi halde geçen yılın rakamlarının kullanılacağını belirterek, "Kitap, kırtasiye, etüd, yemek gibi ek ücretler talep edebiliyorlar. Bu durumda veli o hizmeti almış bile olsa en başta açık mutabakat şeklinde imzalamadıysa bunları ödemek zorunda değildir" diye konuştu. Güllü, velilerin fahiş fiyat olması durumunda MEB'e ihbarda bulunabileceklerini de sözlerine ekledi.

Anaokulu fiyatı üniversiteyi geçti, astronomik rakamlar - Resim : 2
Bir anaokulu öğrencisi için ailesinin cebinden yıllık enortalama 100 bin TL harcaması gerekiyor.

ANAOKULU FİYATLARI 

İstanbul'daki bazı anaokulların fiyatları ise şöyle:

-Enka Okulları milyonluk fiyatı ile ilk sırada. Okulun bir yıllık eğitim ücreti 1 milyon 133 bin TL olarak duyurulurken,  yemek ücreti olarak da 110 bin TL isteniyor.

-Koç Okullarının anaokulu da milyonluk fiyatı ile listenin ilk sırasında. Kurumun sadece anaokulu eğitimi bir milyon 100 bin TL.

-Beşiktaş Kabataş Vakfı Okulları anaokulu fiyatı 385 bin TL olarak açıklanırken, günde 3 öğün yemek bedeli ise 70 bin TL.

-TED Rönesans Kolejinin fiyatı ise 373 bin TL ile 393 bin TL arasında değişiyor.

-FMV Işık Okulları, Nişantaşı Kampüs fiyatı 278 bin TL'den başlıyor ancak taksit sayısı arttıkça bu rakam 400 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Kurumun, Ispartakule'de okul fiyatı ise 165-315 bin TL arasında değişiyor.  

[email protected]

Kaynak: Web Özel