Anadolu'dan New York'a, özümüze dönüş

Yaşam Haberleri Gündem haberleri Moda Amerika Birleşik Devletleri Anadolu
Anadolu'dan New York'a, özümüze dönüş

Anadolu’nun bilinen en eski sanatlarından biri olan geleneksel dokuma sanatını kendi bakış açısıyla harmanlayan Usta Dokuma Sanatçısı Fırat Neziroğlu, yeni koleksiyonunu tanıttı. Neziroğlu, “Özümüze döndük bu tasarımlarda Anadolu dedesi ve nenesinin bilgisi var” dedi.  

Fırat Neziroğlu, Türkiye'nin erkek dokuma sanatçılarından biri. Güzel sanatlar tekstil bölümü mezunu olan Neziroğlu'nun hikayesi Anadolu'dan New York'a kadar uzanıyor. Dünya çağdaş sanatı içerisinde kendisine ait bir dokuma tekniği olan Neziroğlu'nun bu tekniği üniversitelerde kendi adıyla anlatılıyor. Moda serüveninin kendisine gelen bir telefon ile bambaşka bir yöne evrildiğini anlatan Neziroğlu, Anadolu'yu gezerek kadınlarla projeler yapıyor, hayatlarına dokunuyor. Neziroğlu, “Tasarımlarımda kendi dilimizi başkasına benzemeden nasıl koruruz diye düşündüm. Sonunda özümüze döndül bu tasarımlarda Anadolu dedesi ve nenesinin bilgisi var” dedi.

Anadolu'dan New York'a, özümüze dönüş - Resim : 1
Fırat Neziroğlu, yeni koleksiyonunda Anadolu'dan nasıl esinlendiğini anlattı.

YENİ KOLEKSİYONUNU TANITTI

Ülkemizi New York Fashion Week’te “YEN” koleksiyonu ile tanıtan Neziroğlu, bu koleksiyonun ardından hayata geçirdiği “ZEN” koleksiyonu sonrasında; 2024 Sonbahar- Kış için tasarladığı ‘ReBORN’ temalı koleksiyonunu Addresistanbul Ev Dekorasyon Merkezi’nin ev sahipliğinde tanıttı.

Anadolu'dan New York'a, özümüze dönüş - Resim : 2
Yeni koleksiyondan örnekler

"BÜYÜYÜNCE GİYERSİN"

Neziroğlu, “Çocukluğumuzun esintilerini geleceğe taşıyan bu seri, büyüyünce de giyersin temasıyla geçen çocukluğumuzdan esinlenerek yapıldı. Hepimizin geçmişinde çocukken alınan elbiselerin bir beden büyük oluşu, ailelerin genellikle tüketimi azaltmak ve aile ekonomisini korumak için yaptığı bu çaba vardır. Koleksiyonumun esin kaynağı aslında pek çoğumuzun çocukluğu diyebilirim. Biraz daha rahat, bizi sıkmayan ve bol dökümü ile günlük yaşamınıza eşlik edecek parçalardan oluşan ReBORN; Anadolu kültürünün ince zarif detaylarını da geleceğe taşıyacak” ifadelerini kullandı.

Anadolu'dan New York'a, özümüze dönüş - Resim : 3
Neziroğlu, muhabirimize koleksiyonun çıkış hikayesini anlattı.

ANNEANNE SANDIĞINDAN KUMAŞLAR

Anadolu kadınlarının geleneksel dokuma kültürüne sahip çıkan Neziroğlu, “Koleksiyonumda anneannemin sandığından çıkan kumaşlarla yapılmış çok özel ürünler de var. Bu koleksiyonda kullandığımız kalıplar yüzyıllardır bu topraklarda kullanılan geleneksel kalıplardır. Düğme yerine uçkur kullanmayı tercih etmemin temel nedeni de yine karış karış gezdiğim Anadolu topraklarından aldığım ilham. Uçkur aslında yokluktan çıkan bir çözüm. Anadolu’da eskiden kadınlar düğme bulamadıklarında kıyafetlere kuşgözü gibi oyuklar açarak içlerinden ip geçirip kıyafetlerini bağlarlarmış. Anadolu hikayelerini gelecek nesillere aktarmak ve yeniden doğuş ReBORN ile öze sahip çıkmak bence çok değerli” şeklinde konuştu.

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel