Amatör balıkçılar dikkat! 5 bin TL'ye kadar ceza yiyebilirsiniz
Su Ürünleri Kanunu'ndaki değişiklik teklifi kabul edilerek yasalaştı. Amatör avcılıkla ilgili usullere aykırı hareket eden kişilere 250 liradan 500 liraya, amatör avcılıkta kullanılan gemiler için sahiplere 5 bin liraya kadar para cezası kesilebilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Su Ürünleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kabul edildi. Yeni kanunla beraber amatör balıkçılara da ceza uygulanmasının önü açıldı.
Yeni yasaya göre; bomba, torpil, dinamit, kapsül ve benzeri patlayıcı maddeler, öldürücü veya uyuşturucu maddeler, sönmemiş kireç, elektroşok ve hava tazyiki ile su ürünleri avlayanlara 10 bin lira idari para cezası verilecek.
Yeni yasayla amatör balıkçılara da ceza uygulanabilecek. Amatör avcılıkla ilgili usul ve esaslara aykırı hareket eden kişilere 250 liradan 500 liraya, amatör avcılıkta kullanılan gemiler için sahip veya donatanlarına 500 liradan 5 bin liraya kadar para cezası kesilebilecek.
Akarsularda su ürünlerinin geçmesine veya yetişmesine engel olacak şekilde ağ kuran, bent, çit ve benzeri engeller yapanlara 1700 lira idari para cezası kesilecek.
Su ürünleri avlanma amaçlı ışık kullanmanın cezası 50 bin liraya çıkarıldı. İç sular, Karadeniz, Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nda, ağlarla avlanma amaçlı ışık kullanan veya ışık donanımı bulunduran gemilerin sahiplerine 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Mevsim, cins, irilik, ağırlık ve büyüklük olarak avlanması yasak olan su ürünlerini satan, taşıyan ya da işleyenlere 500 bin lira, bunları imalatta kullanan ve ihraç edenlere 10 bin lira idari para cezası verilecek.
Akarsular üzerinde kurulmuş ve kurulacak olan baraj ve regülatör gibi tesislerde su ürünlerinin geçmesi için balık geçidi veya asansör yapmayanlara 100 bin liradan 200 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.
Bakanlıktan izin alınmadan deniz ve iç sularda balıklandırma yapılması veya bu kaynaklara diğer su ürünlerinin bırakılması da artık yasak.