Altıgen mezar bilmecesi, Türk tarihi çarpıtılıyor mu?

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Kazakistan Dünya haberleri Kültür Sanat haberleri ÖZEL HABERLER Arkeoloji
Altıgen mezar bilmecesi, Türk tarihi çarpıtılıyor mu?

Kazakistan'da 3.400 yıllık olduğu belirtilen "Türk Piramidinden" sonra; bu kez de 3.800 yıl önce inşa edildiği öne sürülen altıgen şeklindeki kurgan merak konusu oldu. Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ise "çığır açacak kazılar" diye pazarlanan görüntülerin gerçeği yansıtmadığı görüşünde...

Kazakistan'da geçtiğimiz kasım ayında 3 bin 400 yıllık "Türk Piramidi" diye tanıtılan mezarın ardından; bu kez de 3 bin 800 yıl önce inşa edildiği öne sürülen altıgen şeklindeki kurgan merak konusu oldu. Doğu Kazakistan’ın Abay kentine bağlı Toktamış Batyr köyü yakınlarındaki Kırküngir Anıtı'nda gerçekleştirilen kazılar sonrası ortaya çıkartıldığı öne sürülen altıgen mezar için, L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölüm Başkanı Ulan Umitkaliyev, "Kırküngir anıtı Türk kültürüne ait" açıklamasında bulundu. Ancak 'Türk kültürünün en erken dönem kutsal mezar alanları' olarak lanse edilen ve "çığır açacak kazılar" olarak servis edilen görüntülerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ise 'haberglobal.com.tr' aracılığı ile önemli bilgiler verdi.

Altıgen mezar bilmecesi, Türk tarihi çarpıtılıyor mu? - Resim : 1
Altıgen biçiminin sonradan oluşturulduğu iddia edilmekte. Fotoğraf: TRThaber

EN ESKİSİ M.Ö 1100

Kadim Türklere yönelik en kapsamlı araştırmalara imza atan Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, altıgen şeklinin 3 bin 800 yıllık olmayacağını belirtirken, "Muhtemelen kazıları yapan ekipten birileri altıgen şekil oluşturdu. Kadim Türkler'deki en eski kurganlar M.Ö 1100 tarihine kadar gidebiliyor. Kazakistan'dan servis edilen görüntülere altıgen demek mümkün değil. Dikkat çeksin diye, kazılar sırasında şekil verilen buluntular" dedi.

ORİJİNAL DEĞİL

Geçtiğimiz Kasım ayında Türk Piramidi diye gündem getirilen eserler için de benzer durumun söz konusu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Taşağıl, "Neredeyse 4 bin yıl öncesine tarihlenen Türk piramidi veya altıgen kurgan söz konusu değil. Bu tür haberler gerçeği yansıtmıyor. Türk medyası nedense bu tür iddiaları gündeme getirmeyi seviyor. 20 yılı aşkın süredir bölgede çalışmalar yürütüyorum. Altıgen denilen yapı orijinal değil. Türkler'e ait ilk kurganlar yuvarlak veya kare şeklindedir. 3 bin 800 yıl önce Türkler'e ait altıgen mezar bulunması söz konusu olamaz" diye konuştu.

AFANASİYEVO KÜLTÜRÜ 

Hiçbir ulusun tarihinin M.Ö. 3000’den önceye gitmediğini belirten Prof. Dr. Taşağıl, “Türklüğü yüceltmek için her şeyi Türklüğe bağlamaya gerek yok. Türkler zaten tarih sahnesinde her zaman etkin bir millet. İlk Türklerin çıkış noktası şu an Rusya topraklarında bulunan Abakan, Hakasya ve Minusinsk Krasnoyarsk. Bölgede en eski Türk kültürünü temsil eden kalıntılar ile Afanasiyevo kültürüne ait yaşam izleri mevcut. Kadim Türkler, gök tanrı, Atalar Kültü ve tabiat inancı olmak üzere 3 farklı inanışa sahipti” bilgisini paylaştı. 

Altıgen mezar bilmecesi, Türk tarihi çarpıtılıyor mu? - Resim : 2
Begaz Dandıbay dönemine ait mezar için "Türk piramidi" tanımı yapılmıştı.  

PİRAMİT DEĞİL MEZAR 

Öte yandan geçtiğimiz Kasım ayında Kazakistan'da bulunduğu söylenen 3 bin 400 yıllık gizemli piramit, Türk Dünyası'nda büyük heyecan yaratmış, gizemli yapıya ilişkin birçok teori ortaya atılmıştı. Türkler’in kökenine “Türk Bozkır Kültürü’nün Doğuşu: Andronovo Kültürü” isimli eseriyle ışık tutan Tarihçi Doç. Dr. Elvin Yıldırım, ise "Son keşif elbette piramit değil. Söz konusu mezar Begaz Dandıbay dönemine ait. Begaz Dandıbay ise erken atalarımızın kökünü oluşturan Andronovo Kültürü’nün son dönemlerine denk geliyor. Begaz Dandıbay abideleri çok geniş bir sahaya yayılmıştır" açıklamasında bulunmuştu.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel