Alper Gezeravcı, Haber Global'e konuştu: Operasyonun en riskli bölümü...

Haberglobal.com.tr
Alper Gezeravcı Uzay haberleri

Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Haber Global'e konuştu.

Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, ilk insanlı uzay misyonu görevini başarıyla tamamladı. Peki bu süreçte neler yaşadı? Gezeravcı tüm detayları Haber Global ekibine anlattı.

"Bütün hedeflerine ulaşılmış, işlem adımları tamamlanmış bir görevin başarıyla sonuçlanmasının mutluluğuyla geri döndüm" diyen Gezeravcı, "Öngörülebilir, süreçlerine vakıf olduğumuz bir süreçti iniş. Operasyonun en uç, risk barındıran bölümüydü. Girdiğiniz andan itibaren sürat çok yüksek. Atmosfer, havanın içeriğinden oluşsa da mukavemet gösteren bir katman. Birkaç saat önceden itibaren kapsülün içini soğutmaya başlamıştık. Ortam içerisi ve bileşenlerin soğutulması gerekiyordu. Alev halini alan bir kat ediş sürecini gözlemledik. Dragon kapsülü bu kuvvetlere muhavemet gösterecek şekilde ısı kalkanı ile kaplanmıştı zaten. O süre içinde de kapsüle her türlü erişimin bloke edildiği zaman aralığına denk geldi. Bizim de ne coğrafi konum ne iletişim imkanlarımızı gerçekleşebiliyordu" dedi. 

"DOKTORLAR ÇOK ŞAŞIRDI"

"İniş sonrası kendim yürümek istedim ve doktorlar çok şaşırdı" diyen Gezeravcı, şunları söyledi:

"Ayakta duramama hususları karşılaşılması doğal, sürecin doğasında var. Aslında yadırganması gereken o kısım değil. Çok normal vücudun reaksiyonları. Bizimki belki normalin dışında gelişti. İçeriden çıkarken iki görevli personel vardı. Ayağa kalktıktan sonra da kendim yürümek istiyorum dedim, yasal zorunluluktan bırakamayız dediler."

"Cumhurbaşkanımızın ilgisi üst düzeydeydi" diyen Gezeravcı, eleştiriler konusunda ise, "Eleştirdiğiniz konuyla ilgili ehil misiniz? Objektif misiniz? Eleştirirken bir noktaya taşıdığınız husus, gelecekte sizin çocuklarınızın hayallerine ket vurur mu, bunun düşünülmesi gerekir" dedi.