Almanya kirli atıklarını Türkiye'den ne zaman alacak? Bürokrasi sürüyor...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÖZEL HABERLER
Almanya kirli atıklarını Türkiye'den ne zaman alacak? Bürokrasi sürüyor...
İlk etapsa sayıları 400 ile ifade edilen konteynerler zamanla farklı ülkelere gönderildi. Fotoğraf: Temsili/Shutterstock

Almanya'dan Türkiye'ye gönderilen ilk etapta sayıları 400 konteyneri bulan kirli atıkların geri alınması için bürokrasi devam ediyor. Almanya atıkları almaya karar verdi ancak hala 'incelemeler sürüyor'. Atıkların bir kısmı Türkiye'de bir kısmı Yunanistan'da bir kısmı ise Vietnam'a gönderildi.

Geçen yıl Almanya’dan Türkiye’ye gönderilen 400 konteynerlik atığın, geri dönüşümsüz çöpler olduğu ortaya çıkmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da çöplerin Almanya’ya iadesi konusunda Basel Anlaşması hükümleri çerçevesinde gerekli işlemleri başlattığını duyurmuştu.

Bu süre içerisinde Almanya temaslara rağmen atıklarını geri almadı. Türkiye ise daha sonra mahreç (geldiği) ülkeye iade edilemeyen konteynerlerin, üçüncü ülkelere sevk edilmesine izin verdi. İznin ardından konteynerlerin bazılarının Vietnam’a bazıları ise Yunanistan’ın Pire Limanı'na gönderildi.

Almanya'nın yeni Çevre Bakanı Yeşiller üyesi Steffi Lemke Almanya'nın bu çöpleri geri alma konusunda istekli olduğunu açıklaması konteyner krizinin çözümü için bir umut oldu.

Almanya kirli atıklarını Türkiye'den ne zaman alacak? Bürokrasi sürüyor... - Resim : 1

Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre; Türkiye’ye gelen atıklar, ithalatçı firma atıkları almaya gelmediği için Türkiye gümrük sahasına giriş yapmadı, bu alana terk edildi.

TESLİM ALINMAYAN ÜRÜNÜN TASFİYESİ YAPILIYOR

Gümrük mevzuatına göre; bu şekilde gümrük sahasına terk edilen ürünlerin tasfiye işlemi yapılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri Almanya tarafından sonuç alamayınca olayı Dışişleri Bakanlığı ve Basel Sekretaryası’na iletti.

Almanya kirli atıklarını Türkiye'den ne zaman alacak? Bürokrasi sürüyor... - Resim : 2
Ticaret Bakanlığı'nın liman müdürlüklerine gönderdiği resmi yazı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha sonra gümrüklere gönderdiği yazıda atıkların ‘üçüncü ülkelere transit olarak gönderilebileceğini belirtti. Bakanlık yetkilileri konteynerlerin bir kısmının Vietnam’a ulaştığını, bir kısmının Vietnam’a gitmek üzere Yunanistan’ın Pire Limanı’nda beklediğini söyledi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, Almanya’da iktidar değişimi ile birlikte Almanya tarafının atıkları Türkiye’den alma kararına vardığını söylüyor.

ALMANYA ÇEVRE BAKANLIĞI SORULARIMIZI YANITLADI

Almanya Çevre Bakanlığı konuyla ilgili haberglobal.com.tr’nin sorularını yanıtladı. Almanya Çevre Bakanlığı sözcüsü Christopher Stolzenberg, Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke’nin sözlerini anımsattı. Lemke Türkiye’ye şüpheli yasadışı atık ihracatı vakalarıyla ilgilenen federal eyaletlerle birkaç aydır temas halinde olduğunu söylemişti. Stolzenberg’in tarafımıza gönderdiği açıklamalara göre, Bakan Lemke Noel’den önce konu hakkında temaslarda bulunmuş, Alman Bakan Türkiye ve Yunanistan ile de temas halinde olduklarını söylemişti.

Almanya Tehlikeli Atık Ajansı’nın (Sonderabfallagentur) Baden-Württemberg eyaleti Türk ve Yunan makamlar ile temasa geçtiklerini, atıklarla ilgili daha fazla bilgi beklediklerini söylüyor. Ajans prosedürün çok fazla koordinasyon gerektirdiğini, bu nedenle daha fazla ayrıntı veremeyeceklerini belirtiyor.

Peki Almanya’dan Türkiye’ye bu atıkları kim gönderdi? 3B Plast isimli bir firma, atıkları Türkiye’de 2B Plast adı verilen ve yetkilileri aynı olan firmaya gönderdi. İki tarafın kamu kurumları da bu firmanın yetkililerine ulaşamıyor.

Almanya Tehlikeli Atık Ajansı Baden-Wüttemberg kurumuna ‘Bu ürünleri Türkiye’ye gönderen şirket hakkında bir yaptırım uygulayacak mısınız?’ diye sorduk, aldığımız yanıt “Buna yanıt vermek için çok erken” oldu.

Almanya Tehlikeli Atık Ajansı Baden-Wüttemberg hukuk müşaviri Doktor Angela Griesbach, Almanya genelinde federal devletlerin söz konusu atıklar hakkında araştırmalarını yaptığını, şimdiye kadar atıkların Türkiye’ye ihracatında yasa dışı bir nokta tespit etmediklerini söyledi. Griesbach atıkların yasal veya yasa dışı yollar ile Türkiye’ye gönderilmiş olmasına bakmadan bu atıkların Almanya tarafından geri alınması için Atık Yük Düzenlemesi yükümlülüklerine uyacaklarını söylüyor.

'BU OLAY DOLANDIRICILIK'

Almanya'dan gelen atıkları Türkiye'ye getiren Monax Global Lojistik'in yetkilisi Serhat Akan geçen yıl mayıs ayında DHA'ya yaptığı açıklamada, “Bu olay dolandırıcılık. Bu ürünlerin atık malzeme olduğu Almanya’dan çıkarken nasıl fark edilmedi? Maddi kaybı bize Almanya’nın ödemesi gerekiyor” demişti.

Yine geçen yıl mayıs ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum atıkların iadesiyle ilgili olarak, "Bizim şu an yayınlamış olduğumuz genelgemize uymayan her bir atık zaten online takip ediliyor. Bu genelge kapsamında kalan atıklarında yurt dışına geri gönderme işlemlerini de takip edeceğiz" demişti.

GREENPEACE: ALMANYA ATIKLARINI GERİ ALMALI

Konteynerlerini uzun zamandır Türkiye'deki çeşitli limanlarda beklediğini söyleyen Greenpeace Akdeniz Türkiye'den Nihan Temiz Ataş, “Dünyanın en yüksek geri dönüşüm yüzdesine sahip ülkelerinden biri olan Almanya'nın önce Türkiye'ye ve şimdi de dünyaya dağıttığı atıkların sorumluluğunu üstlenmesi zorunlu bir durum” diyor.

Avrupa Birliği'nin, imzaladığı 'Yeni Yeşil Anlaşma'ya göre; "Dünyanın geri kalan ülkelerinin, Avrupa ülkelerinin atık sorunlarını üstlenmemelidir" dediğini aktaran Ataş, “Eğer AB bu söyleminde gerçekten ciddi ve samimiyse, Almanya derhal Türkiye'ye ve Vietnam’a gönderdiği tüm atıkları geri almalı” diyor.

MECLİS'TE DE GÜNDEME GELDİ

TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü, İzmir Milletvekili Murat Bakan geçen ay yazılı bir açıklama yaparak Almanya'nın 141 konteyner çöpü Türkiye'den almadığına işaret etmiş ve son durumu hükümete sormuştu. Bakan konuyu daha önce birkaç kez gündeme getirmişti. Bakan çöplerin sahibi ortada olmadığı için lojistik firmalarının da mağduriyetinin oluştuğunu vurguluyordu.

Kaynak: Web Özel

çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı özel haberler