Ali Babacan DEVA Partisi tanıtım toplantısında parti programını açıkladı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara'da partisinin kuruluş programında konuştu. Babacan, "Derdinize ortak arıyorsanız biz devayız. Derdinize hızlı çözüm arıyorsanız biz devayız. Artık DEVA zamanı diyoruz" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı olarak ilk kez kameraların karşısına çıkan Ali Babacan, parti programını açıkladı.

Ali Babacan'ın açıklamaları şöyle:

Ülkemizin her alanda sürekli zemin kaybetmesi yüreğimizi dağlıyor. Vatandaşlarımız geleceklerinden kaygılı. Özgürlüklerin kısıtlanması toplumumuzun nefes almasınız zorlaştırıyor. Kadınlarımız tehdit altında yaşamaktan ızdıraplı. Adalet yaralı. Demokrasimiz zayıf. Ayrıştırıcı siyaset dili toplumumuzu sürekli geriyor.

Polemikler, kavgalar, korku siyaseti hepimizi yordu artık. Eğitim en önemli sorun alanı olarak hala önümüzde. Sağlık sistemimiz hızla bozulma sinyalleri veriyor. Toprağımız, ağacımız, suyumuz 'yeter artık' diye haykırıyor.

Bu ülkenin insanı son birkaç yıldır çok üzüldü, yaralandı. Artık buradayız. Bu üzüntülerin daha da büyümesine izin vermeyeceğiz. Yeterince üzüldük, yaralandık. Zaman ümitsizlik zamanı değil, Türkiye'nin sorumluluk alma zamanı.

DEVA PARTİSİ'NDEN ANITKABİR'E ZİYARET

Türkiye için atılım zamanı geldi. Derdinize ortak arıyorsanız biz devayız. Derdinize hızlı çözüm arıyorsanız biz devayız. Artık DEVA zamanı diyoruz. Partimizin ülkemize milletimize hayırlı olmasını, sorunlara en kısa zamanda deva olmasını diliyorum. Biz inanıyoruz ki, demokrasiyi ve katılımcılığı kendi partisinde işletmeyenlerin ülkemizin demokrasisine ve geleceğine vereceği hiçbir şey olamaz.

Tüzük ve programımızı geniş bir katılımla, istişare ile hazırladık. Toplumumuzun her kesimini dinledik. Halkımızın görüş ve tavsiyeleri ile politikalarımızı zenginleştirdik. Demokrasi vakit alan ama çok çok değerli bir kavram. İstedik ki, söyleyecek tek bir sözü olanı dahi biz dinleyelim, herkese kulak kabartalım.

Kurucular kurulumuz, burada bulunan 90 yol arkadaşımız benim konuşmamdan hemen sonra burada kendileri ile sizlerin huzurunda olacağız. Hepsi birbirinden kıymetli insanlar. Toplumumuzun geniş kesimini temsil eden kurucular kurulumuz var. Bütün vatandaşların temsili bu kurucular kurulunda gerçekleşsin istedik. Hep beraber bu yola çıktık ve kurucularımız bütün bu süreçte, fikirleri ile, çalışmaları ile birlikte oldular.

"BİZİM İÇİN SİYASET..."

Bizim için siyaset dürüstlüğün ve erdemin her koşulda hakim olmasıdır. Barış ve huzur içinde yaşayabilmenin temin edilmesidir. Bizim için siyaset tek bir vatandaşımızın dahi kendini bu ülkede öteki hissetmemesi demektir. Bizim için siyaset ülkemizin içinde huzurla yaşayacağımız ortak yuva haline gelmesidir.

Bizim için siyaset kuvvetler ayrılığına dayanan özgürlükçü, çoğulcu demokrasinin inşa edilmesidir. Bizim için siyaset Türkiye için çok ve dosdoğru çalışmaktır.

Genel Başkanlığı 10 yıl ile sınırlandıracağız. 

" TAAHHÜT EDİYORUZ"

Bizler siyasetin dışlayıcı dil kullanmasına karşıyız. Siyasi nezaketimizi koruyacağımız, sakin ve incelikli siyaset dilimizden taviz vermeyeceğimizi, birleştirici bir siyaset üreteceğimizi, polemik ve hamaset siyasetine bulaşmayacağımız, çoğulcu siyaseti esas alacağımız, ilke ve değerlerimizden asla vazgeçmeyeceğimizi, halkımızın mutluluğu için çalışacağımızı milletimize şimdiden taahhüt ediyoruz.

İlk defa bir siyasi partinin engelli kotası var. Siyasi partimizin bütün organlarında temsil edilecekler, söz sahibi olacaklar. 

İlk seçimlere kadar hazineden herhangi bir yardım almayacağız. Biz istiyoruz ki bu partinin finansmanı vatandaşlarımızın helal kazançlarından yapılan bağışlarla olsun. Başka bir tür parti geliri istemiyoruz. Partimizin bütün işleyiş ve faaliyetlerini izlemek üzere bağımsız üyelerden oluşan İlkeler ve Değerler Kurulu'nu da tüzüğümüze dercettik. 

Bilişimi çalışmalarımızı bugüne kadar tamamen gönüllü bir ekiple yürüttük. Bu gönüllü gençlerimizden bir kısmı şu anda kurucularımız arasında. 

"EN ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ İNSAN HAKLARI VE YARGI BAĞIMSIZLIĞI"

En öncelikli hedefimiz insan hakları, yargı bağımsızlığını sağlamaktır. Aslında işin temeli bu. Biz, şiddet, korku, baskının yaşanmadığı bir gelecek için yola çıktık. Kültürel hak ve özgürlük taleplerini karşılamak partimizin önemli önceliklerinden biri olacaktır. Toplumdaki tüm farklılıkları kapsayacak bir vatandaşlık anlayışı için çaba göstereceğiz. Basın özgürlüğü önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Demokrasi ve Atılım Partisi olarak Türkiye'nin siyasal sorunlarının temelinde anayasal eksikliklerinin yattığının farkındayız. Demokratik bir anayasa öncelikli hedeflerimizden birisi olacaktır. 

Hedeflediğimiz anayasal düzen, kuvvetler ayrılığına dayanan demokratik bir düzeni, doğa ve çevrenin korunmasını, laiklik ilkesini, hukukun üstünlüğünü, yerinden yönetimini esas alacak bir anayasa olacaktır. TBMM'yi milli iradenin en yüksek olduğu, yürütmeyi denetleyen bir organ haline getireceğiz. 

Devletlerin gücü ve sürekliliği üzerine kurulu oldukları adalet temelinin sağlamlığı ile ölçülür. Adaleti tesis eden devletler güçlü ve daim olurlar. Adalet toplumsal barışın da güvencesidir. Adaletin olmadığı yerde haksızlık ve zulüm vardır. Bu toplumlarda çatışma, kutuplaşma vardır. Rehaf sağlamak da bu toplumlarda mümkün değildir. Ülkemizdeki sorunların temelinde de adaletten sapmanın olduğuna inanıyoruz. 

Hukuk devleti konusunda ülkemizin kaybettiği itibarı yeniden sağlamak partimizin önemli önceliklerindendir. Yargının bağımsızlığını, hesap verebilirliğini temin edebilecek bir dizi yapısal reforma yer verdik. 

Seçim barajını düşürmek için düzenleme partimizin programında yer alıyor. Siyasetin finansmanını şeffaf ve temiz haline getireceğiz. STK'ların vesayet altına alınmasının, ifade özgürlüklerinin kısıtlanmasının demokrasiye büyük zarar verdiğine inanıyoruz. 

KAMU YÖNETİMİ HEDEFİ

Kurumsal yönetim kişisel yönetime, liyakat kayırmacılığa dönüşmüştür. Parti olarak hukuka bağlı, vatandaş odaklı, katılımcı, saydam bir kamu yönetimini hedefliyoruz. 

Bakanlıkları mükerrerliği önleyecek bir anlayış ile yeniden yapılandıracağız. Denetleyici kurumların kurumsal kapasitelerini güçlendireceğiz. 

"KAMU GÖREVİNE ALIMLARDA MÜLAKAT UYGULAMASINA SON VERECEĞİZ"

Kamu görevine alınmada sınavlara ilişkin adalet, şeffaflık, dürüstlüğü mutlaka sağlayacak, yazılı sonuçlara itibar edecek, mülakat uygulamasına son vereceğiz. 

"EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİMİZ İŞSİZLİK İLE MÜCADELE"

Ekonomimiz orta gelir tuzağına maalesef yakalanmıştır. Son yıllarda uyarmamıza rağmen, defalarca açıklamalarımız yaptık ve maalesef bugün gerçekleşti. Ülkemizin sadece güncel büyüme performansı değil, uzun dönemli büyüme potansiyeli de tehlike altındadır. İşsizlik, özellikle genç işsizlik tarihi yüksek oranlara çıkmıştır. Önümüzdeki dönemde ekonomi alanındaki en önemli önceliğimiz işsizlik sorunu ile mücadele etmektir. Ekonomik büyüme istiyorsak bunun çözümü, yatırım, üretim, ihracat. Bizim ülke olarak yeterli birikimimiz var, yeter ki insanlarımız biraz geleceğe bakabilsin. Biz inşallah ona da deva olacağız. 

"ENFLASYONU TEK HANELİ DÜZEYE İNDİRMEK TEMEL HEDEFİMİZ"

Kapsayıcı büyüme yaklaşımımız çerçevesinde yoksulluğun azaltılması önemli hedeflerimizden. Mülkiyet hakkı ve teşebbüs hürriyetini olmazsa olmaz olarak görüyoruz. İkisi de örselendi son dönemde Türkiye'de. Enflasyonu tek haneli düzeye indirmek temel hedefimizdir. Zamanında bize yaptırmadıkları, mali kural uygulamasını hayata geçireceğiz. Kayıt dışılığı azaltarak, israfı önleyeceğiz. İsrafı önlemek için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. 

Kamuda lüks, gösteriş, israfa son vereceğiz. Büyük ölçekli kamu yatırımlarına, etki analizi yaparak karar vereceğiz. "Ben yaptım oldu, istiyorum olsun" büyük projeler böyle yapılmaz. Toplumsal mutabakat arayışı lazım. Biz bunu sağlayacağız. Sürüdürülebilir büyümeyi destekleyen bir finansal hizmetler sektörü inşa edeceğiz. Sermaye piyasasının  toplam finansman içindeki payını artırmak için halka açılmayı teşvik eden düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Sermaye ağırlıklı bir reel sektör finansman yapısını sağlayacak her türlü tedbiri alacağız. 

İşsizlikle mücadelede en etkin yöntem, ekonomide güven ve istikrarı tesis ederek yatırımları artırmaktır. Bugünü değil geleceğin meslekleri ile piyasayı oluşturacağız. Teknoloji ve bilişim liseleri ile gençlerin meslek sahibi olmalarını sağlayacağız. Öğrencilere farklı alanlarda kullanabilecekleri yeni beceriler sağlayacağız. Dar bir kalıba sokmayacağız öğrencilerimizi. 

KOBİ'lerin kaynaklara erişimi az. Yenilikçi projeler üretmekle ilgili becerilerini kuvvetlendirmek zorundayız KOBİ'lerin. Sürekli bilgilendirme kanalları oluşturacağız. 

En temel ürünleri bile ithal etmek zorunda olan bir ülke haline geldik. Burada da çok daha iyi bir strateji ile girdi maliyetlerini uygun hale getirerek çiftçimizi desteklemek için ne gerekiyorsa yapacağız. Tarım meslek liselerini yeniden açacağız. Suyun verimli kullanılması için yatırımlara öncelik vereceğiz. 

"YÖK'Ü KALDIRACAĞIZ"

YÖK'ü kaldıracağız. Üniversitelerle verilen eğitimin kalitesini ölçecek yeni yapılar oluşturacağız. 

Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı temel ilkemizdir. Temsilde adalet çerçevesinde kadınların siyasal hayatta daha güçlü bir şekilde yer almaları temel hedeflerimizden olacaktır.

Gençlerimiz korkmadan tweet atabilecek, like atabilecekler. Gençlerimizin her türlü bilgiye erişebilecekleri mekanları artıracağız. Kültür ve sanat aktivitelerinden 25 yaşına kadar yararlanmalarını sağlayacağız. 

Spor yönetimini başarı odaklı bir yapıya kavuşturacağız. Sporu halk ile eğitimcilere benimsetmeyi hedefliyoruz. Başarı sağlayan gençlere yurt, hibe ve kredilerde öncelik sağlayacağız. Spor kulüplerinin engellilere yönelik şube açmalarını teşvik edeceğiz. Kurucularımız arasında iki de sporcularımız var. İkisi de İron Man diye tabir edilen sporcular ona daha sonra Google'dan bakarsınız.

Kültür ve sanatın araçsallaştırılmasına karşı olacağız. Kültür ve sanat için bağımsız bir kurul oluşturacağız. Halk kütüphanelerini için kaynak aktaracağız. 

Kentlerimizin yaşanabilir, temiz, güvenli, ekolojik kentler olmasını hedefliyoruz. İmar planına aykırı kentleşmeye kesinlikle izin vermeyeceğiz. Rant amacı güden, gelir sağlama amaçlı mevzi imar plan değişikliklerine izin vermeyeceğiz. 

Terörizm ve organize suçlar ekonomimize olumsuz etkiler vermektedir. FETÖ, PKK ve DEAŞ olmak üzere terör örgütleri ülkemizin bütünlüğünü tehdit ederken bir yandan da güçlü olmasını engelliyor. Kararlı ve azimli olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi hukuk içerisinde, rasyonel yöntemlerle, terörün kaynaklarını kurutmayı da esas alan anlayış ile yürüteceğiz. Çete, suç örgütleri gibi yapılarla mücadele edeceğiz.

Deva partisi