AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu'dan milletvekilliklerinin düşürülmesi hakkında açıklama
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 3 milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili, "Burada ne TBMM'nin ne de Genel Kurul'unun ya da herhangi bir siyasi partinin rolü söz konusu değildir ve olamaz" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın milletvekilliği düşürülmesini değerlendirdi, eleştirilere yanıt verdi.
Akbaşoğlu, "Kesin kararlar Anayasa'nın 84. Maddesi'ndeki hüküm gereğince Başkanlığın Genel Kurul'a sunuşları bölümünde Genel Kurul'a sunulmuş oldu. Burada ne TBMM'nin ne de Genel Kurul'unun ya da herhangi bir siyasi partinin rolü söz konusu değildir ve olamaz." dedi.
"CHP DE DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI İÇİN TALEPTE BULUNMUŞTU"
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu:
"CHP'nin de talebi üzerine hem AK Parti hem MHP, sonuç itibarıyla Genel Kurul kararıyla milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin haklarında fezleke düzenlenen milletvekilleri hangi partiden olursa olsun bunlar yargılansınlar ve neticeleri ortaya çıksın şeklindeki Genel Kurul'un iradesi sonucunda bir süreç yaşandı. CHP de dokunulmazlıkların kaldırılması için talepte bulunmuştu. Bu süreç içinde hakkında dava olan tüm milletvekilleriyle ilgili dosyalar alt mahkemelerce görülmeye başlandı.
"YARGITAY'IN KARARI İLE KESİNLEŞTİ"
Konuyla ilgili bugün 3 vekille ilgili baktığımızda, Enis Berberoğlu'yla ilgili devlet aleyhine casusluk yaptığı ile ilgili bir suçlama söz konusuydu. HDP'li milletvekilleriyle ilgili de terör örgütüne üyelikle ilgili suçlamalar vardı. Tarafsız ve bağımsız mahkemelerce bu suçlara ilişkin soruşturmalar yapıldıktan sonra bir hüküm verildi ve kesin bir hüküm ortaya kondu. Bununla ilgili kişiler İstinaf mahkemesine başvurdular. İstinaf da kararları onadı. İlgili kişiler Yargıtay'a itirazda bulundular. Yargıtay'ın kararı ile karar kesinleşti.
"TBMM'NİN, GENEL KURUL'UN YA DA BİR SİYASİ PARTİNİN ROLÜ SÖZ KONUSU OLAMAZ"
TBMM'ye fezlekeler gönderildi. Yapılan araştırmalar, hukuki değerlendirmeler sonucu, bugün bu kişiselerle ilgili dosyalara ilişkin mahkemelerin verdiği kararlar, kesin kararlar Anayasa'nın 84. Maddesi'ndeki hüküm gereğince Başkanlığın Genel Kurul'a sunuşları bölümünde Genel Kurul'a sunulmuş oldu.
Burada ne TBMM'nin ne de Genel Kurul'unun ya da herhangi bir siyasi partinin rolü söz konusu değildir ve olamaz.
(Tezkerenin yasama döneminin sonunda okunması gerektiği tartışması) Öyle bir gelenek söz konusu değil. 26. Dönem'de de milletvekilliği düşürülen milletvekilleri vardı. Sonuçta bu hukuki bir süreç. Sonuçta Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Kanunlar herkese eşittir."