Aidatlar asgari ücretle yarışıyor... Rekor Beşiktaş'ın

Emlak haberleri Konut Kiracı Zam İstanbul Enflasyon
Aidatlar asgari ücretle yarışıyor... Rekor Beşiktaş'ın
Fotoğraf: Shutterstock

İstanbul'da site aidatları son bir yılda yüzde 77 arttı. Bazı lüks konut projelerinde ise aidatlar asgari ücretle yarışır hale geldi. Site sakinleri ek maliyetlere ise isyan ediyor ve ortak alan elektrik bedellerinin ev faturasından fazla olduğunu söylüyor. En yüksek aidatlar ise Beşiktaş ilçesinde.

İstanbul'da kiraların dışında sitelerde yaşayanları aidat ücretleri de zorlamaya başladı. Öyle ki bazı sitelerde neredeyse asgari ücret kadar aidat talep ediliyor. Son bir yılda İstanbul'da aidatlar yüzde 77 arttı. Eskiden yılda bir kez yapılan aidat zamları da artık yılda iki kez yapılıyor. Görüştüğümüz site yöneticileri, bina görevlisinden, güvenliğine kadar herkese zam yaptıklarını, sigorta giderlerini ve bakım ücretlerinin artmasını gerekçe gösteriyor. 

REKOR BEŞİKTAŞ'IN

İstanbul'da en yüksek aidat istenen ilçeler arasında Beşiktaş ilk sırada yer alırken, bu ilçeyi  Şişli ve Kadıköy takip ediyor. Lüks sitelerde yönetimler, 14 bin TL'ye kadar aidat isterken, en az aidat istenen ilçeler ise Çatalca ve Silivri olarak öne çıkıyor. Sitelerde diğer bir maliyet kalemi ise, ortak alan elektrik bedelleri. Bazı site sakinleri, ortak alana ödedikleri elektrik giderinin evlerinin faturasından fazla olduğunu belirtiyor. 

Aidatlar asgari ücretle yarışıyor... Rekor Beşiktaş'ın - Resim : 1
İstanbul'da en yüksek aidatlar Beşiktaş, en düşük aidatlar ise Silivri'de. 

"YETKİ ALINMADAN ARTIŞ HUKUKA AYKIRI"

Avukat Sinan Keskin, aidatların kira ücretini geçemeyeceğini ve yöneticilerin de genel kuruldan yetki almadan aidat artışı yapamayacaklarının altını çiziyor. Keskin, "Bu yetki alınmadan artış yapılması hukuka aykırıdır ve maliklerin itirazlarına açıktır. Fahiş aidat rakamı belirlenmesi halinde kat malikleri bağımsız bölüm toplam sayısının 3'te biri imza toplayarak olağanüstü genel kurul toplanma talebinde bulunabilir ve aidatların genel kurulda görüşülerek indirilmesini talep edebilirler” diyor. 

"ZAM YAPMAK ZORUNDA KALDIK"

Bakırköy'deki bir sitede yöneticilik yapan Hakan Ersöz, aidatlarının bin TL olduğunu belirtiyor. Bu rakama, asansör bakımı, kapıcı gideri, temizlik, bahçe bakımı, güvenlik, kamelya bakımının dahil olduğunu anlatıyor.

Sitede ise 40'a yakın daire mevcut. Ersöz, yakın zamanda site aidatlarına zam yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Apartman görevlisi sigorta ücretleri 3 bin TL'ye yaklaştı. Üstüne maaş ve diğer giderler de eklenince bu zammı yaptık” diyor.

Aidatlar asgari ücretle yarışıyor... Rekor Beşiktaş'ın - Resim : 2
Site aidatları, asgari ücretle yarışıyor.

İSTANBUL'UN BAZI SEMTLERİNİN AİDATLARI İSE ŞÖYLE

Avcılar Ispartakule'de yer alan bir sitede ise aidat bin 950 TL. Bu fiyata güvenlik, temizlik, peyzaj, otopark ve spor salonu dahil. Site sakini Emine V. ise spor salonunda birkaç alet olduğunu ve bunları da sosyal tesis alanı olarak pazarladıklarını aktarıyor.

Ataköy'deki bir rezidansın ise aidatları 2 bin 800 TL'den başlıyor. Bu fiyata güvenlik, spor salonu dahil, havuz ise yok. 

Pendik Yenişehir'de bir sitede yaşayan Can C. ise 2 bin lira aidat ödediklerini ve bu rakama güvenlik, peyzaj, otopark, açık ve kapalı havuzla spor salonunun dahil olduğunu belirtiyor.

Bağcılar'da bulunan bir sitede ise aidatlar 4 bin TL. Site sakini K. S. ekstra olarak da 400 TL de ortak alan için elektrik parası ödedikleri bilgisini paylaşıyor.

Kartal sahildeki bir sitede yaşayan İbrahim E. ise 2 bin 750 TL aidat ödüyor. Bu fiyata 24 saat güvenlik ve danışma, kapalı otoparkta bir araçlık yer dahil.

Silivri'de bir sitenin aidatı bin 290 TL. Bu rakama havuz, spor salonu, güvenlik, hamam, sauna, buhar odası ve peyzaj dahil. 

Kağıthane'nde yer alan bir sitede ise aidatlar bin 700 TL ve daire başı da 300 TL ortak alan elektriği ödeniyor

Ataköy'de ise kirası 195 bin TL olan dubleks bir eve, 14 bin TL aidat istenmekte.

Kadıköy'de ise kirası 140 bin TL olan lüks bir dubleksin aidatı ise 13 bin 500 TL.

Beşiktaş'da da site aidatları ortalama 5 bin TL.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

emlak haberleri konut kira kira zamları kiracı aidat İstanbul gayrimenkul site