Ağrı Dağı'nın zirvesinde şaşırtan görüntü! Bu sefer şapka şeklinde görüldü...

Ağrı Gündem haberleri

Ağrı Dağı'nın zirvesinde şaşırtan anlarda, şapka şeklinde mercek bulutu oluştuğu gözlemlendi. Görenler telefona sarıldı.

Türkiye'nin en yüksek noktası Ağrı Dağı'nın karlı zirvesini kaplayan "şapka" şeklinde mercek bulut oluştu.

5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı, yurt genelinde etkili olan kar yağışıyla zirvesinden eteklerine kadar beyaz örtüyle kaplandı.

İran, Nahçıvan ve Ermenistan sınırında yer alan ve bu ülkelerden görülebilen dağın zirvesini, halk arasında "şapka" diye adlandırılan mercek bulut sardı.

Bir süre dağın zirvesinde bu şekilde kalan bulut, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar ile vatandaşlarca da cep telefonlarıyla görüntülendi. Mercek bulutları, güçlü hava akımlarının dağ veya tepe gibi engelle karşılaşmasıyla oluşuyor.

MERCEK BULUTU HAKKINDA

"Mercek bulutu" terimi, meteoroloji ve gökyüzü gözlemleriyle ilgilenen kişiler arasında yaygın olarak kullanılan bir ifadedir. Ancak, bu terim genellikle "lens-shaped cloud" (mercek şeklinde bulut) ifadesinin yanlış bir çevirisinden kaynaklanmaktadır. Doğru terim "lenticular cloud" yani "lentiküler bulut"tur.

Lentiküler bulutlar, genellikle dağların zirveleri veya sırtları yakınında görülen özel bir bulut türüdür. Bu bulutlar, rüzgarın sabit bir yön ve hızla dağların üzerinden geçtiği durumlarda ortaya çıkar. Rüzgar, dağın rüzgarla karşılaşan yamacında yükselir ve soğurken su buharını yoğunlaştırarak lentiküler bulutları oluşturur.

Lentiküler bulutlar, genellikle birbirine benzer şekilde yatay tabakalardan oluşurlar ve mercek gibi görünen düzgün bir şekle sahiptirler. Bu bulutlar genellikle sabit bir konumda durur ve genellikle yüksekliği olan bir serpilecek gibi görünürler.

Lentiküler bulutlar, dağların üzerindeki sabit rüzgar akımları nedeniyle ortaya çıktığından, genellikle dağlık bölgelerde gözlemlenirler. Görsel olarak çarpıcı ve etkileyici olabilirler ve pilotlar tarafından da dikkatle izlenir, çünkü genellikle dalgalı hava akımlarının işaretçileri olarak görülürler.

 

Kaynak: Haber Global TV