Çin Seddi'nden beri yapılıyor... Sınırı korumak için duvar ne ifade eder? ?️

Çin Seddi'nden beri yapılıyor... Sınırı korumak için duvar ne ifade eder? ?️

İnsanlık tarihi boyunca savaş, baskın, göç gibi durumlara karşı sınırlara duvarlar örüldü. Son yıllarda göçmenlere karşı çoğu ülke, sınırlarını boydan boya duvarlarla ve dikenli tellerle kapatıyor. Peki bu duvarlar etkili mi? Van'da İran sınırına örülen duvar nasıl bir yapıya sahip?

Afganistan'dan gelen düzensiz göçmenleri durdurmak için Türkiye, daha önce Ağrı sınırına ördüğü duvarı, şimdi de Van sınırında sürdürüyor. Kaçak geçişi engellemek için sınır boyunda modüler duvarlar inşa ettirilirken, duvarın üstüne dikenli teller konuluyor. Duvarların arkasına hendekler kazılırken, gözetleme kuleleri de inşa ediliyor. Fiziki tedbirlerin başında gelen bu duvarlar, insanlık tarihinin başladığı ilk günden beri dünyanın çoğu ülkesinin kullandığı bir yöntem. 

Çin Seddi'nden beri yapılıyor... Sınırı korumak için duvar ne ifade eder? ?️ - Resim : 1

"SINIRIN YÜZDE 28'İ AKARSULAR"

'Sınır Güvenliği Kapsamında Türkiye-İran Hudut İlişkileri' çalışmasının sahibi Dr. Bülent Öztürk, coğrafi alanların egemenlik nesnesi olarak devletler arasında paylaşılması ve bu paylaşımın uluslararası hukukun bir parçası olarak kabul edilmesinin modern sınır anlayışının temelini oluşturduğunu belirtiyor.

Türkiye kara sınırlarının yaklaşık 810 km'sinin yani yüzde 28'inin sınırı çizen akarsularından geçtiğini ifade eden Dr. Öztürk, "Kara sınırlarımızdan, coğrafi anlamda sadece İran ve Irak sınırları doğal sınırlar niteliği taşımaktadır. Diğerleri ise, yer yer bazı engellerden geçseler bile, büyük bir çoğunluğuyla yapay sınır niteliği taşırlar" dedi.  

"SENSÖR VE HAREKET ALGILAMASI"

Türkiye-İran sınırında yapılan duvarın fiziki güvenlik tedbirlerinden sadece biri olduğunu belirten Dr. Öztürk, “Bahse konu sınır duvarları beton blokları, demir-çimentodan oluşuyor. Bu yüzden çok sağlam. Başka yerde dökümü yapılan beton bloklar, taşınarak kalıplar halinde sınıra konuluyor. Ayrıca ek güvenlik önlemleri kapsamında sensörler, insan veya hayvanlar geçtiğinde yani herhangi bir canlı geçişinde devreye giriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"SINIR DA BETON DUVARA UYGUN"

Duvarların fiziki güvenlik tedbirlerinden biri olarak çoğunlukla işe yaradığını belirten Öztürk, sınıra gelen göçmenin duvarı aşmasının olanaksız hale getirdiğini söylüyor. Dünya'da Çin Seddi'nden beri sınırlara hep duvarlar eklendiğini aktaran Öztürk, İran sınırının arazisinin topografik açıdan Irak sınırına nazaran (Mardin, Şırnak, Hakkari) beton duvar açısından daha uygun olduğunu ifade ediyor. 

Geçmişten günümüze sınırlara örülen duvarlar İnfografik

"HUDUT MUHAFIZLIĞI TEŞKİLATI KURULMALI"

İç ve dış tehditlere karşı koruma duvarı örmenin M.Ö. 6000'li yıllara dayandığını söyleyen askeri tarih uzmanı Prof. Dr. Mesut Uyar, Sümerlilerin İran Ahvaz Bölgesi'ndeki göçebe kavimlerin saldırılarından korunmak için kerpiç duvarlar örmesiyle sürecin başladığını belirtti.

Sümerliler'den başlayıp Çinliler, Romalılar ile devam eden ve şu anki dönemde dünyanın birçok ülkesinde duvarların örüldüğünü aktaran Prof. Uyar, "Duvarı ne kadar iyi tasarlarsanız tasarlayın, bu duvarı iyi eğitimli bir askeri garnizonla tutmanız gerekiyor. Duvar hattında görev yapacak özel askeri birliklere ihtiyacımız var. Şu ana kadar bu iş jandarma birlikleri ve normal askerlerle döndü. Duvarlara, elektronik tedbirlere, yapılması gereken hudut hatları hudut muhafızlığı olan bir teşkilatın yaratılması gerekiyor" diyor.

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz da, sınırların eskiden sadece askeri güçlerle korunduğunu zamanla, nöbet kuleleri, daha sonra tel engelleri ve mayınlarla en son ise, yerini güçlü beton blok duvarlara bıraktığını belirtiyor. Koordineli olarak çeşitli elektronik uyarı sistemleri ile duvarlara ek olarak önlemlerin alındığını ifade eden Yavuz, "Sınırda her zaman engeller nedeniyle duvar olmayabilir. O yüzden sınır boyunca yol inşası yapılır. Yoldan devriyeler gelir, gider. Sonuç itibariyle bu fiziki güvenlik sistemleri nöbet bekleyen askerden, devriye gezen askerden elektronik sistemden duvarlara kadar hepsini birden ihtiva eder" diyor.  

"SİYASİ İRADE VE FİZİKİ TEDBİRLER"

Duvarların önleyici bir güç olduğunu ancak kitlesel büyük göçlere karşı tek başına çözüm olamayacağını belirten Yavuz, "Güvenlik açısından duvarlar örülmeli tabi ama hiçbir zaman sadece duvarla güvenlik sağlanmaz. Duvar yapılmasına karşı değilim. Duvarlar olmasaydı ne olurdu ona bakmak lazım. Hafife alamayız. Siyasi irade ve fiziki güvenlik tedbirleri birlikte olursa o zaman göçü durdurursunuz." diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Web Özel