Adım adım Hablemitoğlu suikastı... Ne oldu, kimler yakalandı?

FETÖ
Adım adım Hablemitoğlu suikastı... Ne oldu, kimler yakalandı?
Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu yaptığı çalışmalarla FETÖ yapılanmasının tehlikesine dair henüz 1990'lı yılların sonunda uyarılarda bulunmuştu. (Fotoğraf: AA)

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002'de evinin önünde düzenlenen suikast sonucunda yaşamını yitirmişti. Son olarak suikastın katil zanlılarından firari Mustafa Levent Göktaş da yakalanırken akıllara yeniden Hablemitoğlu suikastının detayları gelmekte...

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı zanlılarından firari Emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Bulgaristan'ın Svilengrad şehrinde yakalandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığı’nın talebi üzerine hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve bugün yakalanan Göktaş'ın Türkiye'ye iade edilmesine yönelik işlemlere de başlandı.

Peki Doç. Dr. Hablemitoğlu suikastının aydınlatılması neden çok önemli? Hablemitoğlu kimdi ve neden FETÖ tarafından hedef alındı? Suikastın zanlılarından Mustafa Levent Göktaş nasıl yakalandı?

DOÇ. DR. NECİP HABLEMİTOĞLU KİMDİ?

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, tarihçi ve yazardı. 18 Aralık 2002 tarihinde Ankara'daki evinin önünde vurularak henüz 48 yaşında hayatını kaybetti. Doç. Dr. Hablemitoğlu akademik çalışmalarını Orta Avrupa ve Balkanlar'da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında yürütmekteydi. Kendisi gibi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli olup Kanije ve Uyvar adlarında iki kız çocuk babasıydı.

NEDEN FETÖ'NÜN HEDEFİ OLDU?

Anadolu Ajansı'nca aktarılan üzere Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından Alman vakıflarının faaliyetlerinin durdurulması için açılan davada “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” başlıklı raporuna yer verilen Doç. Dr. Hablemitoğlu; Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in açtığı ve FETÖ elebaşı Gülen'in yargılandığı davada delil olarak sunulan “Etki ajanları, nüfuz casusları ve Fethullahçılar” başlıklı raporun da yazarıydı.

Adım adım Hablemitoğlu suikastı... Ne oldu, kimler yakalandı? - Resim : 1
Akademisyen ve yazar Hablemitoğlu, evli ve iki çocuk babasıydı. Ekran görüntüsü: 32. Gün

Söz konusu raporda o dönem “Gülen cemaati” olarak da adlandırılan yapının devlet içine sızarak kritik kadroları tuttuğunu vurgulayan Doç. Dr. Hablemitoğlu, 24 Haziran 1999'da merhum gazeteci Mehmet Ali Birand'ın sunduğu 32. Gün programında Gülen'in örgüt lideri olduğunu vurgulamıştı.

Ölümünün ardından yayınlanan Köstebek isimli kitabında ise Doç. Dr. Hablemitoğlu, FETÖ'nün silahlı bir örgüte dönüştüğünün tespitini yapmıştı. Kitapta, terörist elebaşı Gülen'in iktidarı ele geçirmeyi planladığı yazıyordu.

Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu hayattayken, FETÖ'nün bazı kişileri araya sokarak söz konusu kitabın basılmasını engellemeye çalıştığını belirtiyor. Köstebek, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hazırlanan iddianamelerin "FETÖ/PDY'nin yapısı" başlığı altında anlatılan bölümlerde referans gösterilen bir kitap olmuştu.

SUİKAST NASIL GERÇEKLEŞTİ? FAİLLER NASIL GİZLENDİ?

Doç. Dr. Hablemitoğlu'nu evinin önünde vuran katilin 15 santimetre mesafeden ateş açtığı bilgisi, AA'nın haberine göre, o dönem hazırlanan soruşturma dosyasında yer aldı. Olay yerinde bulunan ve suikast esnasında kullanılan iki merminin de etkileri nedeniyle Türkiye'de o dönem satışı yasak olan mermiler olduğu ifade ediliyordu.

15 Temmuz darbe girişiminden önce raftan indirilen Hablemitoğlu dosyasında soruşturmasının, örgüt üyesi polisler tarafından bilinçli olarak karartıldığı tespitleri yapılmıştı.

Ankara Başsavcılığı tarafından kurulan özel ekiple dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen'in yürüttüğü soruşturma yeniden başlatılırken darbe girişiminden bir gün önce kabul edilen ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince 8 Haziran 2018'de karara bağlanan 'FETÖ sivil çatı davası'nın iddianamesinde, Hablemitoğlu'nun örgüt tarafından öldürüldüğüne işaret edilmişti.

Adım adım Hablemitoğlu suikastı... Ne oldu, kimler yakalandı? - Resim : 2
Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından Mustafa Levent Göktaş, Bulgaristan'da yakalandı. Fotoğraf: AA

KİLİT İSİMLER: NURİ GÖKHAN BOZKIR VE MUSTAFA LEVENT GÖKTAŞ

15 Temmuz çatı davasında tanık olan gazeteci Zihni Çakır, savcılık tarafından alınan ifadesinde Nuri Gökhan Bozkır'ı işaret edince davanın seyri değişti. 2016 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Hablemitoğlu'nun öldürülmeden 6 ay önce ve sonrasına ait HTS kayıtları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan istendi.

Soruşturmada Bozkır'ın telefonunun cinayet günü Doç. Dr. Hablemitoğlu'nun evinin bulunduğu bölgede sinyal verdiği tespit edildi. Hakkında "tasarlayarak adam öldürme" suçundan tutuklanma kararı verilen ve Interpol'ün kırmızı bülten çıkardığı Bozkır, 10 Temmuz 2019'da Ukrayna'da yakalandı. Daha sonra Ukrayna'da ev hapsi verilen Bozkır, MİT operasyonuyla Türkiye'ye getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Ocak 2022 akşamı operasyonun başarıyla sonuçlandığını duyurdu.

İtirafçı olan Nuri Gökhan Bozkır'la bağlantılı 9 kişiden 7'si 3 Şubat'ta gözaltına alınırken kalan iki kişiden Tan Dervişoğlu 10 Haziran'da İstanbul Havalimanı'nda yakalandı. Dönemin MAK (Muharebe Arama Kurtarma) Alay Komutanı Mustafa Levent Göktaş ise firar etmişti.

Kaynaklar: AA, 32. Gün, DHA

Kaynak: Web Özel

FETÖ