A'dan Z'ye lenfoma

Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER
A'dan Z'ye lenfoma

Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Elli, çocuklarda sıklıkla görülen ve en yaygın kanser türlerinden birisi olan lenfomanın nedenleri ve belirtilerini anlattı. Güncel tedaviler ile çocukların önemli bir kısmının iyileşebildiğini belirten Prof. Dr. Elli, tedavi edilen çocukların çok önemli kısmı yaşamına sağlıklı bir şekilde devam ettiğini belirtti. 

Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Elli, çocuklarda en yaygın olan lenfomanın belirtileri ve tedavi süreçlerini anlattı. Lenfomanınen yaygın görülen kanser türlerinden biri olduğun altını  çizen Prof. Dr. Murat Elli, “Çocuklarda lenfomalar erişkinlerin aksine genellikle hızla büyür, ancak tedaviye genellikle çok iyi yanıt verirler. Lenfoma tanı ve tedavisinde sürekli yeni gelişmeler kaydedilmektedir. Güncel tedaviler ile çocukların önemli bir kısmı artık iyileşebilmektedir. Tedavi edilen çocukların çok önemli kısmı hastalıksız ve sağlıklı yaşam sürmektedir” dedi. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Prof. Dr. Elli’nin konuşmasının satır başları ise şöyle:

“Lenfoma, kötü huylu bir değişim geçiren ve kontrolsüz çoğalmaya başlayan B lenfositleri ve T lenfositlerinden gelişir. Hücrelerin bu kontrolsüz bir şekilde çoğalarak kanser hücrelerinin toplandığı tümörler Lenfoma anlamına gelir. Kötü huylu lenfositler zamanla normal lenfositleri sayı ve yetenek olarak bozar ve sonuçta bağışıklık sistemi zayıflar ve düzgün çalışamaz hale gelir.

A'dan Z'ye lenfoma - Resim : 1
Doku örnekleri alındıktan sonra laboratuvar ortamında patolog tarafından inceleniyor.

AKRABA EVLİLİKLERİ

Lenfoma tanısı konan kişilerin çoğunda hastalık için aile öyküsü yoktur. Ancak, nadiren genetik yatkınlık tanımlanmıştır. Özelikle akraba evliliklerinin sık olduğu topluluklarda doğumsal bağışıklık sistemi bozukluklarında özelikle Hodgkin lenfomanın daha sık geliştiği görülmüştür. Bu durum çok nadir olduğu için ailelerin hastalık için bir çocuk onkoloğu önermedikçe test yaptırmaları önerilmemektedir."

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Sık görülen belirtiler ise şöyle:

"Tekrarlayan ateşler, gece aşırı terleme, istenmeyen kilo kaybı, sürekli yorgunluk ve enerji eksikliği, genel kaşıntı veya döküntü, kronik öksürük, nefes darlığı. Bu belirtiler, viral enfeksiyonlar gibi diğer hastalıklarda da görülebilir. Bu yüzden, bu şikayetlere sahip kişilerin hepsi lenfoma hastası anlamına gelmez. Çocuğunuzun geçmeyen yakınma ve belirtileri varsa, çocuğunuzun doktoruna başvurmanız önemlidir, böylece çocuğunuz doğru bir şekilde muayene edilip tedavi edilebilir.”

TÜRÜNÜ BİLMEK ÖNEMLİ

“Biyopsi, şüpheli bir kitleden bir lenf nodu veya doku örneğinin alınarak laboratuvar ortamında incelenmesini içerir. Rahatsızlık ve sıkıntıyı sınırlamak amacıyla, biyopsi genellikle çocuğun kısa süreli bir anestezi altında yapılır. Eğer şişmiş bez karın veya pelvis bölgesindeyse, karın veya pelvisiçini görmek ve gerekirse biyopsi yapmak için bir laparoskopiadı verilen cerrahi prosedür yapılabilir. Doku örnekleri alındıktan sonra laboratuvar ortamında patolog tarafından incelenir. Biyopsinin kesin sonuçlarının gelmesi birkaç gün sürebilir. Çocuğunuzun sahip olduğu lenfomanın tam türünü bilmek önemlidir çünkü bu, hastalığın olası seyrini ve en iyi tedavi yöntemini belirlemek için bilgi sağlar.”

A'dan Z'ye lenfoma - Resim : 2
Lenf kanseri olarak bilinen lenfomanın bazı tür ve karakterleri ölümle sonuçlanabiliyor.

NEDENİ ÇÖZÜLEMEDİ

Erken tanının son derece önemli olduğunun altını çizen İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Güven Çetin, “Boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde ağrısız şişlikleri önemseyin. Mutlaka bir hekime başvurun” dedi. “Lenfoma gelişiminin nedeni tam olarak çözülemedi” diyen Çetin, genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığının düşünüldüğünü kaydetti. Çetin, bu faktörleri şöyle sıraladı:

“Enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar, yaş, cinsiyet, aile öyküsü, radyasyon.”

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Lenfoma tedavisinin lenfoma türüne göre değiştiğini belirten Çetin, temel tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı:

“Kemoterapi/Monoklonal antikor tedavisi (akıllı ilaç), radyasyon tedavisi, kök hücre (kemik iliği) nakli, otolog nakil (Hastanın kendi kök hücreleri ile yapılan nakil), allojenik nakil (başka bir vericiden alınan kök hücre ile yapılan nakil).” 

[email protected]

Kaynak: Haber Merkezi