Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den Kılıçdaroğlu'na yanıt: Kendisine yürütmenin cübbesinin olmadığını hatırlatırım

Kemal Kılıçdaroğlu Abdulhamit Gül
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den Kılıçdaroğlu'na yanıt: Kendisine yürütmenin cübbesinin olmadığını hatırlatırım

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yanıt veren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, " Kılıçdaroğlu'na yargının bağımsız olduğunu, şu kişi tutuklanmasın, şu kişi tutuklansın diye kimsenin tavsiye, telkinde bulanamayacağını, Anayasa'nın 138. maddesini hatırlatırım." dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Habertürk televizyonunda yayınlanan ve Kübra Par'ın moderatörlüğünü yaptığı "Açık ve Net" programında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"KILIÇDAROĞLU'NA YÜRÜTMENİN CÜBBESİNİN OLMADIĞINI HATIRLATIRIM"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili eleştirilerde bulunarak, Cumhurbaşkanına hakaret davalarından vazgeçilmesi ve Selahattin Demirtaş ile Osman Kavala'nın serbest bırakılması gerektiği gibi önerileri hatırlatılan Gül, şunları kaydetti:

"Sayın Kılıçdaroğlu'na yargının bağımsız olduğunu, şu kişi tutuklanmasın, şu kişi tutuklansın diye kimsenin tavsiye, telkinde bulanamayacağını, Anayasa'nın 138. maddesini hatırlatırım. Yürütmenin hiçbir şekilde 'kalsın' ya da 'kalmasın' diye bir karar veremeyeceğini, yürütmenin cübbesinin olmadığını hatırlatırım. Onların demokrasi anlayışında demek ki bir parti genel başkanı, 'şu kişi kalsın bu kişi kalmasın, bu tahliye olsun' diye bir yargı anlayışları var. Bizim böyle bir yetkimiz yok. Hükümetin öyle bir yetkisi yok." 

Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanına hakaret" davaları ile ilgili adım atmasını istediğini belirten Bakan Gül, "Bu çağrıyı yapalım Sayın Kılıçdaroğlu, Bu ülkenin yüzde 50'sinden fazla vatandaşımızın oyunu almış seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a hakaretler yapmaktan vazgeçmeye ne dersiniz. Her gün hakaretler yapıyorsunuz. Nitekim Cumhurbaşkanımız, 15 Temmuz sonrasında bu adımları da attı. Bu konudaki yaklaşımı da belli."   ifadelerini kullandı.

"BUNU DÜZELTECEĞİZ, DAHA İYİSİNİ YAPACAĞIZ"

Abdulhamit Gül, AK Parti'nin reformlarla ilgili sınavlardan başarıyla geçerek dediği her şeyi yaptığını anlatarak, "Bu konuda da hem hukuk anlamında söylediklerini gerçekleştirecek hem ekonomi hem de demokrasi anlamında söylediği, daha demokratik bir Türkiye'yi gerçekleştireceğiz." diye  konuştu.

Muhalefetin de İnsan Hakları Eylem Planı'nı daha fazla genişletmek adına her türlü desteği vermeleri gerektiğine dikkati çeken Gül, "İlla 12 Eylül, 28 Şubat, 12 Eylül darbesiyle mi anayasa yürürlüğe girecek. Anayasa diyoruz, 'biz istemezük'... Eylem planı diyoruz, yargı reformu, hukuk reformu, ekonomi reformu... Gelin taşın altına elinizi koyun. Biz burada siyaset üstü, toplumun her kesimi için diyoruz." dedi.

Bakan Gül, bu eylem planını daha iyi uygulama adına nereden bir öneri gelecekse daha iyisini yapma adına bunlara açık olduklarını belirterek, eylem planını tüm milletvekillerine gönderdiklerini kaydetti.

Eylem planın takvimini haftaya, iki hafta içinde açıklayacaklarını dile getiren Bakan Gül, her eylemin karşısında bir tarih koyacaklarını söyledi.

Gül, iyi reformun iyi uygulamayla hayat bulacağını aktararak, "Kanunda eksiklik varsa, uygulamada çıkan hadiselerle ilgili kendimize ev ödevi veriyoruz.  Bunu düzelteceğiz, daha iyisini yapacağız." dedi.

YENİ ANAYASA

Tam başarıya ulaşmak için yeni bir sivil anayasanın yapılmasının zaruret olduğunu dile getiren Gül, bu anayasayla beraber bu demokratik süreci reformları taçlandıracaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok büyük bir katılımcılıkla önemli bir çağrıda bulunarak, "Gelin hep beraber yeni bir anayasa yapalım" dediğini aktaran Gül, "Milletin gözü önünde yapılan bu çağrıya milletten kaçarak hiçbir şey yapamazsınız. Siyasi partiler millettin beklentilerini, arzusunu yerine getirir. Anayasa, bir partinin verebileceği bir kararla değil, toplumun tüm kesimlerinin anayasası olacaktır. Biz bu çerçevede usulü de esası da başlattık ve bunu da sürdürmeyi düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Adalet Bakanı Gül, siyasetçilerin kararlar üzerine yorum ve değerlendirme yapabildiğini ifade ederek, "Kim ne derse desin hukuk devletinde hakim ve savcılar, 'şu, şu yorumu yapmış bu, bu yorumu yapmış ben buna göre karar vereyim' demez, diyemez, dememeliler. Bizim buradaki tutumumuz bu." dedi.

Kaynak: AA

Kılıçdaroğlu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül