Abdülkerim Kırca kimdir?

Abdülkerim Kırca kimdir?

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un "Kimse Abdulkerim Kırca'yı unutmasın" demesinin ardından Abdülkerim Kırca ismi aranmaya başladı. Peki Ergenekon soruşturmasında da adı geçen eski JİTEM Grup Komutanı Abdülkerim Kırca kimdir?

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Haber Global ekranlarında yaptığı özel açıklamada "Kimse Abdülkerim Kırca'yı unutmasın" dedi. Başbuğ'un açıklamasının ardından Abdülkerim Kırca ismi aranmaya başladı. Peki Ankara'da intihar eden Jandarma Albay Abdülkerim Kırca kimdir? 

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Haber Global'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Jandarma Albay Abdülkerim Kırca, hem benim yanımda hem de jandarma istihbaratında çalıştı. Mardin'de İl Jandarma Komutanlığı'nda terörle mücadelede vuruldu ve kötürüm kaldı. Kırca'ya MGK'da kadrolu olarak çalışması için görev verdim. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Devlet Madalyası verdi. Bu arkadaşım daha sonra faili meçhul cinayetlerle yargılandı. Daha sonra kendini vurdu ve kaldıramadı. Faili meçhulu uyduranlar kimler FETÖ. Kimse bu ismi unutmasın"

ABDÜLKERİM KIRCA KİMDİR?

Abdülkerim Kırca, 1956'da Sivas'ın Suşehri ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Suşehri Cumhuriyet İlkokulu'nda orta öğrenimini Suşehri Lisesi'nde tamamlayan Abdülkerim Kırca, 1974'te Kara Harp Okulu'na girdi. 1978 yılında buradan Jandarma Teğmeni rütbesi ile mezun oldu. Binbaşı Cem Ersever'in öldürülmesinden sonra JİTEM'in Diyarbakır Bölge Komutanı görevine geldi.

10 Nisan 1998 tarihinde Antalya-Serik'te PKK'ya karşı düzenlenen bir operasyonu Tim Komutanı olarak yönetti. Operasyonda 12 PKK militanı etkisiz hale getirilirken, Kırca bir kurşunun omuriliğine isabet etmesi sonucu ağır yaralanarak sakat kaldı. Bu tarihten itibaren hayatını tekerlekli sandalyeye bağlı olarak devam ettiren Kırca, malulen emekli ayrıldı. 

12 Aralık 2004'te Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Kırca'ya "Devlet Övünç Madalyası" verildi.

Davası 2005 yılında açılan ve 1992-1994 yılları arasında 8 kişi kaçırılarak öldürülmesi ile ilgili başlatılan soruşturmalarda, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve Abdülkadir Aygan'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi ile beraber cinayetlerin sorumlusu olmakla suçlandı. İddianamede sanıkların JİTEM adına cinayetler işlediği, Kırca'nın çetenin yöneticisi olduğu iddia edildi.

JİTEM Grup Komutanlığı yapan emekli Jandarma Albay Abdülkerim Kırca, 2009 yılında Ankara'da intihar etti.  

Abdülkerim Kırca kimdir? - Resim : 1