Abay kazıları gündeme getirdi... Orta Asya'daki Türk piramitleri gerçek mi?

Kültür Sanat haberleri Dünya haberleri
Abay kazıları gündeme getirdi... Orta Asya'daki Türk piramitleri gerçek mi?

Kazakistan'dan gelen “Tunç Çağı Bozkır Piramidi” haberi “Beyaz Piramitler” ya da “Türk Piramitleri” olarak bilinen Çin'in Şaanşi eyaletindeki yapıları gündeme getirdi. Duayen Türkolog Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu “Türkolojide keşifler dönemi başladı” diyerek önemli bilgiler verdi.

Avrasya Ulusal Üniversitesi'ne bağlı arkeologlar, Kazakistan'ın Almatı Bölgesi'ndeki Abay'da 'at kültü' ile ilişkili büyük bir “Tunç Çağı Bozkır Piramidi” keşfettiklerini duyurdular. Aynı bölgede Hunlar ve Sakalara ait eski mezarların yanı sıra kil kaplar, yiyecekler ve küçük bronz yuvarlak metaller de bulunduğu bildirildi. Kazakistan'dan gelen “Tunç Çağı Bozkır Piramidi” haberi “Beyaz Piramitler” ya da “Türk Piramitleri” olarak bilinen Çin'in Şaanşi eyaletindeki piramitleri gündeme getirdi.

Abay kazıları gündeme getirdi... Orta Asya'daki Türk piramitleri gerçek mi? - Resim : 1
"Beyaz Piramit" ya da "Türk Piramidi" olarak adlandırılan yapılar Çin'in orta eyaletlerinden Şaanşi'de yer alıyor. 

YILLAR İÇİNDE İKİ KARŞIT KAMP OLUŞTU

Çin'deki söz konusu piramitler son 10 yıldır Türk basınında tartışma konusu oluyor. Bu piramitlerin Türk tarihine ait izler taşıdığı, içinde Türk kültürünü yansıtan duvar resimleri hatta mumya kalıntıları olduğuna dair iddialar ortaya atılıyor. Çin'in, Sincan'daki Uygur sorunu nedeniyle bu piramitlerin gündeme gelmesini istemediği, hatta ağaçlandırarak gözlerden uzak tutmaya çalıştığı iddiaları da var. Ancak diğer yandan piramitlerin, erken Çin imparatorları “Han Hanedanı” tarafından yaptırıldığı yönünde yayınlar da mevcut. Asya'da Çin ve Türklerin uzak tarihinin pek çok noktada kesiştiğini hesaba katarsak piramitler konusu gerçekten de içinden çıkılmaz bir hale geliyor.

Abay kazıları gündeme getirdi... Orta Asya'daki Türk piramitleri gerçek mi? - Resim : 2
Kazakistan'ın Abay bölgesinde yapılan kazılarda bulunan piramidin 'at kültü' ile ilişkili olduğuna dair bulgular olduğu açıklandı. 

GÜNEY KORE AKADEMİSİ DE ÇALIŞIYOR

Bu içinden çıkılmaz konuyu, Abay kazılarında 4 bin yıllık bir piramidin bulunmasının ardından, modern Türk Halk Bilimi'nin en önemli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu değerlendirdi. Orta Asya Türk kültür tarihi üzerine pek çok çalışması bulunan, Özbekistan'daki Taşkent Üniversitesi'nde Türkoloji dersleri veren Çobanoğlu, Güney Kore'de akademinin, Çin piramitlerindeki Türk izleriyle ilgili çalışmalar yaptığını söyledi.

Abay kazıları gündeme getirdi... Orta Asya'daki Türk piramitleri gerçek mi? - Resim : 3
Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu'nun Orta Asya Türk kültür tarihi üzerine yayımlanmış pek çok araştırması bulunuyor.  

BİR ÖĞRENCİSİ HABERDAR ETTİ

Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu Çin'in ortasındaki beyaz piramitler gündeme geldikten sonra amatör bazı Türkologların bu keşfe ciddiyetsiz yaklaştığını, “İçinde Oğuz Kağan'ın mumyası bulundu” şeklindeki sansasyonel haberlerle konunun “asparagas haber” düzeyine indirildiğini belirterek, “Daha sonra kamuoyunda konuya ilgi kayboldu” dedi. Prof. Dr Çobanoğlu şunları söyledi: “Sonia Park adında Koreli bir yüksek lisans öğrencim var. Eski Türk ve Kore geleneklerinin karşılaştırmasını yapıyordu. Bir gün bana 'Hocam Çin'in ortasında bir beyaz piramit var, duydunuz mu' dedi. Ben de 'herhalde bizim haberleri duymuş bana tekrar aktaracak' diye düşündüm. Ancak 'Bizim Kore akademisi bu piramitlerle yakından ilgileniyor. Türklere ait olduğu yönünde araştırmalar var' diyerek bu konuda çıkan yayınları gösterdi.”

TÜRKOLOJİDE KEŞİFLER ÇAĞI BAŞLADI

Arkeolojide oryantalizmin etkisi olduğunu, yeryüzü tarihinin “Hint Avrupa” çerçevesinde yorumlandığını belirten Prof. Dr. Çobanoğlu şunları söyledi: “Tarihin içine istediklerini alıyorlar istemediklerini dışına atıyorlar. Türkolojide yeni keşiflerin eşiğindeyiz. Kazakistan'daki piramidi de aynı kapsamda değerlendiriyoruz. Tarihin en eski uygarlığı Türk uygarlığıdır. Bize öyle bir tablo çiziliyor ki, Orta Asya'da aç-susuz kalan birkaç tane keçi çobanı atlarına bindiler, Anadolu'ya geldiler bıyıkları uzun, kılıçları keskin diye Hititler de hemen Türkçe öğrendiler gibi bir abeslik akademiyi esir almıştır. Fransız arkeologlar Kazakistan'da, Orta Asya'da Hun mezarlarını açtı, buralarda binlerce Hun mezarı vardır. Onlarla birebir örtüşen, DNA'ların dünya üzerinde en yaygın olduğu yer olarak Anadolu çıkıyor.”

PİRAMİTTE AT KÜLTÜNE RASTLANDI

Avrasya Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölümü Başkanı tarihçi Ulan Ümitkaliyev de Kazakistan'da ortaya çıkarılan ve altıgen şeklinde inşa edildiği belirlenen bozkır piramidinin 'at kültü' ile ilişki olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Altıgen piramitte her yüz arasında on üç metre ve sekiz sıra taş var. Piramit ortasında birkaç daire bulunan çok sofistike karmaşık bir yapı. Yapının dış duvarlarında, çeşitli hayvanların, özellikle de atların görüntüleri hakim. Kazılarda elde edilen bulgular, seramikler, kadın altın küpeleri ve diğer takılar,  antik çağda kültürün merkezi olduğunu göstermektedir. Binanın etrafındaki at kemiklerinin keşfedilmesi at kültünün son derece yüksek olduğu anlamına gelir.”

 [email protected]

Kaynak: Web Özel

Kazakistan Türk piramit şaka arkeoloji