60 yaş üstüne uyarı! Dikkat! Yaşlıları sıcak çarpacak
Hızla ısınan dünyada nüfus da aynı hızla yaşlanıyor. Geçen hafta yayınlanan bilimsel bir araştırma 2050 yılına kadar 60 yaş üzeri nüfusun dünya genelinde 2,1 milyara yükseleceğini, ortalama 37,5 santigrat dereceye çıkan sıcaklıkların yaşlı nüfusu çok ciddi sarsacağını ortaya koydu.
Küresel nüfus büyük bir hızla yaşlanıyor. Küresel ısınmanın etkileri de dünyanın yaşlanma hızıyla eşzamanlı olarak artıyor. Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizi Enstitüsü, Avrupa-Akdeniz İklim Değişikliği Merkezi'nden araştırmacı Giacomo Falchetta öncülüğündeki bir ekip tarafından yapılan araştırma; 2050 yılına kadar dünyanın üçte birini oluşturacak 60 yaş üstü nüfusun tehlike altında olduğunu ortaya koydu. Nature Communications’da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre kronik ısıya maruz kalma ihtimali tüm ısınma senaryolarında iki katına çıktı.
TEHLİKELİ AKUT ISI
Araştırmada bu durum şu ifadelerle yer alıyor: "69 yaş üstü küresel nüfusun yüzde 23'ünden fazlası; günlük maksimum sıcaklığın 37,5 dereceyi aştığı iklimlerde yaşayacak. Söz konusu artışla 177-246 milyon yaşlı yetişkin daha tehlikeli akut ısıya maruz kalacak. Etkiler, aynı zamanda en düşük uyum kapasitesine sahip olan Asya ve Afrika'da en şiddetli şekilde hissedilecek."
YOKSUL ÜLKELER TEHLİKEDE
Yakın geçmişte aşırı ısınmaya bağlı ölüm olaylarının hatırlatıldığı şu çarpıcı tespitlere yer verildi: "2017'deki Irma Kasırgası sırasında yaşanan yoğun elektrik kesintisinin ardından Florida Huzurevi sakinlerinin ısıya bağlı ölümü, Ağustos 2022'deki sıcak hava dalgası sırasında 21 Avrupa ülkesinde binlerce yaşlı yetişkinin ölümü olmak üzere, 3 bin 500 ölüm vakası kayda geçmiştir. 60 yaş üstü nüfusun 21. yüzyılın ortalarına kadar iki kattan fazla artacağı, 2021'de yapılan ölçümlerde 1,1 milyar olan sayının 2050'de yaklaşık 2,1 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Yaşlı yetişkinlerin üçte ikisi, iklim değişikliğinin yol açtığı ekstrem olayların muhtemel olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Yaşlı nüfuslarının boyutunda en hızlı büyümeyi ve ortalama sıcaklıklarda en büyük artışı yaşayacağı öngörülen bölgeler, nüfus düzeyinde ısıya maruz kalma konusunda da en hızlı artışı yaşayacak."
ÜÇ KATINA ÇIKACAK
Avrupa ile ilgili değerlendirmelerin yer aldığı araştırmada şu bilgilere de yer verildi: "69 yaş üstü nüfusun tüm kıtalarda artarak Avrupa'daki en büyük paya ulaşacağı sonucuna varıyoruz. Benzer şekilde Kuzey Amerika'da da toplam nüfusun yaklaşık beşte birine kadar çıkabilir. Asya'da ise 69 yaş üstü bireyler mevcut sayının üç katına çıkarak 588-748 milyon arasına ulaşabilir."
SOSYAL SORUNLAR ÇIKAR
İklim uzmanlarının yaptıkları analizde, yaşlı yetişkinlerin hem kronik hem de akut ısı maruziyeti nedeniyle sarsılacağı da belirtilirken, "Tedavi edici ilaçlara bağımlılıkları göz önüne alındığında, küresel halk sağlığı açısından bu durum ciddi bir endişeye yol açmaktadır. Ek olarak, bilişsel veya fiziksel sınırlamaları olan, barınma veya ekonomik kaynakları yetersiz olan ve aileleri olmayan yaşlı yetişkinler aşırı sıcaklara uyum sağlama konusunda yetersiz donanıma sahiptir. Yaşlanan nüfusa ve artan ısı maruziyetine sahip bölgelerin sosyal hizmet ve sağlık hizmetlerine yönelik önemli taleplerle karşı karşıya kalması da muhtemeldir" deniliyor.
[email protected]
Kaynak: Web Özel